Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla prin Departamentul pentru Tineret şi Asociaţia Tineretului Român Unit – ASTRU Cluj a organizat, în data de 29 septembrie 2012, la Năsăud în Parohia “Înălțarea Domnului”, cea de-a IX-a ediţie a Întâlnirii Eparhiale a Tineretului. Motto-ul acestei ediții, “Mergeți și faceți ucenici toate popoarele” (cf. Mt. 28,19) este și motto-ul Întâlnirii Mondiale a Tinerilor care se va desfășura în 2013, la Rio de Janeiro, în Brazilia. La acest eveniment au participat aproximativ 250 de tineri din întreaga eparhie.
Tinerii au ajuns la locul întâlnirii pentru înscrieri la ora 10, iar după mai puțin de două ore Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, a fost primit de către preoții și tinerii prezenți la această întâlnire. După primirea Preasfinţiei Sale, la ora 12.00 a început celebrarea Sfintei Liturghii, moment care a deschis această întâlnire eparhială.
Predica din cadrul Liturghiei a pus accentul pe reamintirea „momentelor de bucurie tinerească de la sfârșitul lunii iulie” (INTC) dar și pe evanghelia zilei cu ajutorul căreia a făcut trecere la tema anului care se deschide în octombrie (Anul Credinței în Biserica Catolică): „la momentul Înălțării lui Isus Cristos, care se leagă foarte bine cu acele cuvinte pe care le scrie Matei la încheierea Evangheliei sale: Mi s-a dat toată puterea de pe pământ. Mergeți și învățați toate popoarele, învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, și Eu voi fi cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacului (Mt 28, 18-20). Sunt două evenimente principale – în primul rând Cristos spune apostolilor: Veți lua putere venind Spiritul Sfânt peste voi. Acesta este primul element necesar. Nu se poate oferi mărturie fără a primi puterea de a da această mărturie. (…) Cum putem fi martori ai credinței dacă noi nu cunoaștem elementele credinței noastre, dacă noi nu cunoaștem semnificația simbolurilor credinței care este buletinul nostru de identitate, dacă noi nu cunoaștem Magisteriul Bisericii Catolice? (…) Credința – Ce este credința? Este foarte important în primul rând să ne cunoaștem credința noastră pentru a o putea mărturisi. Avem toate elementele necesare la dispoziție. Există și părinții noștri pe care îi mai putem întreba, există și părinții preoți aici de față pe care îi mai putem întreba, există și catehismul Bisericii Catolice, și acest catehism al tineretului – YouCat, există și un compendium al catehismului, tot așa cu întrebări și răspunsuri. Vă invit să le cercetați.” La finalul Liturghiei PS Florentin a mai adăugat câteva cuvinte despre ce înseamnă Anul Credinței, de ce a fost decretat anul acesta ca an al credinței, dar și ce acțiuni sunt propuse pentru anul ce începe, atât la nivel local dar și internațional, care ne ajută să ne cunoaștem credința și identitatea noastră catolică, și totodată ne ajută să înțelegem care este misiunea noastră în această lume.
După încheierea celebrării Sfintei Liturghii, tinerii au fost invitaţi să îşi scoată pacheţelele de mâncare şi să se bucure de soarele de afară ce zâmbea tuturor în această zi.
După-amiaza a început cu cateheza părintelui Marius Taloş, superiorul Ordinului „Societatea lui Isus” (Iezuit) din România. Subiectul pe care s-a axat cateheza părintelui a fost transmiterea credinței, oferită prin simbolistica unui număr de telefon al evanghelizării, al misiunii. Cifrele acestui număr reprezintă modalitatea de transmitere a ce avem mai drag, mai important în această lume cu persoana pe care o putem apela la acest număr.
