Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic de la Baia-Mare
22-26 iulie 2009
În perioada 22-26 iulie 2009, în oraşul Baia Mare a avut loc cea de-a unsprezecea ediţie a „Întâlnirii Naţionale a Tineretului catolic”, având motto-ul : „Pentru mine a trăi este Cristos” (Filipeni, 1:21) şi tema „Un foc care aprinde alte focuri”, temă ce cuprinde întreaga esenţă a atitudinii unui tânăr creştin: crescând în focul Spiritului Sfânt, să fie apostol printre ceilalţi.
Gazda evenimentului a fost Eparhia Română Unită, Greco-Catolică de Maramureş, reprezentată prin părintele Angel Zareczki, consilier cultural al Episcopiei Greco-Catolice de Maramureş, ce a deschis festivitatea printr-un cuvânt de bun-venit adresat tuturor celor aproape 2000 de participanţi şi voluntari provenind din ţară şi din străinătate.
Cei aproape 2000 de participanţi au însemnat tineri români, maghiari şi ucrainieni provenind din Arhieparhia Greco-Catolică de Albă Iulia şi Făgăraş, Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti şi Arhidieceza Romano-Catolică de Albă Iulia, Eparhiile Greco-catolice de Cluj-Gherla, Maramureş, Lugoj şi Oradea, Diecezele Catolice de rit Latin din Iaşi, Timişoara, Oradea şi Satu Mare, precum şi delegaţii din Ucraina. Nu în ultimul rând la buna desfăşurare a evenimentului au participat şi voluntari cercetaşi din Belgia şi Franţa.
În ceea ce priveşte participarea Eparhiei de Cluj-Gherla, aceasta a fost reprezentată de o delegaţie de 180 de tineri, având în mijlocul nostru pe Preasfinţitul Florentin Crihălmeanu.
Spaţiul de desfăşurare a Întâlnirii a fost Câmpia Tineretului, unde ne-am adunat în seara de 22 iulie, miercuri, pentru a asculta cuvântul de bun-venit şi a ne familiariza şi a interpreta pentru prima dată , împreună, imnul INTC 2009 intitulat RUGĂ LUI ISUS (muzică şi versuri: Ionuţ Bogdan Hotea şi Diana Toma).În încheiere, corul „COROLA EuroArt” ne-a încântat cu un concert de muzică bună.
Deschiderea oficială a întâlnirii a avut loc joi dimineaţă prin Liturghia în rit bizantin oficiată de Episcopii prezenţi. Liturghia de vineri a fost în schimb oficiată în rit latin în limba maghiară, sâmbătă, în rit latin, dar de această dată în limbă romană,iar liturghia de duminică a fost oficiată în rit oriental.
După liturghie, în ordine cronologică urma momentul catehezei prezentate de către un frate iezuit pe una din cele trei teme alese a fi atinse în cele trei zile ale INTC-ului, pornind de la experienţele Sfântului Apostol Pavel:
- „OMUL PAVEL: O FIINŢĂ CUCERITĂ DE CRISTOS”
- „PAUL, OM AL MISIUNII: UN FOC CARE APRINDE ALTE FOCURI”
- „PAVEL, OM AL BISERICII: CONSTRUCTOR DE COMUNIUNE ŞI COMUNITATE”
Temele alese pentru a fi dezbătute, după cum se poate observa, se succed gradual tocmai pentru a revela modul difuziei iubirii dumnezeieşti printre oameni asemeni unui foc, pornind de la nivel personal şi urmând calea apostolatului spre constituirea unei comunităţi unite în iubire şi orientate pe calea sfinţeniei.
Momentul catehezei se încheia cu o introspecţie la nivel personal desfăşurată în paralel cu împărtăşirea experienţelor personale în cadrul grupurilor de discuţii, pentru a se aprofunda şi transpune în planul realităţilor cotidiene experienţa Sf.Pavel, ca model pentru tinerii de azi.
