amintire episcopAnul acesta Biserica Catolica din România are bucuria de a număra în rândul Fericiţilor săi un episcop mort în perioada comunistă.

În 17 mai 1888 se naşte Anton Durcovici (Durkowitsch) în localitatea Bad-Deutsch Altenburg (Austria). În 30 octombrie 1947 Papa Pius al XII-lea îl numeşte episcop de Iaşi, iar în 5 aprilie 1948e ste consacrat episcop de nunţiul apostolic Gerald Patrik O’Hara în catedrala “Sfântul Iosif” din Bucureşti. Este arestat în drum spre Popeşti Leordeni împreună cu pr. R. Friedrich, de agenţi ai Securităţii, şi închis la Bucureşti în 1949. A fost mutat în închisoarea din Jilava (jud. Ilfov) şi din Sighetu Marmaţiei (jud. Maramureş). Moare în urma bătăilor şi înfometării în închisoarea din Sighetu Marmaţiei în 10 decembrie 1951. A fost înmormântat într-un loc necunoscut din cimitirul orăşenesc.

ASTRU Cluj se alătură acestui binecuvântat moment de sărbătoare din Dieceza de Iaşi şi organizează participarea unui grup de tineri din Eparhia de Cluj-Gherla la acest eveniment cu plecare vineri, 16 mai 2014 în cursul dimineţii, oprire la mănăstiri şi sanctuare pe traseu, participare la Liturghiei beatificării, din 17 mai 2014, ora 11.00, vizită în municipiul Iaşi şi întoarcere la Cluj-Napoca în cursul zilei de 18 mai 2014, seara.

Cine poate participa?

Tineri intre 16 şi 30 de ani.

Perioada de înscriere

Va puteţi inscrie până în data de 4 mai 2014.
Pentru confirmarea înscrierii va trebui să achitaţi un acont în perioada 5-9 mai 2014.

Costurile pentru acest pelerinaj sunt de 150 lei:

– transport cu microbuzul*
– două nopţi de cazare în condiţii tinereşti (sac de dormit şi izolir) la Iaşi
– materiale pentru participant

*în cazul în care numărul de participanţi nu ocupă locurile dintr-un microbuz special pentru acest eveniment, se va opta pentru transport cu alte mijloace de transport (cursă de linie sau tren).

Suma nu include masa pe traseu, intrarile la diferite obiective turistice pe traseu şi la destinaţie şi nici cheltuielile personale ale participanţilor.

Înscrieri la adresa: http://tinyurl.com/durcovici 

 

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*