În perioada 22-23 mai 2014 s-a desfăşurat întâlnirea responsabililor diecezani şi eparhiali cu pastoraţia tineretului. Întâlnirea, găzduită de Centrul Spiritual Manresa, a fost organizată de Departamentul pentru tineret al Episcopiei Greco-catolice de Cluj-Gherla. Pe agenda întâlnirii s-au aflat subiecte precum: evaluarea participării delegaţiei tinerilor din România la Ziua Mondială a Tineretului (ZMT) de la Rio de Janeiro 2013, pelerinajul crucii şi icoanei ZMT în România, Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic 2015, aspecte organizatorice legate de Ziua Mondială a Tineretului din Cracovia 2016 şi diverse.

În cuvântul de deschidere a întâlnirii, PS Florentin Crihălmeanu, a reamintit participanţilor câteva din mesajele pe care Sfântul Părinte Papa Francisc le-a încredinţat tinerilor la Ziua Mondială a Tineretului de la Rio de Janeiro 2013 încurajându-i să fie „constructori ai viitorului, să porniţi la lucru pentru o lume mai bună. Dragi tineri, vă rog, nu priviţi viaţa de la balcon, intraţi în ea; Isus nu a rămas la balcon, a intrat, nu priviţi viaţa de la balcon, intraţi în ea aşa cum a făcut Isus.”

A urmat apoi o prezentare a proiectelor, programelor şi activităţilor propuse tinerilor în fiecare dieceză şi eparhie. Întâlniri ale tinerilor, copiilor, ministranţilor, pelerinaje, concursuri sportive, seri de rugăciune, cateheze, programe pentru studenţi, excursii, iniţiative cu caracter caritativ sunt doar câteva din activităţile care s-au regăsit în majoritatea prezentărilor. Printre prezentări s-a aflat şi prezentarea susţinuta de Sr. Ildikó Homa sss despre pastoraţia vocaţională propusă de Conferinţa Română a Superioarelor Majore (CRSM). A urmat apoi o discuţie despre dificultăţile care se întâmpină în munca cu tinerii, dar şi despre roadele acesteia. Seara s-a încheiat cu recitarea împreună a rugăciunii de seară.

Lucrările cele de-a doua zile au fost deschise de PS Virgil Bercea, episcop de Oradea şi responsabil cu pastoraţia tineretului în cadrul Conferinţei Episcopilor Catolici din România. Preasfinţitul Virgil a reamintit temele propuse de Papa Francisc pentru Zilele Mondiale a Tineretului până în 2016 şi anume: 2014 – „Fericiţi cei săraci în duh, pentru că a lor este împărăţia cerurilor” (Mt 5,3); 2015 – „Fericiţi cei curaţi la inimă, pentru că ei îl vor vedea pe Dumnezeu” (Mt 5,8); 2016 – „Fericiţi cei milostivi, pentru că ei vor afla milostivire” (Mt 5,7).

Apoi, Pr. Felix Roca a prezentat câteva aspecte organizatorice referitoare la pelerinajul Crucii* şi icoanei** Zilei Mondiale a Tineretului în perioada 15-31 octombrie 2014 în România – etapă din pelerinajul acestor simboluri în Europa de Est. Responsabilii prezenţi au decis împreună traseul pelerinajului prin dieceze şi eparhii, urmând ca ulterior se stabilească programul tuturor celebrărilor în diferite comunităţi ale diecezelor şi eparhiilor din ţară.

A urmat apoi prezentarea unor aspecte generale cu privire la Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic care se va desfăşura în perioada 22-26 iulie 2015 la Cluj-Napoca. S-au prezentat şi discutat aspecte organizatorice şi logistice, precum şi despre dinamica evenimentului în contextul anului 2015, an dedicat vieţii consacrate la nivel de Biserică universală şi an în care oraşul Cluj-Napoca va fi capitală europeană a tineretului.

