După prima conferinţă ţinută de Pr. Pablo Guerrera SJ („Caracteristicile unei familii puternice” din data de vineri – 20.05.2011.), vineri seară, 03.06.2011- a urmat o a doua conferinţă – „Carismele unui cuplu creştin”.

Au fost de faţă atât persoane care au asistat la prima conferinţă, cât şi alte persoane şi cupluri interesate de tema conferinţei, poate pentru a învăţa ce înseamnă viaţa de cuplu, poate pentru a învăţa cum să construiască viaţa lor de famile, sau poate pentru elimina din semnele de întrebare pe care le aveau cu privire la acest subiect.

Părintele Pablo, prin cele patru carisme prezentate în conferinţa susţinută, a subliniat importanţa funcţionării cuplului pentru a crea o familie solidă. Astfel carismele au fost prezentate după cum urmează:

  1. Carisma profetică – profetul fiind cel care este cuprins de dragostea lui Dumnezeu, de egalitate, justiţie si dreptate; el analizează prezentul şi vede ce nu funcţionează; priveşte înspre viitor şi ştie ce putem deveni, are viziune şi inspiră speranţă; Cuvintele lui magice sunt „Încă nu”.
  2. Carisma cântăreţului – cântăreţul fiind cel care sărbătoreşte bucuria trecutului, prezentului şi viitorului; Cuvintele magice ale sale sunt „Deja da, Deja există”(Deşi încă nu ne-am îndeplinit scopul, mai avem puţin şi ajungem); Cântând şi sărbătorind devenim mai puternici.
  3. Carisma regală – Regele îi pune împreună pe Profet şi pe Cântăreţ; cuvintele magice ale sale sunt „Să mergem împreună”; regii structurează visele şi proiectele de viitor;
  4. Carisma medicală – medicul este indispensabil şi totuşi inexistent în societatea de astăzi, dar ca şi creştini îl putem „aduce la viaţă”; nu ştie încotro se îndreaptă, poate nu ştie să organizeze şi să conducă, poate nu e cel mai vesel, dar vai de cuplul unde nu există medici. Un cuplu care nu admite că pot exista probleme în cadrul acestuia este sortit eşecului; Medicamentele necesare sunt iubirea şi încrederea; un partener trebuie să se apropie de celălalt pentru a-l vindeca.

Important este să ţinem minte este că ambii parteneri într-o relaţie trebuie să reunească cele patru elemente.

A doua parte a conferinţei, până în momentul când s-au adresat întrebările de final, a avut ca subiect opt puncte care caracterizează cuplul matur.

1. Proiecte de viitor care îl includ pe Dumnezeu

2. A fi conştient că viaţa de cuplu nu e uşoară, dar e plină de Dumnezeu

3. A fi conştient că persoanele se schimbă, şi sentimentele lor odată cu ele

4. Valori fundamentale comune

5. Încercarea de a face ca evoluţia cuplului să meargă în aceeaşi direcţie

6. Evaluarea cuplului

7. Lumea afectivă şi viaţa sexuală

8. A înfrunta cu onestitate eşecurile întâlnite.

Discursul Pr. Pablo a fost incheiat prin definirea noţiunii de soţ/soţie şi ceea ce implică căsătoria:

  • A promite, a se angaja (lat. respondeo)
  • A pune împreună, a împărtăşi destinul (lat. cum sortis)
  • A trage acelaşi jug, a împărţi munca (lat. cum jugus)

În aceeaşi seară, tinerii astrişti, participanţi la conferinţă, au mers în vizită la pr. Radu Tălpălariu la spital pentru a schimba câteva cuvinte şi a-i înmâna buchetul spiritual din partea tuturor ASTRilor care au trimis un gând bun şi o rugaciune pentru însănătoşirea sa.

Abia aşteptăm în tomana acestui an urmatoarea serie de conferinţe pe tema familiei, care vor fi cu siguranţă la fel de captivante şi utile cuplurilor creştine deja existente sau în formare.

Mulţumim părintelui Pablo Guerrera pentru disponibilitate şi pentru ajutorul acordat în vederea construirii de familii solide.

Laura Sopon

 

Un comentariu, RSS

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*