După momentul grupurilor de discuţii ce se încadra în maxim 1 oră, urma momentul mult asteptat al prânzului, după care fiecare participant era îndemnat să aleagă unul dintre programele alternative constând în conferinţe pe teme de actualitate, ateliere de lucru sau tururi ghidate ale oraşului în funcţie de interese şi preocupări.
Ziua se încheia cu rugăciunea de seară şi cina. După cină, programul presupunea diferite evenimente şi competiţii sau momente spirituale.Astfel, seara de joi a adus concursul interdiecezan de imnuri şi programe artistice susţinute de grupurile participante.Eparhia de Cluj-Gherla a interpretat imnul „Îndemn”, compus şi interpretat de Pr.Edmund Dujardi împreună cu grupul parohial de tineri de la Gherla, fiind acompaniaţi de o prezenţă inedită, însuşi Preasfinţitul Florentin interpretând alături de noi la instrumentul său preferat: muzicuţa.
Vineri a însemnat o seară închinată spiritualităţii: un pelerinaj de la Câmpia Tineretului la Mănăstirea Sfânta Maria, situată pitoresc pe coama delalului ce străjuieşte oraşul Baia Mare şi oferind o privelişte încântătoare, loc potrivit pentru a ne ruga Paraclisul Maicii Domnului.
Sâmbătă, după Vecernie şi cină a avut loc programul artistic, constând în concerte live a unor trupe catolice din ţară, precum şi festivitatea de premiere pentru concursul de imnuri, unde Eparhia de Cluj-Gherla s-a situat pe locul 4. Câştigătorii din acest an au fost reprezentanţii Diecezei Romano-Catolice de Iaşi cu imnul „Sensul meu” compus de Dana Păuleţ.
Închiderea oficială a avut loc duminică,26 iulie, în cadrul unei Liturghii solemne oficiată de însuşi Înaltpreasfinţia Sa, Fericitul Lucian Mureşan, Ahiepiscop de Alba Iulia şi Făgăraş., împreună cu episcopii şi preoţii prezenţi la întâlnire.
Însă, tinerii pelerini nu se puteau întoarce la casele lor fără ca înainte să se predea „Sigla Întâlnirii” , siglă ce a ajuns în Dieceza Romano-Catolică de Iaşi.Se pare că aceştia au fost de două ori câştigători la Baia-Mare, ca participanţi la concursul de imnuri şi ca viitori organizatori.
Tinerii pelerini au plecat spre case, mai entuziaşti şi sperăm, cu focul aprins în inimi, pentru a fi aştri ce luminează, răspândesc căldură şi ard cuprinşi de focul iubirii şi în comunităţile lor.
Să ne revedem cu bine in 2012 la Iaşi!
Florin Alexandru Tecar
Chiar dacă pentru mine a fost al 3-lea INTC, acesta a adus ceva nou. Asta pentru că am încercat să particip la program mult mai mult decât la întâlnirile anterioare şi astfel m-am putut bucura de fecare moment. A fost pentru prima dată când am participat la grupurile de dicuţii, o experienţă plăcută din care am avut multe de învăţat. Ne vedem la Iaşi.
Această manifestare a contituit pentru mine un adevărat prilej de creştere spirituală. Tema acesteia, “foc ce aprinde alte focuri” a fost bine aleasă şi predicile, dicuţiile pe seama acesteia m-au înzestrat cu puterea de a percepe mai bine puterea misionarului, al fiecărui om şi anume de a împărtăşi tuturor convingerile noastre, acel foc ce reprezintă iubirea, speranţa, aprofundarea de noi cunoştinţe referitoare la oamenii deosebiţi, adevărate exemple demne de urmat. Câteva sugestii pentru o viitoare întâlnire:
– timpul acordat dicuţiilor în grupuri să fie mai lung
– o mai mare diversitate a programelor alternative ar fi binevenită
– mâncarea a fost ok, însă ar fi bine să se îmbunătăţească felul încare e preparată.
Merci!
Mie mi-a plăcut foarte mult, a fost foarte frumos.
