Noi sărbătorim Sfinţii (1)Biserica Catolică, în data de 1 noiembrie celebrează Sărbătoarea Tuturor Sfinților. Iar în data de 2 noiembrie se comemorează sufletele celor dragi ai noștri, răposați. Pe de altă parte, cu o noapte înainte de aceste sărbători, o mare parte a omenirii alege să sărbătorească Halloween-ul (sărbătoare păgână celtică, care marca Anul Nou, a cărei legendă spune că spiritele morților din timpul anului ce a ajuns la final vin în noaptea de 31 octombrie pentru a poseda un alt trup în anul următor), sărbătoare care, prin înfățișarea unor personaje macabre precum demoni, stafii, schelete, vampiri și altele asemenea pune în umbră exemplul sfinților, prin viața cărora atâtea valori creștine și umane ne-au fost transmise nouă.

Prin această campanie dorim să acordăm locul cuvenit sărbătorilor creștine catolice. Dorim să evidențiem în rândul prietenilor noștri Solemnitatea Tuturor Sfinților și a Pomenirii Tuturor Credincioșilor Răposați. Dorim să vorbim despre valoarea acestei sărbători. În acest scop, campania pe care o propunem în rândul prietenilor și a tinerilor astriști este de a-și schimba imaginea de profil pe profilurile individuale de Facebook, între 30 octombrie și 2 noiembrie, cu cea a sfântului/fericitului patron, imagine însoțită de numele sfântului și de o rugăciune către acest sfânt sau rugăciune care îi aparține acestuia.

O altă propunere este ca în data de 31 octombrie-1 noiembrie să participăm la adorații euharistice, Sfinte Liturghii în cinstea acestei sărbători, seri de rugăciune, și/sau meditații și discuții despre sfinți, sau alte programe și rugăciuni prin care să cinstim această sărbătoare.

Așa cum și Papa Francisc ne invită să mergem contra curentului, vă invităm să promovăm adevărata semnificaţie a zilei de 1 Noiembrie. Să conştientizăm faptul că deghizându-se în demoni, oamenii nu fac altceva decât să le ofere acestora propriul lor corp drept punte de manifestare în planul fizic, adică îndeplinesc exact lucrul de care ar trebui sa se protejeze.”

 

Redăm mai jos mesajul Presfințitului Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea și responsabil cu tinerii în cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România:

 
Dragii mei,
 
Rolul nostru al preoţilor şi al fiecărui creştin este de a propovădui Cuvântul făcut trup, de a propovădui Evanghelia în zilele noastre ceea ce înseamnă iubire şi iertare, înţelegere şi bunăînvoire, pace şi binecuvântare. Biserica în toate timpurile a încercat să dea sens şi valoare vieţii.  În contextul în care trăim intră în societate tot mai mult anumite fenomene cu caracter lipsit de sacralitate precum ”haloween” – sărbătoare celtică.
Biserica Catolică, la 1 noiembrie, celebrează Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor.
Vă îndemn pe fiecare dintre Sfinţiile Voastre precum şi pe toţi credincioşii să vorbiţi lumii despre valoarea Sărbătoriri Tuturor Sfinţilor care uneşte cerul cu pământul în rugăciune precum vă îndemn să evitaţi organizarea altor evenimente precum cele cu dovleacul de ”halloween”.
Haruri şi binecuvântări de la Domnul!
† Virgil Bercea

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*