În perioada 23-27 octombrie 2019, o delegație formată din trei tineri din Acțiunea Catolică din România: Bianca Bordea (AC Iași), Andreea Ghiuzan (AC București), Paul Balint (ASTRU Cluj) a participat la a treia ediție a proiectului „Black Sea Agora’’, care s-a desfășurat în Odessa, Ucraina. Din echipa de organizare a proiectului a  făcut parte și Codruța Fernea (secretar ACRO).  La întâlnire au fost prezenți tineri din a cinci țări: Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova, Georgia și România. Ediția din acest an cu tema „In friendship with Christ, in friendship with all people – Youth of Black Sea towards building social friends” a avut ca punct central mesajul exortației „Christus Vivit”, adresat de Papa Francisc tinerilor din întreaga lume, iar programul propus pentru aceste zile a fost o bună ocazie pentru a stabili bazele unor noi colaborări și prietenii.

Prima seară a adus entuziasm în sufletele participanților, nerăbdarea de a se cunoaște între ei și de a afla experiențele celorlalți, trăite în comunitățile din care provin. La întâlnirea de deschidere a participat și episcopul greco-catolic al locului, Ps Mykhaylo Bubniy care ne-a urat bun venit în eparhia sa și ne-a însemnat să valorificăm la maxim timpul pe care îl vom petrece împreună în aceste zile la Odessa.

Programul pentru cea de-a doua zi a fost format din două părți. Prima parte a zilei am putut afla mai multe despre ce înseamnă Forumul Internațional al Acțiunii Catolice și ce face în mod concret coordonarea pentru tineret. Am aflat și informații despre organizațiile și comunitățile din care fac parte tinerii prezenți la această întâlnire. În cea de-a doua parte, câțiva tineri participanți la întâlnirea premergătoare Sinodului episcopilor (2018), la Sinodul episcopilor, și la întâlnirea post-sinodală a tinerilor, au oferit detalii despre experiența lor de atunci. Cum după muncă vine și răsplata, tinerii s-au bucurat de o „seară internațională”, prilej în care fiecare grup a scos în evidență frumusețea locului natal și ceea ce îi reprezintă, trezind astfel multă bucurie și dorința de a-i cunoaște mai bine pe ceilalți.

Ziua de 25 octombrie a fost dedicată parcurgerii și înțelegerii în esență a mesajului Papei Francisc din documentul „Christus Vivit”. Gioele Anni, un tânăr italian, membru al Acțiunii Catolice și participant la toate etapele Sinodului, a prezentat frumusețea acestor cuvinte și cum au luat ele viață. Apoi, în grupuri de câte trei-patru persoane din țări diferite, tinerii au reflectat asupra unor capitole din exortație, dar și asupra problemelor, provocărilor întâmpinate și au căutat soluții în această privință, pentru a-i putea ajuta ulterior și pe cei din propriile parohii/comunități. Această activitate a continuat și în ziua următoare, de această dată evidențiindu-se aspectele locale din fiecare țară, unde ar mai fi loc de îmbunătățiri. Fiecare grup a avut de analizat realitatea specifică propriului plan local, pentru a propune apoi diferite soluții de remediere a unor aspecte ce necesită a fi îmbunătățite și prezentarea acestora într-o scrisoare pentru episcopii locali.

Aceste zile nu ar fi fost la fel de pline de emoție și frumusețe dacă nu ar fi existat momentele de rugăciune, închinate Domnului drept mulțumire. Au fost celebrate liturghii atât în rit latin, cât și bizantin, iar rugăciunile din diferite momente ale zilei au fost recitate în fiecare limbă maternă vorbită de participanți.

Tinerii români ce au fost prezenți la această întâlnire împărtășesc câteva gânduri referitoare la experiența trăită în Odessa:

Mă bucur mult că am participat la această întâlnire, unde, nu doar că am avut ocazia de a interacționa cu persoane noi și de a lega prietenii cu acestea, însă am avut și prilejul de a aprofunda ceea ce Sfântul Părinte Papa Francisc vrea să ne transmită nouă, tinerilor, prin exortația „Christus Vivit”. Faptul că Sfântul Părinte ne vorbește direct și abordează numeroase aspecte cu care ne confruntăm zilnic, modul în care răspunde la întrebările adresate de tineri cu ocazia Sinodului ce a avut loc anul trecut, mă încurajează în activitățile pe care le desfășor în cadrul Bisericii, dar și în societate, și îmi întărește entuziasmul. În decursul acestor zile, fiecare grup de participanți a împărtășit cu ceilalți detalii legate de realitatea locală, bucurii și reușite, dar și greutăți și dezamăgiri. Sunt sigură că ne-am îmbogățit cu toții și că vom putea realiza tot ceea ce ne-am propus, fiind astfel sufletele tinere și active de care Biserica și societatea au nevoie.

Andreea-Iuliana Ghiuzan

Mă bucur foarte mult că am avut ocazia să particip la a treia ediție a acestui proiect. Am avut ocazia să cunosc mai bine exortația apostolică Christus Vivit și am descoperit mai mult grija pe care o are Sfântul Părinte pentru noi, tinerii din întreaga lume. El vrea ca noi să ne trăim viața în momentul actual, să avem curajul de a visa și să transmitem acest curaj si celorlalți tineri pe care îi întâlnim. În aceste zile am avut șansa să întâlnesc persoane minunate, să descopăr puțin din tradițiile țărilor pe care le-au reprezentat și să aflu cum este pentru ei  să fie parte a Bisericii Catolice.

Paul Francisc Balint

Papa Francisc spunea  în „Christus Vivit” că Isus este un vis ce ar trebui să crească și să trăiască în inimile tuturor, astfel că noi, tinerii, uităm deseori să visăm, să privim prezentul și să ne bucurăm, să ne trăim viața frumos, iar aceste cuvinte ar trebui să încolțească în sufletele noastre și să ne ajute să privim altfel lumea. Întâlnirea de la Odessa, mi-a oferit șansa de a descoperi aceste cuvinte pline de însemnătate ale Papei Francis și să încerc să văd mai în profunzime viața. Sunt bucuroasă că am putut fi parte din acest proiect, că am putut vedea realitatea cu alți ochi și de a înțelege ceea ce trebuie făcut pentru o schimbare în bine. Noi, tinerii, avem nevoie de ajutor, de înțelegere, iar cuvintele Papei arată cât de mult contăm în această societate. După aceste zile, petrecute cu tineri frumoși din alte locuri, am aflat atâtea povești și lucruri pe care le pot împărtăși tinerilor din dieceza mea și de a-i ajuta să se descopere și ei mai mult.

Bianca Andreea Bordea

Sursa: ActiuneaCatolica.ro

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*