Ce poate fi mai frumos ca în persoana din faţa ta să găseşti un răspuns la zâmbetul pe care i-l oferi, la mâna pe care i-o întinzi, să îţi poţi completa clipirea din ochi cu un “ASTRU”? asta mi s-a întâmplat şi mie în aceasta excursie şi mă simt mult mai bogată sufleteşte, spiritual pentru că am avut ocazia să mă hrănesc cu prietenia pe care mi-au oferit-o toţi din jurul meu. Nimic nu se compară cu atifacţia pe care o simţi în momentul în care câştigi un loc in ufletul celui de lângă tine. A fot pentru prima dată când am participat şi cu siguranţă nu va fi ultima. Nu mă voi lăsa până nu voi deveni un “astru” cu acte in regulă ).
Îi mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a îndrumat paşii către voi, iar vouă vă mulţumesc pentru ca m-aţi “îmbogaţit”.
– activităţi interesante(conferinţe) dar aş fi preferat să se organizeze mai aproape unele de altele ca şi locaţie
– pregătirea pentru animatori să fie mai riguroasă(animatori cu experienţă)
– programulnu a fost repectat în totalitate
– hărţile trebuiau să fie mai explicite cu liniile de transport in comun
– voluntarii au fost bine organizaţi, dar semnul distinctiv nu a fost udor de remarcat
– conferinţele anulate trebuiau anunţate din timp
– am apreciat faptul că am avut gratuitate pemijloacele de transport în comun, dar s-a anunţat cam târziu
– programul a fost bine structurat, iar tematica conferinţelor foarte interesantă
– au fot bine-venite standurile
– programul de seară – OK
– corul eminariştilor foarte frumos
Această întâlnire a fost una foarte frumoasă, am mai fost la întâlniri eparhiale, dar la cele naţionale niciodata. Pentru o primă întâlnire pe ţară am fost plăcut surprinsă, nu mă asteptam să fie aşa frumos.
De un singur lucru am fost mai dezamăgită, de mâncare, dar acesta nu este un lucru foarte important.
Am dormit foarte puţin şi sunt foarte dezamăgită că s-a terminat atat de repede, a trecut prea repede.
Mie mi-a plăcut întâlnirea asta pentru că este prima oara când particip la asemenea întâlniri. Mi-au plăcut foarte mult imnurile. M-a impresionat foarte mult drumul spre biserică.
Mai vin! CLAR!
Mi-a plăcut foarte mult deoarece a fost o experienţă noua pentru mine.
E prima data cand particip la o astfel de întâlnire. Am aşteptat cu nerăbdare să ajung în Baia Mare. Când am ajuns cel mai mult m-a impresionat mulţimea de tineri care au venit la această întâlnire. În al doilea rând m-au impresionat liturghiile care au avut loc pe Câmpia Tineretului.
Acum când acete patru zile au trecut, am rămas cu oamintire de neuitat, cu o linişte sufletească de nedescris. Chiar dacă timpul va trece, amintirea acestei întâlniri va rămâne mereu în sufletul meu.
+ bună organizare a voluntarilor, gamă variată de activităţi, conferinţe etc.; festivitate de inchidere frumoasa şi bine organizata
– mâncare mediocră, s-ar fi putut organiza mai mult activităţi in genul grupurilor de dicuţii; s-ar putea organiza workshop-uri în care participanţii să fie implicaţi direct.
INTC mi-a lăsat una din cele mai plăcute impresii. Mă bucur foarte mult ca a fost prima întâlnire de acest fel la care am participat şi că părerea pe care o am este una bună. Din tot ce s-a întâmplat la INTC cel mai mult mi-au plăcut conferinţele şi grupurile de discuţii, cred că ar trebui să fie mai dese.
