În perioada 2-4 septembrie 2015, o delegație din partea ASTRU Cluj a participat la Freising în Germania, la cea de-a XIX-a ediție a Congresului Internațional anual RENOVABIS, intitulată „Tinerii din Europa de est – Cum arată viitorul? Perspective asupra vieții și a credinței”, alături de alți 400 de participanți din 30 de țări.

FotorCreated

Programul s-a întins pe perioada a trei zile. A doua parte a zilei de 2 septembrie a servit ca o introducere pentru următoarea zi, vorbitorii oferind  informații generale despre tineretul de astăzi, date și statistici culese din rapoarte ale cercetărilor realizate cu privire la situația tinerilor în Germania și Europa, din perspectiva trăirii credinței lor, posibilității de a intra și rămâne activi pe piața muncii, a percepției siguranței viitorului propriu (în țara natală sau în afara granițelor) etc. Spre seară cei prezenți au participat la vecernia celebrată în parohia „St. Georg”, urmată de momentul de rămas bun oferit Stefan Dartmann SJ, manager general al Renovabis din 2010 pana în luna mai a.c., încheiat cu o seară de socializare între participanți pe parcursul servirii cinei.

Cea de-a doua zi a început cu Sf. Liturghie (în riturile latin și bizantin, la alegerea participanților) și a fost apoi, până spre seară, destinată grupelor de lucru pe temele propuse de organizatori, participanții având șansa să aleagă ateliere de dialog moderate în limba germană sau engleză pe subiecte strâns legate de viața de credință, de familie și profesională a tinerilor, trăirea vocației și implicarea lor în societate și în Biserică. Astfel, printre temele propuse pentru a „contura împreună viitorul” se numără următoarele:
– Educația, acces egal – oportunitate pentru toți. Cum poate acest lucru să reușească în școli și alte contexte?
– Perspective: Profesia și familia – Cum se pot înțelege?
– Sănătate și condiții de viață: Cerințe și realitate. Care sunt responsabilitățile individuale și societale?
– Societate civilă activă: factorii cheie pentru participare. Cum poate reuși implicarea tinerilor?
– Incluziune socială: excluziune ca o provocare. Cum să realizăm oportunități egale?
– Servire globală: Înțelegere și reconciliere. Care sunt sarcinile generației tinere?
– Biserica și credința: atractivă pentru generația tânără. Cum se poate ajunge aici?

Seara a continuat cu prezentarea proiectelor în care se angajează tinerii din Europa centrală și de est pentru a lucra în slujba Bisericii: servicii de voluntariat, școli, ordine religioase sunt câteva exemple care acompaniază tinerii pe drumul lor în viață. În sala destinată programului de seară, pe lângă standurile de prezentare a organizațiilor prezente la congres și a proiectelor acestora, câtorva reprezentanți, între care și ASTRU Cluj, li s-a acordat un interviu în fața audienței pentru a vorbi despre inițiativele proprii, proiectele în care se implică și rezultatele care decurg de aici. A doua zi s-a încheiat cu un timp de rugăciune stil Taize în capelă.

A treia zi, Codruța Fernea, reprezentant ASTRU Cluj, alături de episcopul auxiliar Bernhard Hasslberger de Freising, dl. Thomas Hoffman, d-na. Corinna Liersch (din partea Comisiei Europene), d-ra. Lisi Meier (președintele federației umbrelă a organizațiilor de tineret din Germania BDKJ) și arhiepiscopul Lionginas Virbalas din Lituania, au participat la o masă rotundă unde au contribuit cu răspunsuri și propuneri la o serie de întrebări pornind de la rezumatul grupurilor de dialog din ziua precedentă.

DSC_0400

Înainte de încheiere, ultimul cuvânt l-a avut Arhiep. Cardinal Stanislaw Dziwisz din Cracovia, care a prezentat situația țării sale în ce privește trăirea vieții de credință, situația social-economică și speranțele de viitor ale tinerilor din Polonia. Și-a încheiat discursul invitând tinerii prezenți să participe la Ziua Mondială a Tineretului de anul viitor, iar pe episcopii, preoții și liderii prezenți i-a invitat să încurajeze tinerii din diecezele și parohiile lor să participe în număr cât mai mare la Cracovia.

Mulțumim Renovabis pentru invitația și ocazia oferită de a participa la acest congres și mai ales mulțumim pentru susținerea proiectelor ASTRU Cluj.

11960133_893294064086859_1163990340832822084_n

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*