Parohia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică din oraşul Sîngeorz-Băi a găzduit în acest an, în data de 23 mai 2009, a III-a ediţie a Întâlnirii Copiilor din Eparhia de Cluj-Gherla. Tema acestei întâlniri, la care vor participa peste 600 de copii, cu vârste cuprinse între 6 – 12 ani, este: Isus e bucuriea mea, iar motto-ul: “Lăsaţi copii să vină la mine…”(Lc 18,16).
Motto-ul Întâlnirii Copiilor din acest an a fost ales tocmai pentru a exprima esenţa acestor întâlnirii. Atât prima ediţie desfăşurată la Cluj cât şi cea de-a doua la Beclean au demonstrat că sunt cu adevărat prilej de bucurie, dovadă făcându-o numărul de participanţi ce creşte de la an la an. Anul acesta numărul participanţilor a întrecut orice aşteptare, peste 700 de copii şi 100 de însoţitori (preoţi, părinţi sau cateheţi). Echipa de 55 de animatori au reuşit să ofere copiilor o zi dedicată exclusiv universului copilăriei, a simplităţii şi purităţii sufleteşti, a bucuriei năvalnice şi neprefăcute ce caracterizează lumea acestor “adulţi în miniatură”.
Chiar dacă ziua a debutat cu un cer posomorât, ce apăsa cu o ceaţă aburindă culmile dealurilor ce străjuiau oraşul Sîngeorz Băi, spre ora 10, când au început să apară micuţii aşteptaţi din toată Eparhia, cerul s-a înseninat şi ziua a fost scăldată de un soare învingător: “Unde sunt doi sau trei adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor.”(M 18,20). În mijlocul copiilor, în mijlocul încântării prilejuite de această zi, a fost Dumnezeu, nu numai în prin lumina şi strălucirea soarelui sau în zâmbetele de pe feţele copilaşilor, ci cu Însuşi Trupul şi Sângele Său în cadrul Sfintei Liturghii Arhiereşti prezidată de PS Florentin Crihălmeanu, episcopul de Cluj-Gherla.
Pornind de la motto-ul întâlnirii, predica Preasfinţitului Florentin a fost construită ca o povestioară pe tema fericirii. Se spune că Dumnezeu s-a sfătuit cu îngerii săi despre locul unde ar putea aşeza fericirea pentru ca omul să o găsească cât mai greu. Unii au propus piscurile semeţe ale munţilor, alţii adâncurile mării, alţii planete îndepărtate, însă Dumnezeu a respins fiecare propunere pe motiv că geniul uman e capabil să construiască acele maşinării care să-l transporte în acele locuri. După un moment de gândire, Domnul a propus inima ca locaş al fericirii. Tocmai pentru că e atât de aproape, la îndemâna fiecăruia şi tocmai pentru că nu are nevoie de maşinării complicate pentru a fi găsită, fericirea rămâne ascunsă pentru mulţi. Putem să ajungem în cele mai îndepărtate locuri, dacă nu potem ajunge la inima noastră, totul e în zadar. Inima de copil, cu inocenţa şi puritatea ei e cea mai plăcută Domnului, cea mai aproape de Domnul. De aceea copiii sunt mereu cu zâmbetul pe buze, deoarece au cheia către lăcaşul fericirii.
După momentul solemn şi plin de semnificaţie al Sfintei Liturghii a urmat mult aşteptatul prânz din pacheţele. Însoţiţi de clovnul Trufaldino şi prietena lui Colombina, cei prezenţi la Întâlnire, mici şi mari, au participat entuziaşti la Festivalul copiilor.
Copiii au fost încântaţi de concursurile propuse şi cu greu s-au dezlipit de standurile cu jocuri: sărituri în sac, minigolf, aruncatul la ţintă, cursă cu obstacole, aruncarea greutăţii, bătaia cu perna pe bârnă au fost doar câteva dintre jocurile propuse în acest an. Cei ce au reuşit să le distragă atenţia de la concursuri au fost clovnii, care prin ghiduşiile lor şi prin bansurile noi au reuşit să-i mobilizeze pe copii.
Spectacolul clovnilor a culminat cu un concurs de “Bingo” cu întrebări ce testau cunoştinţele însuşite la orele de cateheză. Reprezentanţii protopopiatelor au dovedit prin intermediul răspunsurilor corecte şi la obiect că atât ei, cât şi îndrumătorii lor spirituali iau în serios pregătirea spirituală.
Întâlnirea Copiilor nu ar fi fost completă fără contribuţia micilor artişti. Şi aici sunt de menţionat Corul Allegria dirijat de Cristina Pătraşcu, copii de la Centrul pentru Cultură Bistriţa şi Casa de cultură din Sângeorz Băi în costume populare lucrate cu deosebită măiestrie au susţinut spectacole pline de voie bună, interpretând dansuri şi cântece din folclor. De menţionat ar fi încă două grupuri ce au adus zâmbetele pe faţa tuturor prin candoare şi drăgălăşenie: este vorba de grupul copiilor de la Grădiniţa confesională „Sf. Ana” şi grupul de copii din Parohia „Coborârea Spiritului Sfânt” Mănăştur 1 Vest ce au interpretat o sceneta „Revolta organelor împotriva stomacului”.
Momentul final al Întâlnirii l-a reprezentat înmânarea diplomelor de participare parohiilor prezente, urmat de înmânarea Icoanei Copiilor protopopiatului Bistriţa, care va fi gazda al celei de-a IV-a ediţie a Întâlniri Eparhiale a Copiilor. La finalul unei zile de sărbătoare, copiii au fost premiaţi cu cărţi şi rucsaci având sigla întâlnirii.
Astfel s-a mai încheiat o Întâlnire a Copiilor. Speram ca cei mici să rămână în suflet cu amintirea senină a unei zile petrecute între prieteni şi alături de prietenul cel mai bun, Isus şi să aştepte cu nerăbdare întâlnirea următoare, să povestească plini de entuziasm şi altor copii şi astfel să fie ei, cei mai mici, “proiectanţii” lanţului ce ne leagă într-o zi ca aceasta pe toţi: copii, tineri animatori şi adulţi însoţitori: lanţul iubirii lui Dumnezeu.