Mie îmi plac întâlnirile de felul acesta,unde se îmbină utilul cu plăcutul. INTC 2009 este prima întâlnire naţională şi a doua a tinerilor catolici. De obiectat aupra mâncării, aupra cazărilor nu am nimic.ştiu că s-a încercat şi că s-a vrut să iasă cât mai bine, încercând să mulţumeacă cei aproximativ 2000 de tineri. Depre grupurile de discuţii aş avea ceva de adăugat:trebuie dezvoltate; spre exemplu am participat laun grup care nu m-a încântat, prima dată nici nu am ştiut de existenţa vre-unui animator…nimeni nu s-a prezentat ca fiind unul, până ce nu am întrebat noi, pe urmă am aflat ca avea 14 ani şi era prima dată în calitate de animator şi pentru prima dată la o astfel de întâlnire, prin urmare am avut multe momente de tăcere…era să încheiem întâlnirea fără rugaciune. Oricum ce voiam a scriu e că animatorii să fie pregătiţi înainte, să meargă la cursuri care ştiu că se ţin. Astfel poate vor veni toţi la grupurile de discuţii pentru ca pe parcurs ne-am împuţinat…patru erau absenţi,iar din cei prezenţi doar patru comunicau sau încercau să comunice.
O altă chestie ar fi legată de participanţi; eram totuşi la o întâlnire a tinerilor catolici, chiar dacă nu erau toţi de aceeaşi religie, erau creştini. Aşadar unora le-a lipsit foartemult repectul pentru program, pentru cei care s–au înhămat laorganizarea acestei întâlniri, un pic de compasiune, înţelegere, se putea, dar în fine. Pentru natură, umanitate: dacă nu sunt coşuri de gunoi, saci sau altceva, să pună cele rămase în geantă până la aflarea unui astfel de “depozit”. Mie cel putin mi-ar fi fost ruşine…suntem oameni.
Cam lucrurile astea m-au deranjat, iar de plăcut ce să scriu…mi-a plăcut tema: “Un foc ce aprinde alte focuri” mi-au plăcut dicursurile preoţilor, cele ale episcopilor; cel puţin de acolo am aflat, am învăţat.
Imnul l-am îndragit până la urmă.
INTC este o tabără dedicată tuturor tinerilor catolici, un loc în care se întălnesc diferite obiceiuri ale diferiţilor tineri veniţi din toată ţara.Ne bucurăm că am participat la INTC deoarece a fost o experienţă plăcută de care ne vom aduce aminte mult timp de acum încolo. Aici am întâlnit oameni veseli şi atenţi cu cei din jur, care ne-au împărtăşit câteva din experienţele lor de viaţă, prin felul acesta legând prietenii unii cu alţii.
Diveritatea accentelor pe care le-am întâlnit mi s–a părut cel mai interesant lucru deoarece asa am putut realiza cat de diferiţi putem fi şi totuşi atât de apropiaţi prin legatura cu Dumnezeu.
Prieteniile pe care le-am legat cred că vor dura în timp, astfel vom putea experimenta iubirea de fraţi şi surori pe care Dumnezeu ne-a oferit-o.
Partea buna:
– cateheze constructive
– organizarea bună
– multe programe alternative
– ne bucurăm că am dormit în paturi + ne bucurăm foarte mult pentru duşuri
– program bogat în activităţi
Partea mai puţin bună
– mancarea a cam lăsat de dorit
Mulţumesc Tatălui ceresc pentru marele dar pe care mi l-a oferit, acela de a face parte din frumoasa familie: Biserica. În aceste zile am trăit intens bucuria de a a primi şi a dărui darul comuniunii în cadrul acestei minunate familii. M-am bucurat de asemenea de organizarea gazdelor şi în special pentru că lecturile s-au citit şi în limba maghiară şi ucraineană, ceea ce a întărit comuniunea.
Pentru mine este prima dată că particip la “Întâlnirea Tineretului”, iar acum la sfarşitul întâlnirii vreau să spun că aceasta mi-a plăcut foarte mult. Czarea mi-a plăcut mult, mâncarea la fel, iar de tot ce s-a petrecut la “Câmpia Tineretului” nu am cuvinte să descriu cât de frumos a fost. Ne-am rugat împreună, ne-am cunoscut mai bine, iar acum când mă întorc acasă ma întorc foarte liniştită şi foarte împăcată cu mine însămi. Să ne dea Dumnezeu multa, multă sănătate pe mai departe.
super:>