ASTRU Cluj prezent la Adunarea Generală ACRO și la evenimentul aniversar de 15 ani de la înființarea Federației Acțiunea Catolică din România

În perioada 24-26 ianuarie a avut loc la Iași Adunarea Generală a Acțiunii Catolice din România. La acest eveniment a participat și o delegație a asociației noastre, formată din Rosana Bălănescu – președinte, Laura Burcă – vicepreședinte relații interne, Paul Balint – director economic și Pr. Sebastian Peșteșan – asistent spiritual. 

Programul a fost deschis vineri dimineață de un cuvânt de Bun Venit adresat de PS Iosif Păuleț, episcop al Diecezei de Iași, în aula „Fericitul Anton Durcovici” a Catedralei „Sf. Fecioară Maria, Regină”. Au urmat apoi câteva cuvinte adresate de Anca Frona, președinte la acel moment al ACRO, Pr. Felix Roca, asistent spiritual general al ACRO și Cristina Mare, președinte al Acțiunii Catolice „Sf. Iosif” din Dieceza de Iași.

După cuvintele introductive, Pr. Felix Roca a fost invitat în față, fiind cel care a ținut conferința „Vocația laicilor în Biserică și în societate”. După o sesiune de discuții, întrebări și răspunsuri pe baza conferinței, am mers împreună în Piața Unirii din Iași pentru a participa la evenimentele organizate cu ocazia celebrării a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române.

După-amiază a avut loc o a doua conferință: „Despre adevăr, credință și modele de angajare politică (exemplul Corneliu Coposu)” condusă de Ion-Andrei Gherasim, președinte executiv al Fundației Corneliu Coposu. În cadrul conferinței și al discuțiilor ce au urmat am avut posibilitatea de a cunoaște personalitatea lui Corneliu Coposu, un om vertical, un greco-catolic cu valori puternic înrădăcinate în credință, fost președinte al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat, om care a avut de suferit 17 ani în închisorile comuniste. Programul a continuat cu Sfânta Liturghie prezidată de PS Iosif Păuleț în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, urmată de seara festivă în care am sărbătorit cei 15 ani de existență a Federației Acțiunii Catolice din România. Am avut parte de un moment artistic muzical deosebit de frumos, iar apoi am încheiat ziua cu o licitație în scop caritativ și cu o scurtă rugăciune.

Ziua de sâmbătă a început cu Sfânta Liturghie în rit bizantin. Mai apoi au luat cuvântul PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași, Oana Tuduce (primul președinte ACRO), Bernadeta Moreanu (vicepreședinte sector copii 2010-2013, consilier național sector copii 2013-2016), Raluca Iștoan (consilier național sector copii 2010-2013, vicepreşedinte sector copii 2013-2016) și Pr. Florin Sescu (asistent spiritual sector copii până în 2017) care au transmis „Ecouri la 15 ani ACRO”. Toate aceste cuvântări au fost pentru noi un izvor de motivație pentru a ne continua misiunea în ASTRU, cu idei noi și cu forțe noi, în special după ce am auzit cât de multe dificultăți au fost depășite de-a lungul timpului, cu ajutorul Domnului, de către cei din conducerea ACRO sau din asociațiile membre, înainte de crearea Federației. De asemenea, 2 preoți îndrăgiți de marea familie a Acțiunii Catolice – foști asistenți spirituali ai ACRO până în 2013, care acum locuiesc în SUA (Pr. Iuliu – sector tineri), respectiv Irlanda (Pr. Coriolan – sector adulți), au transmis gândurile lor de încurajare cu ocazia acestui eveniment. În cele ce au urmat, Anca Frona – președinte al ACRO ne-a încurajat să „avem curajul viitorului”, iar Codruța Fernea, secretar ACRO a prezentat „Planificarea Strategică 2020-2025”. În decursul după-amiezii fiecare asociație membră a prezentat un raport narativ în imagini al activităților din ultimii 3 ani. Spre seară a avut loc alegerea noului Consiliu Director, avându-i pe Codruța Fernea ca președinte, alături de Bernadeta Moreanu – vicepreședinte sector copii, Marius Balint – vicepreședinte sector tineri și Adriana Ianuș – vicepreședinte sector adulți. Imediat după cină a urmat o întrunire între fostul și actualul Consiliu Director. Cerem de la Domnul binecuvântarea sa, harurile, înțelepciunea, energia și discernământul de care are nevoie la fiecare pas și în fiecare decizie și activitate noua echipă aleasă.

În dimineața zilei de duminică, deja la finalul evenimentului aniversar și statutar de la Iași,  am ales să mergem la Roman pentru a participa la Sfânta Liturghie alături de comunitatea din care provine Paul Balint, membru în Consiliul de Conducere ASTRU Cluj.

Articol detaliat despre eveniment, imagini și discursuri, aici: acțiuneacatolica.ro

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*