Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic de la Baia-Mare

22-26 iulie 2009

În perioada 22-26 iulie 2009, în oraşul Baia Mare a avut loc cea de-a unsprezecea ediţie a  “Întâlnirii Naţionale a Tineretului catolic”, având motto-ul : “Pentru mine a trăi este Cristos” (Filipeni, 1:21) şi tema “Un foc care aprinde alte focuri”, temă ce cuprinde întreaga esenţă a atitudinii unui tânăr creştin: crescând în focul Spiritului Sfânt, să fie apostol printre ceilalţi.

Gazda evenimentului a fost Eparhia Română Unită, Greco-Catolică de Maramureş, reprezentată prin părintele Angel Zareczki, consilier cultural al Episcopiei Greco-Catolice de Maramureş, ce a deschis festivitatea printr-un cuvânt de bun-venit adresat tuturor celor aproape 2000 de participanţi şi voluntari provenind din ţară şi din străinătate.

Cei aproape 2000 de participanţi au însemnat tineri români, maghiari şi ucrainieni provenind din Arhieparhia Greco-Catolică de Albă Iulia şi Făgăraş, Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti şi Arhidieceza Romano-Catolică de Albă Iulia, Eparhiile Greco-catolice de Cluj-Gherla, Maramureş, Lugoj şi Oradea, Diecezele Catolice de rit Latin din Iaşi, Timişoara, Oradea şi Satu Mare, precum şi delegaţii din Ucraina. Nu în ultimul rând la buna desfăşurare a evenimentului au participat şi voluntari cercetaşi din Belgia şi Franţa.

În ceea ce priveşte participarea Eparhiei de Cluj-Gherla, aceasta a fost reprezentată de o delegaţie de 180 de tineri, având în mijlocul nostru pe Preasfinţitul Florentin Crihălmeanu.

Spaţiul de desfăşurare a Întâlnirii a fost Câmpia Tineretului, unde ne-am adunat în seara de 22 iulie, miercuri, pentru a asculta cuvântul de bun-venit şi a ne familiariza  şi a interpreta pentru prima dată , împreună,  imnul INTC 2009  intitulat RUGĂ LUI ISUS (muzică şi versuri: Ionuţ Bogdan Hotea şi Diana Toma).În încheiere, corul “COROLA EuroArt” ne-a încântat cu un concert de muzică bună.

Deschiderea oficială a întâlnirii a avut loc joi dimineaţă prin Liturghia în rit bizantin oficiată de Episcopii prezenţi. Liturghia de vineri a fost în schimb oficiată în rit latin în limba maghiară, sâmbătă, în rit latin, dar de această dată în limbă romană,iar liturghia de duminică a fost oficiată în rit oriental.

După liturghie, în ordine cronologică urma momentul catehezei prezentate de către un frate iezuit pe una din cele trei teme alese a fi atinse în cele trei zile ale INTC-ului, pornind de la experienţele Sfântului Apostol Pavel:

  • “OMUL PAVEL: O FIINŢĂ CUCERITĂ DE CRISTOS”
  • “PAUL, OM AL MISIUNII: UN FOC CARE APRINDE ALTE FOCURI”
  • “PAVEL, OM AL BISERICII: CONSTRUCTOR DE COMUNIUNE ŞI COMUNITATE”

Temele alese pentru a fi dezbătute, după cum se poate observa, se succed gradual tocmai pentru a revela modul difuziei iubirii dumnezeieşti printre oameni asemeni unui foc, pornind de la nivel personal şi urmând calea apostolatului spre constituirea unei comunităţi unite în iubire şi orientate pe calea sfinţeniei.

Momentul catehezei se încheia cu o introspecţie la nivel personal desfăşurată în paralel cu împărtăşirea experienţelor personale în cadrul grupurilor de discuţii, pentru a se aprofunda şi transpune în planul realităţilor cotidiene experienţa Sf.Pavel, ca model pentru tinerii de azi. 

După momentul grupurilor de discuţii ce se încadra în maxim 1 oră, urma momentul mult asteptat  al prânzului, după care fiecare participant era îndemnat să aleagă unul dintre programele alternative constând în conferinţe pe teme de actualitate, ateliere de lucru sau tururi ghidate ale oraşului în funcţie de interese şi preocupări.

Ziua se încheia cu rugăciunea de seară şi cina. După cină, programul presupunea diferite evenimente şi competiţii sau momente spirituale.Astfel, seara de joi a adus concursul interdiecezan de imnuri şi programe artistice susţinute de grupurile participante.Eparhia de Cluj-Gherla a interpretat imnul “Îndemn”, compus şi interpretat de Pr.Edmund Dujardi împreună cu grupul parohial de tineri de la Gherla, fiind acompaniaţi de o prezenţă inedită, însuşi Preasfinţitul Florentin interpretând alături de noi la instrumentul său preferat: muzicuţa.

Vineri a însemnat o seară închinată spiritualităţii: un pelerinaj de la Câmpia Tineretului la Mănăstirea Sfânta Maria, situată pitoresc pe coama delalului ce străjuieşte oraşul Baia Mare şi oferind o privelişte încântătoare, loc potrivit pentru a ne ruga Paraclisul Maicii Domnului.

Sâmbătă, după Vecernie şi cină a avut loc programul artistic, constând în concerte live a unor trupe catolice din ţară, precum  şi festivitatea de premiere pentru concursul de imnuri, unde Eparhia de Cluj-Gherla s-a situat pe locul 4. Câştigătorii din acest an au fost reprezentanţii Diecezei Romano-Catolice de Iaşi cu imnul “Sensul meu” compus de Dana Păuleţ.

Închiderea oficială a avut loc duminică,26 iulie, în cadrul unei Liturghii solemne oficiată de însuşi Înaltpreasfinţia Sa, Fericitul Lucian Mureşan, Ahiepiscop de Alba Iulia şi Făgăraş., împreună cu episcopii şi preoţii prezenţi la întâlnire.

Însă, tinerii pelerini nu se puteau întoarce la casele lor fără ca înainte să se predea “Sigla Întâlnirii” , siglă ce a ajuns în Dieceza Romano-Catolică de Iaşi.Se pare că aceştia au fost de două ori câştigători la Baia-Mare, ca participanţi la concursul de imnuri şi ca viitori organizatori.

Tinerii pelerini au plecat spre case, mai entuziaşti şi sperăm, cu focul aprins în inimi, pentru a fi aştri ce luminează, răspândesc căldură şi ard cuprinşi de focul iubirii şi în comunităţile lor.

Să ne revedem cu bine in 2012 la Iaşi!

Florin Alexandru Tecar

19 Comments, RSS

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

10 + 15 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.