
Atelierul de lucru organizat de JECI-MIEC, la care au participat aproximativ 20 de reprezentanți ai organizațiilor naționale, a avut loc în perioada 24-27 septembrie 2020. Din partea ASTRU Cluj a participat Teodora Capan, secretar al asociației.
Scopul acestei întâlniri a fost acela de a aduce la un loc tineri studenți catolici, care să lucreze împreună la un Ghid privind liniile de orientare a acţiunilor şi activităţilor pentru perioada 2021-2024.
Prima zi a început cu un moment de bun-venit, urmat de o scurtă prezentare a Coordonării Europene a JECI-MIEC și a scopului acestui atelier. Apoi, membrii au avut parte de câteva activități de spargere a gheții, prin care s-au cunoscut mai bine unii pe ceilalți. În continuare, aceștia au vorbit despre principalele direcții pe care vor lucra, au împărtășit realitatea organizațiilor lor, motivul pentru care se află aici și așteptările pe care le au de la acest ghid.
În a doua zi, participanții au început să lucreze în grupe mai mici, pe cele patru perspective propuse: perspectiva personală, bisericească, organizațională și social-civilă. În fiecare grup, participanților li s-a cerut să se gândească la idei concrete și sfaturi care pot fi utile organizațiilor, în funcție de perspectivă. Munca în aceste grupuri a continuat sâmbătă dimineață, când celor prezenți li s-a cerut să finalizeze materialul și să creeze un document cu sugestiile lor. În partea de după-masă, membrii s-au adunat pentru o seară informală și și-au prezentat țările din care provin printr-un joc. Apoi, au avut posibilitatea de a se împărți din nou în alte grupe, pentru a adresa întrebări Echipei Europene și echipelor Internaționale de Secretariat ale IMCS și YMCS, despre rolul și munca lor.
Duminica, ultima zi, fiecare grup și-a prezentat munca, care va fi apoi redactată într-un document final al Ghidului Orientativ, ce va fi apoi votat în Comitetul European. Fiecare participant s-a deschis, a împărtășit experiența proprie și a contribuit cu idei creative. Chiar dacă a fost vorba de o activitate online, sentimentul că au fost aproape unii de alții a fost puternic, iar atelierul a fost foarte productiv. Mulțumim celor care au făcut posibil acest atelier!
Mai jos, redăm impresia Teodorei legat de acest atelier:
Cred că a fost într-adevăr o experiență care ne-a ajutat să ne conectăm. Am simțit că fiecare dintre noi, ca reprezentanți ai diverselor organizații, mai ales în această perioadă, aveam nevoie să știm că nu suntem singurii care se lovesc de dificultăți. Faptul că am putut să ne întâlnim și să lucrăm împreună la un ghid care să fie pentru toți este dovada cea mai evidentă că facem toți parte din aceeași familie și că distanța nu ne poate opri să fim uniți.
Sursa: jecimiec.eu