Întâlnirea Copiilor din Eparhia de Cluj-Gherla
Interviu cu PS Florentin Crihălmeanu
REPORTER: Aproape cinci sute de copii nerăbdători de a participa la jocuri şi activităţi s-au adunat astăzi la Beclean, la cea de-a doua ediţie a Întalnirii Copiilor din Eparhia de Cluj-Gherla. Întâlnirea a început cu jocurile şi divertismentul oferit de clowni, pentru ca mai apoi, dupa procesiunea de la biserică, să se celebreze Sfânta Liturghie pontificată de Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, episcop român-unit, greco-catolic de Cluj-Gherla împreună cu preoţii din parohiile protopopiatelor eparhiei noastre.
Avem plăcerea să-l avem alături de noi pe Preasfinţitul Părinte Florentin Crihălmeanu, episcopul de Cluj-Gherla.
PREASFINŢIA SA: Lăudat să fie Isus Cristos!
REPORTER: În veci, Amin, Preasfinţite! Ce reprezintă evenimentul acesta – întâlnirea copiilor – pentru eparhia noastră?
PREASFINŢIA SA: În primul rând aş spune că pentru noi reprezintă o bucurie. După prima întâlnire pe care am avut-o anul trecut, vă mărturisesc că în această zi am venit cu sufletul deschis şi cu dorinţa limpede şi sinceră de a mă distra împreună cu copiii. Pentru că în anul trecut am trăit experienţe cu totul deosebite de spontaneitate, de prietenie sinceră, am venit cu acelaşi gând, cu aceeaşi inimă deschisă pentru a fi alături de aceşti copilaşi care de fapt reprezintă definirea Bisericii noastre.
REPORTER: Cum vă simţiţi înconjurat de copii?
PREASFINŢIA SA: Evident, ca orice persoană care se apropie deja de partea a doua a vieţii, cum s-ar zice, deci trecut de timpul de înjumătăţire, bineînteles că mă simt tânăr şi încerc să preiau din tinereţea lor sufletească. De fapt, spunea cineva, tinereţea nu este o vârstă, ci tinereţea este o stare de spirit. Dacă noi ştim să trăim corect, frumos, curat această stare de spirit, atunci ne putem trăi tinereţea până la adânci bătrâneţi, ceea ce doresc tuturor celor care sunt aici şi celor care sunt în această zi alaturi de copii.
REPORTER: Aţi aflat numărul de participanţi de la această întâlnire, ce părere aveţi despre acesta? Are el un impact asupra pastoraţiei din eparhie?
PREASFINŢIA SA: Cu siguranţă. Mie mi se pare că este un număr foarte frumos, faţă de anul trecut este o creştere remarcabilă şi aş dori ca în anii următori să crească acest număr, să putem cuprinde cât mai mulţi copii din cadrul eparhiei noastre, pentru ca în acest fel, de fapt, prin preoţi şi prin aceşti copii pe care-i aducem aici reuşim să pătrundem uneori în familii care nu vin la biserică, în familii care sunt departe de biserică şi copiii întorcându-se la aceste momente de reuniune pline de bucurie şi de har sunt cei care duc lumina lui Cristos în aceste familii. De aceea eu consider că este un succes si o bucurie faptul că sunt aici prezenţi circa 500 de copilaşi şi în total numărul de înscrişi este către 700 de participanţi.
REPORTER: Preasfinţite, este o diferenţă vizibilă între atmosfera de la întâlnirea copiilor şi cea de la întâlnirea tinerilor?
PREASFINŢIA SA: Certo! Sigur că este, pentru că, trebuie spus, tinerii au o atmosferă de bucurie, de un alt tip. Deci este mai matură care cere la un moment dat şi bucuria aceasta a reflecţiei, bucuria unor gânduri frumoase, unor gânduri înălţătoare. Copiii sunt bucuria simplă, spontană, o bucurie care, sigur, la inceput trebuie puţin ajutată să treacă de pragul timidităţii, de pragul unei frici de oamenii mari. În clipa în care acest prag este deschis, sufletele lor înfloresc ca şi florile de primăvară, poate am spune mult mai spontan şi mai direct decât unii tineri care în ciuda eforturilor organizatorilor poate rămân blocaţi in problemele pe care le au. La copii nu există aceste probleme, şi copiii în clipa în care iubesc, în clipa în care reuşesc să treacă de problemele de care vorbeam, se deschid total, sunt ca şi plastelina. Poţi modela tot ceea ce doreşti cu sufletul lor.
REPORTER: După părerea dumneavoastră cât este de importantă această întâlnire pentru copii? Atât din punct de vedere spiritual, cât şi uman.
