În perioada 14-22 decembrie 2015 a avut loc, în localitatea Dilijan, Armenia cursul de formare pentru tineri cu titlul Let’s get YOUth up & running. La acest curs au fost prezenți participanți din 11 țări, după cum urmează: Armenia, Georgia, Grecia, Ucraina, Ungaria, Republica Moldova, Cehia, Italia, Spania, Olanda și România. Din partea ASTRU Cluj au participat Diana Sasu, Ana-Maria Murariu și Mihai Moruțan.
Acest curs de formare a reprezentat un proiect organizat de asociațiile Live N8W & Loesje Armenia, un proiect în cadrul căruia tinerii să se întâlnească pentru câteva zile pentru a-și dezvolta cunnoștințele și abilitățile lor pe diverse teme. Programul zilnic al cursului a fost bazat pe obiective de învățare, facilitate de traineri experți. Cursul a avut ca scop promovarea inițiativelor și creativității participanților pentru a avea un impact direct în viitorul lucrătorului de tineret precum și al activităților pentru tineri, cum ar fi organizarea de proiecte de calitate sau activități culturale pentru tineri.
După un drum lung și obositor, ne-am bucurat împreună cu ceilalți participanți de zile pline, de un program plin de informații și idei, dar în același timp și de momente de relaxare. Dintre activitățile și temele abordate putem menționa: activități de formare a echipei, „Stiluri de a învăța”, „Politici de tineret”, „Principii și valori ale lucrului cu tinerii”, „Adolescența”, „Râul tinereții”, „Lucrul unu la unu și munca în echipă”, „Participarea tinerilor în lucrul cu tinerii”, „Competențele unui lucrător de tineret”, „Community mapping” (harta, profilul comunității).
Una dintre cele mai interesante activități din cadrul cursului a fost „Community mapping”, o activitate ce avea ca scop realizare profilului comunității din Dilijan, cu o atenție deosebită asupra tinerilor. Astfel am descoperit ce facilități există pentru aceștia, care snt locurile frecventate de ei, precum și care sunt nevoile lor. În munca noastră, ne-am folosit de diverse tehnici de abordare (interviu, chestionar, statistici, grup de discuții, fotografii, artă vizuală), iar la final, am reușit, împreună cu ceilalți participanți, să realizăm o „hartă” a comnității din Dilijan, având astfel oportunitatea de a cunoaște realitățile acestei comunități din mărturiile localnicilor.
În timpul petrecut la Dilijan ne-am bucurat și de puțin timp liber pe care l-am valorificat astfel încât să putem să vizităm, să descoperim atât frumosul orășel Dilijan, cât și împrejurările. Într-una dintre zile, organizatorii evenimentului ne-au pregătit o mică ieșire la 20-30 de km de locul unde am fost cazați. Astfel că, într-o după-amiază ne-am echipat, am urcat în autobuz și am pornit să vizităm două mănăstiri. Prima mănăstire vizitată a fost Goshavank, o mănăstire construită în secolele XII-XIII, care în zilele noastre nu mai este funcțională pentru oficierea serviciilor religioase, astfel rămânând o atracție turistica foarte căutată din Armenia. În schimb, a doua mănăstire pe care am vizitat-o a fost mănăstirea Haghartsin, aceasta fiind construită în secolul XIII și fiind încă functională, aici întâlnindu-ne și cu un preot. De asemenea, am avut ocazia de a lua orașul la pas găsind astfel peste muzee, o capelă, centrul vechi, biblioteca orașului.
În final, putem afirma cu siguranță că ne-am întors acasă mai bogați, atât din punct de vedere ai noilor prieteni pe care i-am cunoscut în Armenia, cât și prin prisma aptitudinilor dobândite, pe care ne dorim sî le punem în valoare în munca noastră cu tinerii.
Ana, Diana & Mihai