În perioada 1-8 decembrie 2013, o delegație in partea ASTRU Cluj a luat parte la a V-a ediție a proiectului Media Sapiens, activitate intitulată „New Media for Social Change” și s-a desfășurat în localitatea Senec din Slovacia. Participanții ASTRU Cluj au fost Mihai Moruțan, Mihai Șona, Alexandra Coșbuc, Roxana Beca și Laura Sopon.
Scopul proiectului a fost de a identifica probleme sociale și a căuta soluții eficiente folosind noile media, prin împărtășirea experiențelor în ce privește utilizarea noilor media în lucrul cu tinerii și totodată prin oferirea participanților unelte care să le permită să desfășoare inițiative viitoare comune, să disemineze, promoveze și implementeze bune practici ale muncii în comunitățile lor și să întărească rețeaua organizațiilor naționale și europene și a oferi platforme pentru viitoare acțiuni.
Prima zi activitățile au avut rolul de a crea o legătură puternică între participanți prin activități de Teambuilding, de a se cunoaște, de a împărtăși așteptări și contribuții personale și de a cunoaște mai bine organizațiile din care provenim, încheind ziua cu seara interculturală, unde ambasadorii fiecărei țări au prezentat elemente tradiționale specifice fiecărei țări participante.
A doua zi a început cu o parte teoretică în care au fost prezentate diferențele între noile media și standard media. În a doua parte a dimineții s-a lucrat în două grupe, identificând şi prezentând avantajele și dezavantajele Social Media. Dupămasa celei de-a doua zi a fost rezervată introducerii tehnicii filmului, de la mesajul care se vrea a fi transmis, şi emoţiile care se pot transmite prin intermediului filmului, la paşi tehnici exacţi ce trebuie urmaţi pentru a atinge obiectivul proiectului.
A treia zi activitatea a continuat în cele patru grupuri formate anterior, cu elaborarea scenariului, perioada de pregătire şi producția filmului, urmată de editare şi prezentare a acestora. Aceste filmuleţe au urmărit să transmită un mesaj legat de schimbarea socială. Temele abordate au fost mediul înconjurător, depăşirea temerilor, lupta împotriva corupţiei şi adoptarea atitudinii pozitive faţă de viaţa de zi cu zi. Rezultatele se pot vedea pe pagina proiectului.
O altă metodă de a transmite un mesaj pentru a produce o schimbare în comunitatea în care trăim este mesajul scris. Aşadar, următoarea jumătate de zi accentul s-a mutat pe definirea blogului şi diferenţierea acestuia de pagina web şi identificarea regulilor care trebuie respectate în momentul în care se publică un mesaj scris – de la formă la conţinut. Crowd mapping este un alt tip de cross-media care ne-a fost prezentat, de care ne putem folosi pentru a produce o schimbare în jurul nostru, exemplificat fiind printr-un proiect care a fost aprobat de unele primării ale Slovaciei pentru a remedia problemele întâmpinate de cetăţeni.
Spre finalul săptămânii am identificat împreună probleme sociale cu care se confruntă comuntăţile din care provenim, iar în cadrul unui open-space am convenit asupra lor cu cauze şi posibile soluţii. Înainte de evaluarea finală a activităţilor din ultima zi am dezvoltat împreună idei pe care le-am considerat potrivite pentru a continua seria proiectelor Media Sapiens, următorul proiect fiind deja aprobat pentru luna martie a anului viitor, urmând a fi desfăşurat în Republica Moldova.
Pe lângă tehnicile dobândite şi teoria discutată în cadrul proiectului, participanţii au evaluat foarte bine munca realizată în grupe, lucrând cu toţii ca o adevărată echipă pentru a realiza sarcinile încredinţate în această săptămână. Un alt moment care a unit participanții au fost cele câteva ore petrecute împreună în după amiaza zilei de vineri, descoperind împreună orașul Bratislava.