Jurnalul tinerilor din Eparhia de Cluj-Gherla

25.07.2012

Am pornit spre INTC Iași 2012 aproximativ 150 de tineri din Eparhia de Cluj-Gherla însoțiți de 8 preoți și 2 surori. Grupați în trei autocare am parcurs trasee diferite până la Popasul Tihuța unde ne-am întâlnit cu toții. Am călători apoi spre Mănăstirea Voroneț unde am poposit aproximativ două ore, am avut timp suficient pentru a lua micul dejun din pachețelele de acasă,  pentru a respira aer curat de munte și pentru a vizita una din mănăstirile Moldovei care e celebră pentru acel “albastru de Voroneț”. Tot în timpul popasului de la Mănăstirea Voroneț am primit din partea organizatorilor însemnele Eparhiei  de Cluj-Gherla pentru acest eveniment – tricoul, pălăria și freibee-ul. Ne-am continuat călătoria spre Iași. La intrare în oraș, toate cele trei autocare am fost oprite de un control al Poliției, din câte am înțeles era vorba despre o simulare pentru ziua de duminică – 29 iulie, când va trebui să ne înarmăm cu multă răbdare. Apoi am ajuns cu bine locurile de cazare, ghidați fiind de voluntarii răspândiți prin orașul Iași. Atât la căminele de fete cât și la cele de băieți, voluntarii ne-au întâmpinat cu multe zâmbete și răbdare. Ne-au cazat pe fiecare în parte, am primit rucsacul pelerinului și o frumoasă umbrelă. Până când oficial va începe INTC Iași 2012 avem timp de odihnă, timp pentru a descoperi orașul Iași, timp pentru a ne pregăti să primim bucuria :).

În jurul orei 20.00, în Grădina Copou – locul desfășurării evenimentelor s-au adunat tinerii veniți din toate diecezele și eparhiile catolice din România.  Încet încet și-au făcut simțită prezența și episcopii care însoțesc grupurile de tineri la Iași și care au petrecut puțin timp salutând tinerii prezenți deja la locul desfășurării evenimentelor.  Ps Florentin Crihălmeanu, episcopul nostru ne-a salutat pe fiecare în parte și bineînțeles am făcut tradiționala poză de grup înainte de începerea evenimentului.

Apoi au urcat pe scenă prezentatorii ne-au urat bun venit la Iași și ne-au reamintit că INTC Iași 2012 este o “Olimpiadă a Bucuriei și un pentatlon al credinței”. Au urcat apoi pe scena organizatorii principali ai evenimentului Pr. Felix Roca și Pr. Florin Sescu. Pr. Felix ne-a îndemnat să trăim din plin toate momentele din cadrul INTC și să nu pierdem timpul cu lucruri banale ci să-l trăim cu intensitate, valorificând la maxim tot ceea ce ni se oferă.

A urmat apoi PS Petru Gherghel, epicopul locului care a deschis a doisprezecea ediție a INTC cu o rugăciune apoi ne-a adesat câteva gânduri: PS Petru a subliniat că lumea de azi are mare nevoie de bucurie și ne-a invitat să luăm din aceasta întâlnire bucuria adevărată și să o ducem prietenilor noștri care au nevoie de gesturi concrete de speranță și bucurie autentică.

Au urmat apoi saluturile autorităților locale după care responsabilii eparhiali și diecezani cu pastorația tinerilor au urcat pe scena INTC pentru a saluta tinerii și a deschide pe scurt cum e organizată pastorația tinerilor în fiecare Eparhie și Dieceză.

La finalul serii s-au dansat dansuri populare și s-a încins o mare horă pe muzica solistei Sofia Vicoveanca marea doamnă a folclorului bucovinean.

Mulțumim tuturor pentru această seară minunată, ne îndreptăm spre locurile de cazare și sperăm să ne odihnim pentru ca mâine începe cu adevărat exeperiența INTC 2012. (Codruța F.)

26 august  2012

Ziua se amenință toridă încă de la primele ore și începe rugăciunea de dimineață. Temperatura crește și odată cu ea se întețește și focul în sufletele noastre când Isus se jertfește pe altar la Sfânta Liturghie și ni se oferă ca hrană la împărtășanie. Se derulează apoi cateheza zilei cu tema “ De unde ne luăm bucuria? Izvorul bucuriei” care aruncă provocarea pentru timpul rezervat discuțiilor în grupurile mici – 110 grupuri moderate de toți atâția animatori. Catehetul zilei Pr. Cornel Cadar propune pentru discuții o serie de întrebări dintre care amintesc “Care-i cea mai mare bucurie din viața ta? Ce înseamnă pentru tine bucuria? ”, “care-I diferența dintre bucuria lumii și bucuria adevărată, dintre bucuriile simple și bucuria profundă”,”cum poate un tânăr de astăzi să-l întâlnească pe Acela care dă bucuria adevărată?”. Am împărtășit din experiența personală a întâlnirii cu Cristos, Cel care este adevărata, profunda bucurie. Seara, părintele catehet a răspuns la întrebările tinerilor subliniind diferența dintre bucuria lumii și bucuria în Cristos care ne conduce la fericire! (Adina B.)

Nici nu bănuiam faptul că trezirea dureroasă din cea de-a doua zi a întâlnirii noastre avea să fie urmată de momente atât de speciale. M-am deșteptat cu adevărat abia după ce am ajuns la locul manifestărilor, în primitorul Copou, am asistat la rugăciunea de dimineață după care a urmat cateheza.  Fără prea mult entuziasm, din cauza soarelui care deja  începuse să ne incomodeze, am încercat să-mi localizez grupul de discuții de după cateheză. Odată ce ne-am întâlnit și am schimbat soarele din zona scenei pe umbra plăcută a copacilor, a început ceva minunat. După efectuarea  prezentărilor mi-am dat seama că suntem un grup eterogen atât prin natura preocupărilor cât și prin localitățile de  proveniență, nimic mai potrivit într-un asemenea context. Am început bineînțeles cu aceiași “bucurie” la care am fost călduros îndemnați  în timpul catehezei căci animatoarea noastră ne-a încurajat să împărtășim semnificația ei pe fiecare dintre noi. Astfel am aflat că bucuria se înțelege, se simte și se exprima  în feluri atât de diferită, totuși ea fiind una singură, aceeași…   După-amiaza am petrecut-o în incinta universității, o încântare arhitecturală de altfel,  vizitând standurile surorilor de pe hol și asistând la o prezentare interesantă . Odată cu lăsarea căldurii Copoul a devenit din nou înțesat de tineri pentru ca sosise timpul rugăciunii de seara și un alt moment al bucuriei împreună  prin cântece și dansuri. Am în minte chipuri zâmbitoare și fețe senine… mă bucur ca sunt aici ! (Iulia M.)

 

[altpwa user=2012.clujastru album=INTCIasi2012]

 

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*