Trei tineri ASTRU Cluj, un educator și pr. Sebastian Peșteșan au luat parte la Seminarul online organizat în perioada 8-11 mai 2020 de Acțiunea Catolică din România, intitulat „Pentru a face mai mult – Acțiunea Catolică și Învățătura socială a Bisericii”. Seminarul face parte din proiectul național FOCUS, inițiat de Acțiunea Catolică din România în parteneriat cu Confederația Caritas România, Kolping România și Serviciul de Ajutor Maltez.

Prima sesiune a seminarului s-a desfășurat în seara zilei de 8 mai, online. Participanții s-au bucurat să îl aibă în mijlocul lor pe PS Virgil Bercea, care i-a încurajat să fie un dar pentru ceilalți și să ducă valorile Evangheliei în societate. Sesiunea a fost moderată de Codruța Fernea, președintele ACRO, iar momentul formativ a fost susținut de către pr. Felix Roca, asistentul spiritual general al ACRO.

Au continuat în dimineața următoarei zile cu două sesiuni intense despre “Persoana umană: unică și infinit de valoroasă” și “Principiile învățăturii sociale ale Bisericii”, susținute de pr. Felix Roca.
Intervenția sr. Tereza Ghiurcă, asistent medical, care a fost pentru două săptămâni la Suceava în prima linie pentru a îngriji persoanele infectate cu virusul COVID-19, i-a sensibilizat pe toți participanții și le-a reamintit cât de fragilă este viața umană și câtă nevoie este de însoțirea celor mai vulnerabili.

În după amiază aceleiași zile, participanții au aprofundat tema angajării personale și comunitare. Pr. Felix Roca ie-a ghidat în parcurgerea și asumarea rolului de creștin în viața de zi cu zi, cunoscând pilonii care stau la baza învățăturii sociale a Bisericii Catolice. Apoi, a urmat o scurtă prezentare a celei de-a doua enciclici a Papei Francisc, Laudao Si, realizată de Codruta Fernea, care i-a ajutat să-și reamintească că, ființa umană mai este capabilă încă să intervină în mod pozitiv pentru construirea casei noastre comune. Întâlnirea s-a încheiat cu prezentarea unui promotor al învățăturii sociale a Bisericii, fericitul Giuseppe Toniolo, susținută de Bernadeta Moreanu, acest fericit fiindu-ne propus ca un exemplu de trăire a credinței și de angajament în slujba societății.

Imagini și text: Acțiunea Catolică din România

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*