În perioada 25-27 martie 2022, trei tineri au reprezentat ASTRU Cluj la prima ediție a proiectului SEFAP (Scuola Europea di Formazione Alla Politica) organizat de FUCI (Federazione Universitaria Cattolica Italiana) în Florența, Italia. Ideea proiectului este crearea unei școli politice europene pentru studenții organizațiilor catolice din Europa. Împreună cu aproximativ 100 de tineri, astriștii au participat la lucrările acestei ediții care a avut ca finalitate semnarea Manifestului de la Florența.

În deschiderea evenimentului de vineri seară a luat cuvântul doamna Beatrice Covassi care în discursul său a amintit apropierea pe care David Sassoli, fostul președinte al Parlamentului European, care a decedat la începutul anului, a avut-o față de FUCI și de suportul pe care acesta l-a arătat acestui proiect. În continuare au luat cuvântul pe rând reprezentanții fiecărei țări pentru a prezenta mission statement-ul fiecărei asociații. În acest mission statement s-au prezentat viziunile despre viitorul Europei, problema migrațiilor și comunitatea europeană. Din partea României a luat cuvântul David-Paul Sopon, secretarul asociației noastre. În încheiere, am avut plăcerea de a-l asculta pe Romano Prodi, fost prim-ministru al Italiei și fost președinte al Comisiei Europene, care ne-a vorbit despre necesitatea implicării tinerilor în problemele politice actuale. Seara s-a încheiat cu rugăciunea vesperelor celebrată în cea mai veche mănăstire din Florența, Badia Fiorentina, fondată în anul 978.

Dimineața zilei de sâmbătă a oferit posibilitatea de a-i asculta într-un panel pe Pina Picierno, vicepreședinte al Parlamentului European, Antonio Tajani, fost președinte al Parlamentului European, Marina Berlinghieri, vicepreședinte al Comisiei pentru politică din cadrul Uniunii Europene, și pe Michele Nicoletti, Fostul președinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și președinte al Fundației FUCI. Aceștia au abordat cele trei teme care au stat la baza mission statement-urilor pentru a oferi puncte de pornire în discuțiile de după-masă. Împărțiți în grupuri de discuții, participanții au început să lucreze la textul Manifestului, lucrări supuse ulterior votului pentru aprobare. Seara, fostul primar al Florenței, domnul Mario Primicerio a realizat un Lectio magistralis despre persoana lui Giorgio la Pira, primar al Florenței între 1951 și 1965, care punea toate deciziile sale în lumina credinței catolice. La final am participat la rugăciunea vesperelor celebrată în Bazilica Santa Croce. Ulterior, au continuat lucrările la Manifestul de la Florența care a fost semnat de către participanți duminică, 27 martie.

În afara programului, tinerii astriști au avut bucuria de a se întâlni cu părintele Valer Sician, parohul comunității greco-catolice românești din Florența, care a prezentat biserica parohiei și care a asigurat apropierea sa față de munca asociației noastre. Pe această cale îi mulțumim pentru deschiderea și disponibilitatea pe care a oferit-o.

Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru posibilitatea de a reprezenta ASTRU Cluj într-un eveniment de o asemenea amploare și salutăm dorința organizatorilor de a contribui la reconstrucția Ucrainei, țară greu încercată în aceste zile, prin convocarea următoarei sesiuni al proiectului SEFAP în Kiev.

Impresii:

Experiența spre Florența a început cu entuziasm, iar ajungând acolo acesta a luat amploare. După-amiaza zilei de vineri a fost una foarte plăcută, o ușoară introducere în program, urmând ca ziua de sâmbătă să fie plină de activități si informații. Am fost împărțiți în după-amiaza zilei de sâmbătă în grupuri pentru a dezbate 3 puncte: comunitatea, migrarea și viitorul Europei. În grupul în care am fost eu am discutat despre viitorul Europei, despre aportul nostru ca tineri ai Bisericii. Mi-a plăcut să aud vorbindu-se despre valori importante atât pentru noi personal, cât și pentru cei din jur, precum pace, egalitate, integritate. - Oana Taloș
Posibilitatea de a lua parte într-un proiect de un asemenea calibru este impresionantă. Simplul fapt că am împărțit încăperea cu politicieni consacrați este copleșitor, cu atât mai mult faptul că am avut ocazia să iau cuvântul de la același pupitru cu ei. Sunt încântat de acest proiect căruia îi doresc mult succes. - David Sopon

Album foto: ASTRU Cluj la prima sesiune SEFAP

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*