În perioada 19-26 Februarie 2012 a avut loc la Strasbourg un curs de formare pentru tineri cu tema „Creating empowered Students in Human Rights through Integral Education” organizat de Coordonarea Europeană a JECI-MIEC în colaborare cu Consiliul Europei, întâlnire care a avut loc la Centrul European de Tineret. La această întâlnire au participat din partea ASTRU Cluj: Maria Patricia Bîrtocean, Paul-Cristian Sopon şi Mihaela-Maria Sopon. Din echipa de organizare a cursului a făcut parte şi  Laura-Ioana, membru în Echipa Europeană a JECI-MIEC şi secretar ASTRU Cluj.

După prima zi de călătorii cu peripeţii, au ajuns o mare parte din participanţi, urmând ca a doua zi să ajungă şi ceilalţi 5-6 participanţi. În prima seară la ora 20:00, Pr. Markus Wasserfuhr a celebrat Sfânta Liturghie, urmând ca apoi să continuăm seara de cunoaştere prin diferite jocuri.

A doua zi de dimineaţă, a avut loc deschiderea oficială a întâlnirii şi introducerea temelor principale de studiu. Am descoperit Drepturile Omului şi cunoştinţele celorlalţi participanţi prin diferite jocuri cu întrebări, după care ne-am împărţit în grupuri şi am prezentat prima pagină a ziaului cu realităţi privind incălcarea – progresul făcut în ce priveşte Drepturile Omului în ţările de provenienţă (din întreaga Europă). Seara a avut loc o prezentare a organizaţiilor membre ale JECI-MIEC precum si a celor non-membre, după care am vizitat standul fiecărei organizaţii.

Ziua de marţi a început cu vizionarea unui video despre educaţie pentru ca apoi sesiunea să continue cu prezentarea şi discuţia a ce înseamnă şi ce cuprinde „Integral Education” – „educaţia pe toate planurile”. Apoi ne-am împarţit pe grupuri şi am discutat despre Educatia Integrală si am ămpartasit viziuni despre cum să folosim acest mod de educaţie in general. După două sesiuni ăn care Mourad Mahidi venit din partea European Youth Forum şi Rui Gomes, din partea Education and Training Division spre seara ne+am indreptat atenţia asupra metodei “problema – copac” (problem tree) unde am analizat cauzele şi consecinţele unor probleme prin care se încălcă diferite Drepturi ale Omului. Ziua s-a încheiat cu Seara Multiculturală în care am luat contact cu diferite culturi din întreaga Europă, cu mâncăruri şi băuturi tradiţionale după care am învăţat si dansuri naţionale din diferite regiuni.

Miercuri, după o prezentare a “copacilor-problemă ” la care s-a lucrat cu o zi mai devreme, inclusiv a catorva soluţii posibile, toşi participanţii au fost invitaţi să se alăture unuia din atelierele de mai jos: discriminare, educaţie ca şi Drept al Omului, evoluţia Drepturilor Omului, drepturile omului şi demnitatea umană, drepturile omului, libertate religioasă si dialog interreligios. După ce am făcut o evaluare a tot ce s-a realizat până la momentul respectiv în cadrul Study Session-ului, după prânz am plecat să vizităm sediul Consiliului Europei. Doi experţi în drepturile omului, de provenitnţă din Suedia si Moldova ne-au împărtăşit informaţii legate de procesele judecate la Curtea europeană de justiţie din Strasbourg.

După aceea am avut parte de o după-masă liberă în care unii au participat la Liturghia din miercurea cenuşii la Catedrala Notre Damme după care ne-am reunit cu toţii la restaurant seara pentru traditionala „tartă flambată” (tarte flambée).

Ziua de joi a început cu rugăciunea de dimineaţă. Apoi ne-au fost împărţite convenţii europene şi internaţionale despre Drepturile Omului şi am fost împărţiţi în grupuri pentru a aprofunda şi a înţelege mai bine aceste convenţii. Mai apoi fiecărui grup i s-a dat un caz de la curtea europeană a drepturilor omului pe care au fost rugaţi să identifice articole încălcate ale convenţiilor şi să propună posibile acţiuni din parte ONG-urilor. Dupămasă am fost rugaţi să scriem care credem că sunt drepturile cele mai importante despre care am discutat pînă în acel moment. Apoi am pus pe hârtie probleme cu acre ne-am întalnit la noi în ţară sau în alte ţari, si de asemenea să gasim posibile soluţii şi la aceste probleme. Seara a avut loc o petrecere de succes ăn acre ne-am simtit cu toţii foarte bine.

Vineri a început de asemenea cu rugaciunea de dimineaţă după care am invăţat despre ce presupune termenul si paşii planului de acţiune când vorbim despre „advocacy” (pledoarie, susţinere). Am fost împarţiţi din nou în grupe unde am căutat să vedem cum să acţionăm în susţinerea Drepturilor Omului. Apoi am avut posibilitatea de a articipa la unul din următoarele trei ateliere: Project planning, Human rights Eduacation si Media and human rights. Dupămasă European Youth Foundation ni s-a prezentat într-un mod foarte dinamic. Mai târziu am pus laolalată cazurile noastre individuale si am gasit o modalitate de a lucra pe front comun cu metoda See-Judge-Act. Seara ne-am rugat ca Dumnezeu să îi ajute pe cei în nevoi şi am participat la jocuri în grupuri.

Sâmbătă a fost ultima zi a study session-ului „Creating Empowered students on Human Rights through Integral Education”. Ziua a început cu Sfănta liturghie ţinută de un părinte de origine din Bosnia-Herzegovina. Apoi ne-am prezentat planurile de acţiune individuale după care  a avut loc o scurtă prezentare a planurilor de viitor ale Consiliului Europei şi ale JECI-MIEC. După prânz am discutat despre ce putem să ducem cu noi în organizaţiile noastre din tot ceea ce am primit şi am învăţat în cadrul acestui Study Session, precum si posibile parteneriate între ONG-uri.

După o scurtă pauză, ne-a fost cerut să ne scriem câte o scrisoare către noi înşine despre impactul pe care l-a avut acest study session asupra noastră şi despre cum ne vedem pe noi peste un an. Apoi am avut o evaluare generală şi integrală a study session-ului precum si rugăcinea de seară. Seara s-a încheiat cu ceremonia de închidere unde s-au acordat diplome şi mici atenţii după care a urmat petrecerea de rămas-bun.

Duminică – o zi tristă pe de o parte pentru că a venit vremea despărţirii şi plină de recunoştinţă pe de alta pentru că am putut lua parte la un asemenea eveniment deosebit. Să ne vedem cu bine cât de curând!

Mihaela-Maria Sopon

[altpwa user=2012.clujastru album=StudySessionJeciMiec]

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*