În luna aprilie IMCS Pax Romana a propus membrilor săi să se implice în a doua fază a campaniei lor pentru un stil de viață sustenabil, campanie ce are la bază obiectivele de dezvoltare durabilă ale UN și Doctrina Socială a Bisericii Catolice (Enciclica Laudato Si). A doua fază a presupus intrarea într-o competiție de scurtmetraje a tinerilor doritori să împărtășească cu lumea întreagă povestea unei cauze suprinsă de ei în cadre video.

Singurul criteriu pentru a intra în competiție a fost apartenența la o organizație membră a IMCS, competiția fiind deschisă membrilor din 80 de țări din întreaga lume. Totodată tinerii au fost rugați ca scurtmetrajele lor să surprindă una dintre cele 11 teme pe care se centrează campania:
1. Redu consumul de electricitate! 2. Prioritizează deplasarea cu mijloace de transport în comun! 3. Redu consumul de carne și a produselor animale! 4. Împarte mai des, folosește mai puțin individual și mai mult în mod colectiv! 5. Folosește bicicleta! 6. Crează o zonă fără plasic! 7. Renunță la utilizarea combustibililor fosili! 8. Prepară-ți singur mesele proprii! 9. Redu risipa alimentară! 10. Cumpără alimente locale! 11. Acționează acum pentru mediul înconjurător!

Cu toate că oportunitatea a fost diseminată în rândul tuturor membrilor ASTRU Cluj, din partea asociației noastre singurul concurent care a ales să se înscrie în competiție este Paul Sopon, în prezent ocupând poziția de director economic în Consiliul de Conducere al Asociației. Paul a mai participat la activități și sesiuni de lucru la nivel european organizate de coordonarea regională europeană a IMCS (JECI-MIEC European Coordination).

În scurtmetrajul realizat a optat pentru tema „Acționează acum pentru mediul înconjurător”, subliniind atât importanța colectării selective a deșeurilor, cât și importanța plasării acestora în spațiile/coșurile special amenajate în acest sens, arătând astfel grija față de creație, respectul față de natură și generațiile care ne succed. Proiectul său video se intitulează „Save Me!” – Planet Earth.

În urma jurizării scurmetrajelor intrate în competiție, șase dintre acestea au fost alese în semifinale. Cei trei finaliști au fost anunțați în data de 11 iulie, printre care se află și cel din partea ASTRU Cluj.

L-am rugat pe Paul să ne scrie o impresie despre ce a însemnat pentru el implicarea în competiție, iar răspunsul lui îl redăm mai jos:

„Încă din primele zile în care am văzut anunțul postat privind competiția, am așteptat cu nerăbdare să văd astriști interesați pentru a le propune să lucrăm împreună. Din păcate nu am avut bucuria de a vedea un răspuns pozitiv din partea lor. Perioada în care video-ul trebuia finalizat și trimis (mai-iunie) a fost pentru mine una foarte aglomerată, având mult de lucru atât pentru Acțiunea Catolică, cât și pentru ASTRU, plus programul de la locul de muncă. Nu am avut mult timp să creez un scenariu. Primeam mesaje de la ceilalți concurenți pe grupul creat de organizatori pe WhatsApp și vedeam cât de frumos lucrează ei în echipă, dar și gradul de avansare a proiectelor lor video. Acesta a fost un alt moment în care mi-aș fi dorit să nu lucrez singur. Sper ca prin vizualizarea acestui articol, cât mai mulți astriști să conștientizeze cât sunt de norocoși să fie parte a unei asociații ce le deschide un orizont atât al posibilităților locale, cât și al celor naționale și internaționale. Aștept cu nerăbdare data de 8 septembrie, când în Foglia (Italia) voi avea ocazia să văd filmul meu proiectat în cadrul Festivalului de scurtmetraje al IMCS «Change for Planet Short Film Festival» și voi afla totodată pe ce loc se află filmul meu în top 3. După cum vedeți, a contat mai mult dorința de a participa și dedicarea, decât profesionalismul și expunerea ideii într-un mod ce ar fi necesitat de zece ori timpul și resursele pe care eu le-am avut la dispoziție . Vă invit să îndrăzniți să ieșiți și voi din zona de confort și să aveți curajul să credeți că puteți realiza multe prin dedicarea voastră în ceea ce faceți! Și, bineînțeles, cu ajutorul Domnului!”

 

*******

IMCS Pax Romana este Mișcarea Internațională a Studenților Catolici, care reunește peste 80 de federații, asociații și mișcări naționale diferite ale studenților catolici și a studenților din învățământul superior din șase regiuni. Începând cu 1921, când a fost fondat sub numele de Pax Romana, cu scopul de a promova pacea și justiția la nivel mondial, IMCS a contribuit la formarea holistică a studenților din întreaga lume. În calitate de mișcare a studenților catolici, misiunea principală a IMCS este evanghelizarea mediilor studențești. Studenții sunt încurajați să-și trăiască credința prin implicarea în societate, la nivel local, național și internațional.
ASTRU Cluj este membră în această structură încă de la înființarea sa ca asociație studențească.
Mai multe despre IMCS: miec-imcs.org

Despre Campanie: Sustainable Lifestyles

Despre concursul de scurtmetraje: short film competition

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*