- 0 – momentul originii noastre. Momentul care ne orientează către Dumnezeu, momentul care ne amintește de Dumnezeu și de oprirea în fața semnului care ne amintește de Sfânta Treime și de iubirea sa față de noi – Crucea;
- 7 – misiunea noastră se desfășoară în șapte opriri concrete din viața personală fără de care nu putem avea niciun început bun în drumul misionar sau al vieții proprii: oprirea din mers, oprirea gândurilor, oprirea poftelor, oprirea de la păcat, oprirea de la ceea ce duce la păcat, oprirea de la sfatul celor răi, Anastasis;
- 3 – orice dar pe care îl primim este compus din 3 daruri- cel palpabil, cel de a ne bucura de ceea ce primim, cel de a da mai departe ce am primit;
- 2 – atitudinea cu care vestim evanghelia;
- 5 – felurile în care putem transmite ceva, dăruind: a ajuta, darul cuvântului, darul gesturilor, darul timpului acordat, darul rugăciunii pentru acea persoană;
- 6 – sase tipuri de deplasare către celălalt: proclamare, dialog, convocare, conviețuire, iradiere, contaminare;
- 4 – patru trepte ale credinței: asumarea veștii celei bune în propria mea viață, transmiterea ei, înrădăcinarea credinței în trup prin rugăciune și închinare, iertare;
- 5 – cinci modalități prin care putem fi alături de cei ce au nevoie de noi;
- 3 – trei atitudini de evanghelizator – anunță vestea cea buna, denunță nedreptățile, renunță la sine;
- 3 – trei lăsări liturgice: lăsarea de la Liturgia Cuvântului, momentul ofertoriului, lăsarea de la împărtășanie.
La finalul catehezei a fost lansată o întrebare către tinerii participanți, pentru tombola de final: Câte feluri de a transmite credința credeți că există?
Ediţiile precedente ale Întâlnirii Eparhiale a Tinerilor ofereau tinerilor şansa de aprofundare a catehezei prin grupurile de discuţie ce urmăreau trei-patru puncte cheie ale acesteia. În ediţia de anul acesta s-a încercat o nouă abordare – cea a atelierelor, în care tineri din ASTRU Cluj, specializati şi formaţi în anumite domenii de interes larg pentru participanţi, şi-au asumat responsabilitatea de a împărtăşi cu tinerii din experienţa şi informaţiile pe care le deţin în aceste domenii şi a-i învăţa lucruri noi pe tineri. Temele pe care au fost susţinute atelierele sunt după cum urmează: „Cum ne reglăm emoțiile în relațiile cu ceilalți?” – Raluca Szekely; „De ce un părinte spiritual?” – Pr. Radu Tălpălariu; „Descoperă liderul din tine!” – Crina Horvat; „Doamne ce vrei ca eu să fac? Despre vocație” – Sr. Gabriela, SJA; „E dreptul meu! Tinerii și drepturile omului” – Alexandrina Kiss; „E timpul să fim voluntari! Faptele nobile nu sunt pe bani” – Alina Călin; „Fotografia – un limbaj de comunicare” – Camelia Avram; „Idei de reCreație” – Mihaela Simionaș şi Oana Taloș; „Internetul (ne)sigur!” – Călin Groșan; „În lumea copiilor – Jocul” – Mirabela Pall; „Încearcă. Să nu încerci. Tinerii și drogurile” – Helga Stoica; „La o discuție cu noi înșine. Brand personal și autopromovarea” – Natalia Ermicioi; „Mindfulness – A trece prin viață trăind clipa cu ochii deschiși. Conștientizare pe fond de acceptare” – Gabriela Fechete; „Tehnici de animație” – Paul Sopon; „Tehnici de comunicare” – Mihai Floran şi „Un stil de viață sănătos” – Mihaela Sopon.
Ultima parte a întâlnirii a avut ca puncte centrale tombola a cărei premii au fost 3 catehisme pentru tineri (YouCat) si o participare într-un pelerinaj organizat la Roma, exprimarea impresiilor tinerilor în urma participării la atelierele alese, îmnânarea diplomelor către responsabilii atelierelor şi parohiilor participante la eveniment, dar şi transmiterea crucii tineretului către protopopiatul Bistriţa, ce va găzdui următoarea ediţie a Întâlnirii Eparhiale a Tineretului.
Întâlnirea și-a atins scopul de a aduna un număr mare de tineri din parohiile eparhiei, pentru a împărtăși între ei experiențele trăite, pentru a se cunoaște și a-și face noi prieteni, pentru a se îmbogăți în primul rând spiritual, prin ascultarea cuvântului de învățătură, dar și pentru îmbogățirea culturii lor generale și a cunoștințelor prin participarea la atelierele propuse.