În perioada 26-28 februarie a avut loc cursul de formare pentru responsabilii și educatorii grupurilor parohiale și specializate ASTRU Cluj cu tema Liderii mănâncă ultimii și motto-ul: „Cine vrea să devină mare între voi să fie slujitorul vostru și cine vrea să fie primul între voi să fie servitorul tuturor.” (Mc 10, 43-44).

Programul a început vineri seară când, după o scurtă introducere, David Sopon a susținut sesiunea „Pe locuri, fiți gata… Decolăm!”. Un scurt joc în care participanții au avut de ghicit un cuvânt sau o situație dintr-un desen creat de unul dintre ei a adus tuturor zâmbetul pe buze, pentru ca în continuare fiecare responsabil să împărtășească activitățile realizate de grupurile pe care le reprezintă, cea mai frumoasă amintire legată de ASTRU, dar și un motiv pentru care ei îi sunt recunoscători lui Dumnezeu în acea zi. În următoarea sesiune, „Liderii: regizori care inspiră”, Oana Taloș ne-a purtat în lumea filmului, participanții vizionând filmul „Cercul poeților dispăruți”, laureat cu un premiu Oscar. După vizionarea acestuia, fiecare dintre noi a analizat filmul din perspectiva leadership-ului, remarcând modelele prezentate și însușirile necesare unui lider, cu ajutorul câtorva întrebări. La final nu am uitat să Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru bucuria de a fi din nou împreună.

Ziua de sâmbătă a început cu o sesiune intitulată „Isus Cristos – model de lider pentru tineri”, sesiune care l-a avut ca invitat pe părintele Daniel Avram, purtătorul de cuvânt al Episcopiei și director al casei de editură „Viața Creștină”. Părintele ne-a vorbit despre faptul că Isus cu siguranță a avut trăsăturile unui lider, dar a fost mult mai mult decât atât. Cu toate că noțiunea aceasta de lider pare să fie ceva ce aparține mai mult de domeniul afacerilor, ea își are rădăcina chiar în Biblie, unde, în Geneză, Dumnezeu oferă omului acest rol de lider, de persoană care să se îngrijească de creație și să o stăpânească. Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă acest rol de lider, părintele a făcut și o comparație între noțiunile de lider și șef, subliniind faptul că liderul trebuie să muncească alături de cei pe care îi are în grijă, nu doar să le dea ordine, și să fie prieten cu cei cu care lucrează. Apoi a atins câteva aspecte care sunt relevante pentru acest rol, aspecte ce pot fi formulate sub principiul celor trei C-uri: competență, curaj și caracter. Primul aspect se referă la a identifica propriile competențe, iar acolo unde simțim că nu ne descurcăm, să avem capacitatea de a delega sarcina cuiva care se pricepe mai bine. În ceea ce privește curajul, părintele ne-a vorbit despre cât este de important să nu lăsăm teama să ne oprească din ceea ce facem, pentru că de multe ori ne inducem acea teamă singuri și riscăm să ne blocăm în activitatea noastră. Apoi, caracterul este și el un aspect important, pentru că acesta atrage respectul din partea membrilor și este cel care influențează cel mai mult. Un lider fără caracter, care nu are voința necesară pentru a face ceea ce este corect, riscă să devină un lider corupt, care să fie atras de tot felul ispite. Noi toți însă, ca lideri creștini, suntem chemați să influențăm pozitiv pe ceilalți și, mai mult decât atât, să fim mereu conectați la realitatea din jurul nostru.

După pauză, în prima parte a sesiunii „Liderul ASTRU în slujba grupului și a Bisericii”, invitatul nostru a fost Mihai Floran, vicepreședinte ASTRU Cluj, în perioada 2006-2010. Mihai a menționat că leadership-ul nu are o definiție exactă, fiecare oferindu-i acestui concept o interpretare personală. El a subliniat faptul că cea mai importantă însușire a unui lider ASTRU este slujirea. După o definire a grupului, Mihai a sugerat fiecăruia să se gândească dacă grupul pe care îl au în grijă este și o echipă și a explicat cum se poate motiva un grup pentru ca acestea să devină echipă, iar ulterior a invitat participanții să își dezvolte calitățile de lider. De asemenea, ținând cont de faptul că ne aflăm în timpuri de pandemie, invitatul nostru a reliefat faptul că un lider continuă să INSPIRE și să MOTIVEZE chiar și în timp de pandemie. Cea de-a doua parte a sesiunii „Liderul ASTRU în slujba grupului și a Bisericii” a constat în punerea în practică a informațiilor primite și a fost moderată de Teodora Capan și de Eduard Socaciu. Mai întâi, responsabilii au trebuit să organizeze în grupuri mici câte trei întâlniri ale grupurilor lor, întâlniri pe care să le realizeze în perioada următoare. După prezentarea activităților, participanții au participat la un Escape Room online în care responsabilii și educatorii au aflat lucruri noi și amuzante despre asociația noastră. După câteva minute de discuții libere, am încheiat seara cu un moment de rugăciune, fiind citită Evanghelia Fiului Risipitor

Ultima sesiune s-a numit „E rândul tău!” și a avut loc duminică seara. Ana Maria Bîrta a condus evaluarea cursului, responsabilii explicând lucrurile care au mers bine sau mai puțin bine în cadrul fiecărei sesiuni. Ulterior, participanții au discutat câteva momente cu consilierul cu care au decis să dezvolte o relație informală la finalul cursului anterior.

În urma acestei sesiuni de evaluare, putem spune că participanților le-a fost util acest curs de formare. Cu toate că au fost anumite piedici pe care ei le-au remarcat, din cauza faptului că a fost organizat în format online, nu fizic, sesiunile din program au răspuns nevoilor responsabililor și educatorilor, mulți dintre ei au spus chiar că vor prelua anumite activități în grupurile lor, au avut un feedback pozitiv și față de invitați și își doresc să aprofundeze anumite noțiuni și la viitoarele cursuri. Știm că această perioadă în care totul se desfășoară în online este obositoare, dar le mulțumim celor care au participat pentru implicare și în special pentru feedback-urile constructive. Cu siguranță a fost un curs bogat în informații și în urma căruia am crescut cu toții! Ne bucurăm de această ocazie și îi mulțumim Domnului pentru tot!

David SOPON, secretar

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*