În a doua jumătate a lunii septembrie a.c. elevi ai colegiilor și liceelor clujene am participat la proiectul intitulat „Liceeni implicați în comunitate”. Acest proiect a urmărit creșterea sentimentului de apartenență a liceenilor la comunitate și creșterea gradului de implicare a acestora, prin oferirea alternativelor de petrecere a timpului liber, care vor încuraja participarea și responsabilizarea tinerilor în societate. Cuvântul ”activitate” este primul la care mă gândesc când sunt implicat într-un astfel de proiect. În aceste săptămâni am parcurs împreună diferite discuții și teme pentru noi, pentru viitorul nostru și pentru ceilalți.
Prima întâlnire din cadrul acestui proiect s-a numit „Trusa de culori”. Fiecare tânăr care a participat la această întâlnire a primit câte un creion colorat. Aparent banal, dar acest lucru ne-a amintit că orașele trebuie să aibă culoare, iar această culoare vine de la noi, cetățenii, care dăm viață locului. Fiecare dintre noi și-a folosit creionul pentru a desena un simbol ce îi amintește de Cluj, urmând ca apoi să scriem pe câte o foaie un lucru ce am dori să fie schimbat la oraș și modul în care am putea contribui ca acel lucru să devină realitate – activitate ce consider că ne-a deschis ochii la unele probleme și totodată ne-a dat un suflu de ambiție de a crede în schimbarea noastră.
La întâlnirea „Am o idee!” am putea include o multitudine de activități deoarece acolo s-a desfășurat o minunată excursie la Baia Mare. Prima dintre ele a fost chiar în seara în care am ajuns acolo, și anume o activitate de cunoaștere și de identificare a abilităților noastre, până seara târziu.
Dimineața următoare am început cu forțe proaspete și am avut o serie de sarcini de acoperit. În primul rând fiecare a primit o foaie pe care erau scrise diferite ocupații (de tipul profesor, președinte al consiliului elevilor, inginer constructor, primar) și trebuia să scriem ce am face pentru Cluj dacă am fi în acea poziție. Răspunsurile au fost derivate, de la: ”Dacă aș fi un investitor străin aș deschide o grădină zoologică”, până la: ”Dacă aș fi inginer constructor aș ridica un pod pentru un tramvai suspendat”. Apoi, fiind împărțiți pe echipe, am dorit să creăm un spot publicitar pentru elevi, studenți și străini prin care îi încurajam pe ei să ne viziteze orașul. Ziua am încheiat-o prin programe recreative.
Duminică am avut ultima noastră dezbatere legată din nou de schimbări pe care putem să le aducem Clujului. Am fost împărțiți pe grupe și fiecare grupă a desenat sau a făcut un colaj pentru a-și reprezenta ideea, urmând ca fiecare să-și prezinte planșa – ajungând astfel, parcă, mai aproape de realizarea proiectelor propuse pe echipe. Firul roșu al acestui proiect a fost faptul că noi trebuie să credem că facem parte din această schimbare ce ne-o dorim deoarece de la noi pornește totul, iar faptul că ne dorim această modificare include și propria noastră implicare, lucru care a fost subliniat la fiecare activitate propusă.
Întorși la Cluj, cred că fiecare a învățat ceva pe urma acestor zile petrecute împreună, atât unii despre ceilalți, cât și despre noi înșine, în special de ceea ce suntem capabili să facem și faptul că trebuie să avem curajul de a începe o schimbare. Curajul și ambiția sunt elementele cheie, elemente cu care am și reușit să încheiem aceste zile. Mulțumim tuturor pentru participare și pentru realizarea acestui proiect!
Mihaela Simionaș și Mihai Șona