Întâlnirea Eparhială a Tineretului – ediția a 16-a

Ridică-te! Te pun martor al celor pe care le-ai văzut!” (Cf. Fap. 26,16)

Sâmbătă, 18 sept. 2021, la sediul Episcopiei Greco-Catolice din Cluj-Napoca s-a desfășurat Întâlnirea Eparhială a Tinerilor, eveniment organizat de Biroul pastoral pentru pastorația tinerilor și copiilor din cadrul Eparhiei de Cluj-Gherla, în colaborare cu ASTRU Cluj și Cercetașii Munților. Câteva sute de tineri din întreaga Eparhie au luat parte, mai întâi la Sfânta Liturghie Arhierească celebrată de Preasfințitul Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, împreună cu zeci de preoți.

După intrarea în procesiune a Ierarhului și a preoților pe acordurile imnului Întâlnirii Tinerilor, Preasfinția Sa Claudiu a urat bun venit tinerilor din Episcopia de Cluj-Gherla, mulțumindu-le pentru efortul pe care l-au făcut să participe, chiar în condițiile dificile datorate stării de pandemie, condiții din cauza cărora sute de tineri au putut participa doar spiritual. Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Francisc Doboș, din Arhidieceza Romano-Catolică de București, care a răspuns cu bucurie invitației de a veni în mijlocul tinerilor din Eparhia de Cluj-Gherla. Părintele a chemat tinerii să îl vestească pe Cristos prin trăire – să iasă din șabloanele uneori create de ritual – să lase să se exprime „creativitatea, sau Spiritul lui Dumnezeu cu noi”. „Avem nevoie să ne regăsim unii pe alții, să ne ieșim în întâmpinare, să dăm la o parte frici și șabloane, creștini de orice tip, să nu ne fie frică unii de alții.” „Îl avem pe Cristos în mijlocul nostru: în Sfintele Taine, în Euharistie, în Liturghie, în Spovadă, în Adorația pe care o facem…”

„Să îl lăsăm pe Dumnezeu să ne surprindă!”, a îndemnat preotul. „Să îl lăsăm pe Dumnezeu să planteze Cer în inimile voastre! Dumnezeu vine prin inima fiecăruia dintre noi. Noi suntem vehiculul cuvântului lui Dumnezeu, pentru că Dumnezeu s-a întrupat și se întrupează de fiecare dată în inimile noastre, atunci când Îl lăsăm să crească în noi, când spunem precum Sfânta Fecioară Maria: ‘Fiat, iată slujitoarea Domnului. Fie mie după cuvântul Tău!’ În această zi de adunare spirituală, duhovnicească, lăsați-l pe Dumnezeu să vă surprindă! Pentru ca mai apoi să vă întoarceți la casele voastre precum ucenicii din Emaus care, după ce l-au întâlnit pe Isus Cristos, s-au întors la Ierusalim și spuneau, ‚Cum nu ne ardea nouă inima în piept când pe drum ne explica Scripturile?’ Așa să fie!”

Sfânta Liturghie Arhierească a fost celebrată pentru tineri iar răspunsurile liturgice le-au oferit tot tinerii – un cor condus de sora Dominica din Congregația Surorilor Maicii Domnului, împreună cu care, la instrumente, au fost autorii Imnului Întâlnirii Tinerilor, ediția 2021, frații Opreanu. La încheierea celebrării liturgice, a fost un moment simbolic, inclus în cadrul fiecărei ediții, cel al încredințării Crucii eparhiale a Tineretului tinerilor din parohia care va găzdui viitoarea ediție. Ediția din 2022 a Întâlnirii Eparhiale a Tineretului va fi găzduită de protopopiatul Bistrița.

Programul după-amiezii a avut trei puncte de referință: workshop-urile ținute de pr. Francisc Doboș, din Arhidieceza de București, cu tema: „Credința și fericirea”; și de pr. Mihai Groza, din Eparhia de Cluj-Gherla, cu tema „Educația sexuală” și Festivalul Tinerilor, cuprinzând momente artistice prezentate de reprezentanții diferitelor parohii. Protagoniști ai acestui program au fost: tineri de la Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu Klein” din Cluj-Napoca, dirijați de sora Lucia din Ordinul Surorilor Sfântului Vasile cel Mare; un moment cu totul special a fost sceneta cu Tatăl milostiv prezentată de tineri de la Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz, Cluj-Napoca; cântece cu grupul de tineri din parohia Beclean; la final au cântat tinerii din parohia Sângeorz Băi și tineri din Corul „Angeli”, împreună cu Grupul vocal instrumental „Three O”: Benedict Camelia și Francisc Opreanu.

Încheierea a fost electrizantă (fără să fie la Electric Castle sau Untold!) Tinerii s-au bucurat, nu doar să fie împreună, ci și de faptul că sunt, cu toții împreună și cu Dumnezeu. Nu doar Imnul, interpretat cu har și măiestrie de cei trei frați, împreună cu ceilalți tineri din corul dirijat de sora Dominica, i-a făcut să „se ridice” pe tinerii prezenți în parcul primitor din curtea Episcopiei din Cluj, dar și conștiința apartenenței lor la o mare familie, Familia Bisericii. În încheierea întâlnirii, deja spre orele serii, tinerii din toate parohiile prezente au fost răsplătiți cu daruri, diplome de amintire și cuvinte de apreciere și mulțumire din partea Preasfințitului Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, care le-a oferit și binecuvântarea finală.

Preasfinția Sa le-a mulțumit tuturor „pentru tot ce ați făcut, pentru tot ce vom face de acum împreună. Sunt convins că nu e începutul, fiindcă la Cluj a existat o activitate bogată în acest sens, dar, cu siguranță, ceea ce astăzi am trăit împreună va fi ceva ce rămâne în sufletul vostru și va anima și va pregăti următoarele întâlniri”. Ierarhul de Cluj-Gherla a încheiat prin cuvintele: „Aș vrea să mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru această zi minunată, pentru soarele de care ne-am bucurat astăzi, deși zilele dinainte erau destul de ploioase… De aceea și vreau să ne punem sub ocrotirea Sfintei Familii a Mântuitorului, a Maicii Sfinte și a Sfântului Iosif.

„Sfântul Iosif și Maica Sfântă au știut cum să îl apere pe Isus Prunc de Irod după naștere. Cu siguranță vor ști cum să îl apere pe Pruncul Isus din sufletele noastre de ‘irozii’ vremurilor noastre. Aș vrea să păstrați în inimă curajul, speranța, sentimente și simțiri tipic creștine. Să nu vă lăsați niciodată apăsați, umiliți, să nu lăsați niciodată gânduri de descurajare ca, de exemplu: ‚nu putem face nimic’, ‚nu suntem suficient de mari sau de puternici’, ‚nu suntem suficient de mulți’. Să rămână în sufletele voastre gândul: suntem creștini, suntem fii ai Stăpânului Universului, putem face absolut orice în numele Lui, împreună cu El.”

Album foto 1 (Întâlnirea Tinerilor – Sf. Liturghie, Workshop-urile și Festivalul Tinerilor): aici
Album foto 2 (Sf. Liturghie Arhierească): aici
Video – Sf. Liturghie – cuv. de înv.: aici
Fragment workshop pr. Doboș: aici
Fragment workshop pr. Groza: aici
Festivalul Tinerilor: aici

SURSĂ ARTICOL: www.eparhiaclujgherla.ro

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*