Cursul de formare JECI-MIEC European Coordination: Today’s Students = Tomorrow’s Responsables (Studenții de azi = Responsabilii de mâine), care a avut loc în Birkirkara, Malta, în perioada 5-12 septembrie 2021, a avut ca scop echiparea reprezentanților organizațiilor de tineret din întreaga Europă cu abilitățile și cunoștințele necesare pentru promovarea asociațiilor și pentru asigurarea sănătății mentale pozitive a membrilor organizațiilor. Au fost explorate diverse teme în timpul sesiunii de formare, inclusiv conștientizarea sănătății mintale, comunicarea, partenerii de finanțare și resursele și cele mai bune practici referitoare la fiecare dintre aceste teme identificate de participanți. ASTRU Cluj a fost reprezentată de o delegație formată din 5 persoane.

Luni, 6 septembrie, am avut ocazia să descoperim organizațiile participante și modul în care acestea lucrează. Am aprofundat acest aspect prin realizarea unei analize SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats) a fiecărei organizații, iar ulterior am descoperit modalități de a corecta în mod colectiv punctele slabe și de a ne dezvolta punctele forte. Pentru a cere prezența lui Dumnezeu pe parcursul întregii săptămâni, capelanul JECI-MIEC, pr. Sergio Fenech, a celebrat seara Sfânta Liturghie. La sfârșitul zilei am avut ocazia să descoperim țările din care proveneau participanții la Seara Interculturală a Organizațiilor.

Marți am avut prima temă de discuție: conștientizarea sănătății mintale. Din prezentări am aflat multe lucruri despre sănătatea mintală, modul în care acestea apar, cum le putem preveni și cum să relaționăm cu persoanele care se confruntă cu aceste boli. De asemenea, am reușit să vorbim despre câteva dintre aceste boli, cum ar fi anxietatea, depresia și psihoza. După-amiază, am discutat despre empatie și am aprofundat relația cu persoanele care suferă de anxietate și depresie. La finalul zilei ne-am bucurat de un Escape Room distractiv care ne-a arătat cât de competitivi suntem.

Următoarea zi am vorbit despre abilitățile de comunicare. Am învățat lucruri teoretice despre comunicarea directă și despre cum să ținem un discurs de succes. A urmat un curs despre design grafic pentru a învăța cum să creăm un poster sau orice fel de material promoțional. După-amiază am avut ocazia să punem în practică abilitățile dobândite dimineața. Împărțiți în echipe, am lucrat la crearea unui podcast, o prezentare, un material video, respectiv afișe de promovare a evenimentelor viitoare organizate de JECI-MIEC.

Joi am avut ocazia să retrăim momente din trecutul JECI-MIEC și să aflăm mai multe despre IYCS și IMCS la nivel global prin intermediul unor invitați. În primul rând, am avut ocazia să discutăm cu Maria Koutatzi (Grecia), care a fost coordonatorul european JECI-MIEC din 1991 până în 1994, cu Johan Vanhove (Belgia), membru în echipa eropeană în aceeași perioadă, care sprijină organizația de atunci, cu Mihai Floran, coordonator european din 2007 până în 2010 și fost vicepreședinte ASTRU Cluj, și cu Maximilian Niessen (Germania), coordonator european în perioada 2011-2013, care ni s-au alăturat în cadrul unui apel video. Am aflat lucruri frumoase și interesante despre perioada în care au condus JECI-MIEC, despre motivațiile lor de a se implica, despre cele mai mari provocări și despre cum au reușit să le rezolve. Am primit o mulțime de sfaturi despre cum să lucrăm atât la nivel internațional, dar și la nivel național și local. Următorul panel ne-a prezentat realitatea globală a IYCS și IMCS cu ajutorul invitaților noștri, Innocent Odongo (Secretar General IYCS) și Ravi Tissera (președinte internațional IMCS). Aceștia ne-au încurajat să ne implicăm cât mai mult posibil în mișcările noastre și să nu ezităm să ne implicăm la nivel internațional. După-amiază am ajuns în La Valletta, capitala Maltei. Acolo am descoperit ce este Malta European Services și modul în care această instituție ajută maltezii și modalitățile de accesare a fondurilor europene. Și pentru că nu a existat o zi în această sesiune de formare fără o parte distractivă, am descoperit cea mai mică capitală din Uniunea Europeană printr-o vânătoare de comori care ne-a dus la o mulțime de puncte cu interes turistic din La Valletta.

În ultimele două zile, am avut ocazia de a folosi toate informațiile primite în cadrul acestei sesiuni de formare. După un panel online cu Kiia Huttunen de la Fundația Europeană pentru Tineret, vineri dimineață, activitatea noastră s-a încheiat printr-o sesiune de scriere de proiecte. Împărțiți în echipe, a trebuit să ne imaginăm o activitate europeană și să scriem proiectul solicitat, găsind modalități de a obține fonduri, parteneri și modalități de implementare a ideilor. După ce fiecare echipă și-a prezentat munca, I-am mulțumit Domnului la Sfânta Liturghie pentru toate lucrurile pe care ni le-a oferit în această săptămână. Ceremonia de închidere a fost urmată de o premiere antrenantă, unde fiecare participant a primit un premiu distractiv.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne-a ajutat în această călătorie importantă și pentru că a fost alături de noi în această Sesiune de Formare din Malta.

David Sopon,
participant

Impresii

„Participarea la această sesiune a fost pentru mine o oportunitate de a cunoaște activitatea studenților catolici la nivel internațional și de a revedea frumoasa țară Malta. A fost o săptămână în care am discutat problemele actuale ale tinerilor, am lucrat și dezbătut diferite subiecte în echipă, am stat de vorba cu membrii mai vechi ai JECI-MIEC și am aflat care a fost motivația lor de a se implica și impedimentele pe care le-au avut în coordonarea mișcării. A fost un timp de comuniune și conștientizare a cât de importante sunt mișcările de tineri la nivel național și internațional.” (Ana Maria Bîrta)

„Oportunitatea oferită de JECI-MIEC de a participa la training-ul din Malta, a fost pentru mine ceva inedit. Pe lângă faptul ca am avut prilejul de a înțelege cum se desfășoară organizațiile catolice de tineret de pe teritoriul Europei, de asemenea am cunoscut oameni incredibili de la care am învățat cum pot aduce și eu o schimbare benefică în grupul din care fac parte. Training-ul din Malta m-a ajutat sa înțeleg mai bine modul în care ar trebui sa relaționez cu grupul și modul în care  pot aduce un plus de omogenitate între membrii acestuia.” (Andreea Cătălinoiu)

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*