De asemenea, s-a discutat despre Ziua Mondială a Tineretului din 2016. S-au prezentat informaţiile primite în cadrul întâlnirii organizate de Consiliul Pontifical pentru Laici în perioada 10-14 aprilie 2014, la Sassone di Ciampino – Roma, Italia, la care au participat şi comitele responsabile ale ZMT Rio 2013 şi ZMT Cracovia 2016 şi la care România a fost reprezentată de Pr. Felix Roca (Dieceza de Iaşi) şi Codruţa Fernea (Eparhia de Cluj-Gherla) cei care au coordonat la nivel naţional participarea tinerilor români la ZMT Madrid 2011 şi ZMT Rio 2013.

Responsabilii diecezani şi eparhiali cu pastoraţia tineretului şi-au exprimat dorinţa de a se întâlni mai des şi de a colabora mai strâns în favoarea tinerilor, pentru că aceştia să devină cu adevărat apostoli ai lui Cristos, bucurându-se în acelaşi timp de entuziasmul, veselia, spontaneitatea, dorinţa de libertate specifice vârstei.

Codruţa Fernea

sursa: www.zmtromania.ro

2014_05_22_inrpt_03

2014_05_22_inrpt_02

*CRUCEA

Este cunoscută sub diferite denumiri “Crucea Anului Sfânt”, “Crucea Jubileului”, ” Crucea ZMT”, “Crucea Pelerinului”. Mulţi insistă să o numească “Crucea Tineretului”, întrucât a fost încredinţată tinerilor de către Papa Ioan Paul al II-lea, pentru a o purta cu ei în lumea întreagă, în oricare loc şi în orice moment.

Se întâmpla în 1983-1984. Anul Sfânt al Mântuirii. Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea a considerat necesară prezenţa crucii – simbol al credinţei noastre – lângă altarul principal al Bazilicii Sfântul Petru, unde să aibă vizibilitate deplină. O Cruce impozantă de lemn, măsurând 3,8 metri a fost amplasată lângă altar, după dorinţa Sfântului Părinte.

La încheierea Anului Sfânt, după închiderea Porții Sfinte, Papa a încredinţat Crucea tineretului din întreaga lume, reprezentat prin tinerii din Centrul de Tineret San Lorenzo, din Roma. Cuvintele sale, cu această ocazie au fost: “Dragii mei tineri, la încheierea Anului Sfânt, vă încredinţez semnul Jubileului acestui an: Crucea lui Cristos! Purtaţi-o prin lume ca simbol al iubirii lui Cristos pentru umanitate şi spuneţi tuturor că salvarea şi mântuirea au fost făcute posibile doar prin moartea şi învierea lui Cristos” (Roma, 22 Aprilie 1984).

Începând cu anul 1984, Crucea ZMT şi-a început călătoria în jurul lumii, în Europa, în spatele Cortinei de Fier, în America, Asia, Africa şi Australia, fiind întotdeauna prezentă la celebrările internaţionale ale ZMT. Din 1994, Crucea ZMT îşi continuă itinerariul şi în diecezele tarii-gazda a ZMT.

DSC_6345

**ICOANA SFINTEI FECIOARE MARIA

În 2003, Papa Ioan Paul al II-lea a încredinţat tineretului un alt simbol al credinţei, pentru a fi purtat împreună cu Crucea în toată lumea; este vorba despre Icoana Sfintei Fecioare Maria, Salus Populi Romanix. Aceasta icoană este copia veneratei icoane a Sfintei Fecioare din Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma (prima şi cea mai mare bazilică din Roma, ce poartă hramul Sfintei Fecioare). “Din acest moment, va însoţi pelerinii pe perioada ZMT, împreună cu Crucea. Purtaţi-o cu grijă, pe Mama Voastră! Va fi un semn a prezentei materne a Sfintei Fecioare în mijlocul tinerilor, chemaţi întocmai ca Apostolul Ioan, să o primească cu bucurie în vieţile lor.” ( Angelus, a 18-a Zi Mondială a Tineretului, 13 aprilie 2003)

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*