În săptămâna care a trecut, 21-27.03.2011, la Ohrid, în Macedonia s-a desfășurat cea de-a doua ediție a cursului de media și comunicare, Media Sapiens II –”Effective communication and Media in Follow up Activities”. La eveniment au luat parte aproximativ 30 de tineri din 15 țări europene. Din partea Astru Cluj au participat Mihai Floran, în calitate de reporter al evenimentului, Sorina Marcu și Roxana Beca.

Unii dintre participanți își întâlneau prieteni mai vechi, de la prima ediție, alții se aflau la o astfel de manifestare pentru prima dată, dar pentru toți a fost o experiență plăcuta, în care momentele în care noi toți motivați, încercam să învățăm cât mai multe s-au împletit cu cele de bună dispoziție și relaxare.

Am ajuns acolo în seara zilei de 21.03.2011, moment în care, prin intermediul unor jocuri de cunoaștere am făcut cunoștință cu ceilalți participanți, am încercat să reținem nume și să ne familiarizăm cu atmosfera, oamenii, programul pe care o să îl avem. Această activitate a continuat și în dimineața zilei următoare, marți, când deja aproape toți participanții sosiseră. De asemenea, ziua de marți a fost un bun început pentru a ne exprima așteptările și temerile în privința acestui curs. După-masa a continuat cu prima sarcină pe grupuri și anume realizarea unui scurt material video în care să prezentăm organizația din care facem parte. A fost o temă interesantă, care a necesitat creativitate și abilități de a lucra în echipă. Ziua s-a încheiat, ca toate de altfel, cu grupurile de reflecție, moment în care puteam exprima impresiile din timpul activităților, atât cele pozitive, cât și eventuale neplăceri sau probleme.

Ziua de miercuri, 23.03.2011 a fost una plină din punct de vedere al programului, care s-a concentrat pe media și pe relația ONG-urilor cu reprezentanții media. Aplicarea practică a aspectelor teoretice care ne-au fost prezentate a reprezentat punctul forte al zilei, astfel că am învațat cum se scrie un comunicat de presă, cum se organizează o conferință de presă sau cum se realizează un eveniment de tip ”guerrila marketing”. A doua parte a zilei s-a axat pe plănuirea sarcinilor în organizarea unei activități, plănuirea activităților de tip follow up, precum și metode de a crește vizibilitatea organizațiilor, în relația lor cu media. Ziua s-a încheiat cu prima seară interculturală, program în care fiecare țară participantă a prezentat măcar puțin din specificul ei.

Ziua de joi a început frumos, cu soare și o plimbare în oraș. Ohrid avea să ne dezvăluie o parte din frumusețile și oamenii lui, iar noi aveam să ne luăm camerele pentru a filma și a poza, pentru a colecta material pentru următoare sarcină. Aceasta a început după prânz, când întorși din oraș, am învățat să facem un video mai profesional decât cel realizat în prima zi. Am pus secvențe filmate, poze, muzica, am tăiat, am lipit și în final au rezultat 5 videouri, după temele care au fost propuse celor 5 grupe: Ohrid, Working session, Intercultural diversity, Youth in action și Gossip. Seara s-a încheiat cu grupurile de reflecție și a doua parte a programului intercultural.

Vineri am continuat cu munca în fața calculatoarelor, am învațat cum să creăm o pagină web sau cel puțin sa avem habar despre cum se face, cum să editează sunet, cu diferite efecte și am încheiat cu o seară macedoniană, într-un restaurant specific macedonian, cu muzică tradițională.

Sâmbătă a fost ultima zi de activități propriu-zise, în care am finalizat și retușat toate proiectele pe care le-am avut de-a lungul celorlalte zile, am făcut schimb de poze și am pregătit ”gala de închidere”, în care fiecare a pregătit ceva care să exprime ceea ce a trăit și am organizat un ”muzeu” al Media Sapiens II.

Era ultima seară, așadar am schimbat păreri despre experiența pe care am trăit-o împreună, ne-am luat luat rămas bun de la noii prieteni și a rămas să ne vedem anul următor, pentru Media Sapiens III, în România. De-abia așteptăm!

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*