Cursul „Metode şi instrumente de educaţie nonformală în contextul Tineret în Acţiune” s-a desfăşurat în perioada 2 – 4 noiembrie 2012 la Cluj Napoca şi printre ONG-urile participante s-a numărat şi ASTRU Cluj al cărui reprezentant am fost.
Cursul a debutat cu un moment de cunoaştere a participanţilor, urmat de prezentarea mai multor detalii despre programele TiA şi acţiunile pe care le cuprinde, structura dar şi activităţile acestuia. Am descoperit, apoi, caracteristicile educaţiei formale, nonformale şi informale prin intermediul muncii în echipă şi dezbaterii pe seama unor afirmaţii. Prima zi s-a încheiat cu stabilirea competenţelor necesare unui lucrător de tineret, competenţe formate din cunoştinţe, abilităţi şi atitudi ni, respectiv, ce ştie, ce face şi ce este lucrătorul de tineret.
Cea de-a doua zi a fost plină de informaţii extrem de utile în munca cu tinerii, eficientizarea şi alegerea activităţilor specifice fiecărui grup de tineri sau copii. Conform ciclului învăţării experienţiale KOLB, experienţa creată va fi supusă analizei, generalizării şi, într-un final, aplicării în viaţa cotidiană, aceasta din urmă fiind lăsată la latitudinea fiecărui participant şi a experienţei personale.
Partea de debriefing care urmează fiecărei experienţe se va realiza după un tipar bine stabilit, cu ajutorul întrebărilor ORID: obiective – care vor stabili exact ce s-a întâmplat în timpul experienţei, reflexive – proprii fiecărui participant, care stabilesc ce anume a trăit, experimentat tânărul, interpretative – care îl va juta pe participant să înveţe din experienţa trăită şi decizionale – cel mai bine evidenţiate de întrebarea „ce veți spune oamenilor care nu au fost aici?” Încet, încet, începem să cunoaştem metodele folosite de educaţia nonformală în munca cu tinerii, dar și criteriile de alegere a acestora ţinând seama de caracteristicile grupului, resursele pe care le avem la dispoziţie şi obiectivele de învăţare pe care dorim să le atingem. Toate aceste metode întâi le experimentăm, analizăm, generalizăm şi apoi stabilim cum le vom aplica individual, în cadrul asociaţiei din care facem parte şi a activităţilor viitoare.
În cea de-a treia zi, protagoniştii am fost noi, participanţii la curs. Împărţiţi în trei grupuri, fiecare având o tematică (participarea tinerilor/cetăţenia europeană, diversitatea culturală, includerea tinerilor cu oportunităţi reduse), am parcurs toate metodele învăţate, am ales instrumentele necesare creării experienţei pe care am supus-o apoi analizei, generalizătii şi, sperăm noi, aplicării. Cea mai importantă parte a exerciţiului a fost, cred, evaluarea fiecărui grup de către ceilalţi participanţi, de către membrii grupului şi de către cei doi formatori. A doua parte a zilei a fost destinată evaluării modulului de formare de către toţi participanţii şi împărtăşirea părerilor cu ajutorul unor imagini care evocă ceea ce a însemnat acest curs pentru fiecare dintre noi.
Nelipsita poză de grup a fost cea care a încheiat activitatea cursului şi am convingerea că toţi cei care am fost prezenţi în aceste trei zile la cursul „Metode şi instrumente de educaţie nonformală” am plecat cu dorinţa de a lua parte şi la alte activităţi ale programului Tineret în Acţiune. „Nu fi spectator! Implică-te!”
Roxana Beca