PREASFINŢIA SA: Consider că aceste întâlniri sunt foarte importante, şi mă explic, dacă dorim o biserică mai bună, dacă dorim o biserică mai vie, dacă dorim ca aceşti credincioşi ai bisericii noastre să fie cu adevărat grăitori ai credinţei atunci trebuie să ne ocupăm de generaţia tânără. Ceea ce noi facem astăzi aici, pregateste de fapt biserica de mâine, biserica acelora care, cunoscând posibilitatea unor astfel de întâlniri, nu numai că îşi vor educa copiii în spirit creştinesc, greco-catolic, dar îi vor trimite la aceste întâlniri în aşa fel încât practic prezenţa copiilor în biserică se va perpetua si aceasta reprezintă garanţia bisericii de mâine. Este de fapt un act catehetic pastoral care ne ajută să pregătim acesti oameni care mâine vor fi părinţi în familii, poate unii dintre ei – persoane consacrate, vor avea locuri importante în societăţi şi vor şti să trăiască frumos bucuria creştină împreună, să nu caute plăcerile efemere, plăcerile înjositoare, acelea împătimitoare ale lumii acesteia, ci să ştie ca împreună să fie veseli, să cânte un cântec creştinesc, sa mănânce împreună, să se roage împreună. Aceasta este, cred că, o mare realizare a acestui moment pregatit cu multă asiduitate.
REPORTER: Credeţi că ar fi o idee bună organizarea unei astfel de întâlniri cu copiii la nivel naţional?
PREASFINŢIA SA: În primul rând, teoretic, spun fără ezitare da. Practic însă trebuie gândită bine o astfel de întâlnire pentru că dacă numai la o întalnire eparhială sunt cinci sute de participanţi, ne inchipuim ca la o întâlnire naţională vor fi probabli mii şi mii de participanţi, ceea ce ar necesita o organizre foarte bună pentru că copiii de această varstă trebuie oarecum ţinuţi sa zicem aşa la o temperatură înaltă pentru că, altfel mintiuca lor liberă zboară liber şi va fi în alte părţi, deci cu o organizare cu totul specială se poate gandi si aşa ceva.
REPORTER: În final aş dori să vă întreb dacă v-ar plăcea să fiţi copil în zilele noastre.
PREASFINŢIA SA: Cum să nu? Sigur că mi-ar plăcea să fiu copil, cum să nu? Bineînteles că aş avea o pretenţie – să fiu copil, dar cu mintea de astăzi. Adică sufletul de copil, curat şi bun, dar mintea şi experienţa să o am cea de astăzi şi să pot, cu această minte de copil să înţeleg tot ceea ce cei din jurul meu fac pentru mine, să le pot mulţumi.
De aceea aş dori ca la încheierea acestui cuvânt să mulţumesc tuturor celor care s-au ocupat de organizarea acestei întâlniri, respectiv preoţilor care sunt alături de mine, părintele consilier Goia Cristian, şi părinţilor vicari, ceremonieri, părintele Felician Neagoş, cel care ne-a găzduit, domnului director care ne-a găzduit în aceasta şcoală, domnul director Corcea, de asemenea aş dori să mulţumesc tinerilor de la ASTRU care se află de asemenea aici cu mine, Codruţei, lui Mihăiţă, Persidei, tuturor celorlalţi, Crina şi cei împreună cu dânşii, care trebuie să ştiţi că s-au ocupat de logistică, de instruirea animatorilor şi practic cu fiecare an progresează şi ei în organizarea acestor întâlniri. Să nu uit şi corul Allegria, condus cu multă măiestrie de către Cristina, care ne-am bucurat la auzul cântărilor lor foarte vesele în cadrul Sfintei Liturghii.
Un cuvant de mulţumire şi autorităţilor locale, domnului primar care a fost prezent de la început şi până la sfârşitul Liturghiei precum şi tuturor celorlalţi care s-au implicat în organizare sub o formă sau celalaltă.
Tuturor le doresc o zi binecuvântată şi Îl rog pe Bunul Dumnezeu să-i răsplătească pentru tot acest efort şi pe dumneavoastră, ascultătorii Radio Maria să vă daruiască o sâmbătă şi o duminică binecuvântată cu bogate haruri cereşti prin mijlocirea rugaciunilor Preasfintei Fecioare Maria şi ale Sfantului Iosif, patronul eparhiei noastre. Laudat sa fie Isus Cristos!
REPORTER: În veci, amin! Vă mulţumim Preasfinţite foarte mult că aţi acceptat să răspundeţi invitaţiei noastre
PREASFINŢIA SA: Cu bucurie.
REPORTER: Vom reveni în cursul zilei de astăzi şi cu alte relatări de aici, de la Beclean, unde se desfăşoara, cum spuneam, a doua ediţie a întâlnirii copiilor din eparhia de Cluj-Gherla.
Interviu realizat pentru Radio Maria de către Mihai Floran
Beclean, 7 iunie 2008