
Cea de-a cincea și ultima ediție a proiectului OWLS (Opportunity + Willingness + Learning = Success) a avut loc la Iași, în perioada 18-25 august 2019, unde au participat 15 tineri, lideri în Acțiunea Catolică din care fac parte, din România, Malta și Italia, alături de doi tineri din Țara Sfântă.
Prima zi a început cu Sfânta Liturghie, urmată de prezentarea programului. După câteva activități de cunoaștere, tinerii au împărtășit din experiența lor în Acțiunea Catolică: de cât timp sunt implicați, ce roluri au avut de-a lungul timpului, prin cine au cunoscut Acțiunea Catolică și care sunt persoanele care îi inspiră și îi motivează să continue activitatea lor de voluntari. În a doua parte a zilei, pe baza informațiilor din activitatea anterioară, participanții au trebuit să realizeze, pe echipe, portretul unui membru al Acțiunii Catolice, încadrat în diverse categorii de vârstă. Ziua s-a încheiat cu un moment de evaluare, urmat de o scurtă rugăciune și de seara internațională, unde cei prezenți au avut ocazia de a învăța mai multe despre celelalte culturi prezente acolo.
Prima parte a celei de-a doua zi a fost dedicată unei prezentări generale despre ce presupune un proiect: de ce este nevoie și care sunt etapele realizării unui proiect. Câțiva tineri au vorbit mai detaliat despre proiectele în care sunt ei sunt implicați în cadrul asociațiilor din care fac parte, axându-se pe câteva întrebări: „De ce facem proiecte?”, „Cum ajută ele la dezvoltarea tinerilor?”, „De ce facem aceste activități într-un grup?”, „Ce am învățat în cadrul acestora?” și „Cum afectează proiectul grupul din care fac parte?”. În partea de după masă, tot pe echipe, participanții au fost invitați să scrie proiecte pe diverse teme, luând în considerare toate aspectele deja discutate. Invitația a fost apoi ca aceste proiecte să nu rămână doar pe foile de flipchart, ci să fie duse la pasul următor și chiar să fie realizate în anii ce urmează.
A treia zi s-a concentrat pe posibilitățile de fundraising, o problemă cu care tinerii prezenți se confruntă acolo de unde vin. Ei au învățat cât de important este nu doar să caute organizații care să se potrivească cu ideea proiectului lor sau oameni care să doneze pentru activitățile lor, ci și să stabilească o relație cu cei care îi susțin. Tot în această zi, ni s-a alăturat Maria Grazia Tibaldi, membru fondator al FIAC. După pauza de prânz, participanții au învățat mai multe despre Programul Erasmus+, despre regulile ce trebuie respectate în scrierea unui proiect și posibilitățile financiare pe care le oferă în funcție de proiect.
Ziua s-a încheiat cu participarea la Sfânta Liturghie celebrată în zi de hram la Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, Liturghie care a fost celebrată de Preasfinția Sa Iosif Păuleț, alături de care au fost prezenți Preasfinția Sa Petru Gherghel și Preasfinția Sa Aurel Percă. La finalul Liturghiei, actualul Episcop de Iași le-a adresat tinerilor din cadrul acestui proiect câteva cuvinte de încurajare, după care aceștia au pornit într-o plimbare de seară prin oraș.
În ultima zi, membrii prezenți au aflat despre FIAC, despre istoria acestui forum și oportunitățile pe care le oferă, reunind peste 30 de țări care sunt membre FIAC, România fiind membru fondator, și tot cam atâtea țări observante. A fost o informație prețioasă pentru cei prezenți, deoarece le-a deschis ușa spre atâtea posibile colaborări și proiecte. La final, ei au fost invitați să vină cu idei concrete despre cum pot contribui la creșterea acestei familii a FIAC-ului. A fost cu adevărat un proiect intens, care i-a provocat pe tineri să își depășească limitele și să își cultive creativitatea. Mai jos urmează o scurtă impresie a secretarului ASTRU Cluj, Teodora Capan, care a reprezentat asociația la această întâlnire:
A fost o experiență puternică. Mi-am dat seama că sunt atâtea de aflat despre Acțiunea Catolică și că am atâtea posibilități în jurul meu. Oamenii pe care i-am întâlnit au fost gata să împărtășească experiența lor, să asculte, să sară în ajutor. Pasiunea și implicarea lor în acest proiect m-au inspirat foarte mult. Cred că organizatorii au reușit să ne ofere un spațiu ideal în care să putem comunica, să fim creativi și să plecăm acasă cu ceva concret: prietenii solide, amintiri frumoase, multe cunoștințe și câteva proiecte care așteaptă să fie realizate. Aceste eveniment a fost pentru toți schimbarea de care aveam nevoie.
Teodora Capan
Mai multe despre acest eveniment: actiuneacatolica.ro