Opera Națională Română din Cluj-Napoca în colaborare cu Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, a organizat, duminică 1 noiembrie 2015, un eveniment deosebit, Spectacolul extraordinar Requiem Parastas, de Marțian Negrea, în memoria tuturor celor care au slujit arta și teatrul liric clujean de-a lungul istoriei sale, precum și, în contextul zilelor doliu naţional, victimelor incendiului din clubul „Colectiv” din Bucureşti.

Manifestarea culturală a avut şi un alt scop nobil, prin faptul că dl. Florin Estefan, manager general al Operei din Cluj-Napoca a stabilit ca toate donaţiile colectate cu această ocazie să fie destinate construcţiei Catedralei greco-catolice din Piaţa Cipariu, dedicată memoriei tuturor Martirilor şi Mărturisitorilor din sec. al XX-lea.

Alături de PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, în sala Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, s-au aflat Preasfinția Sa Virgil Bercea, Episcopul de Oradea-Mare, preoţi, surori din Congregaţia Surorilor Maicii Domnului, tineri din Asociația Tineretului Român Unit – ASTRU Cluj şi un mare număr de clujeni.

Reprezentaţia de înaltă ținută artistică a fost susţinut de Orchestra şi Corul Operei Naţionale din Cluj-Napoca dirijat de Gabriel Bebeșelea, împreună cu patru solişti: soprana Irina Săndulescu Bălan, mezzosoprana Sorana Negrea, tenorul Cristian Mogoșan şi basul Cristian Hodrea.

În încheiere, în timp ce toţi spectatorii, la invitaţia organizatorilor, au aprins lumânări, studenții seminariști din Corul Schola cantorum al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică, Oradea, conduşi de dl. dr. Radu Mureşan, au înaintat solemn spre scenă purtând și ei lumânări aprinse și au interpretat ultimele arii muzicale ale spectacolului, ca o încununare a serii prin rugăciunea izvorâtă din creaţia artistică.

Requiem Parastas este o capodoperă lirică, aceasta fiind recunoscută drept un omagiu adus celor trecuți la cele veșnice. Compozitorul român, Marțian Negrea a lucrat la partitura acestei opere timp de aproape douăzeci de ani, de altfel fiind considerată și cea mai importantă lucrare a sa.

Spectacolul extraordinar a fost transmis în direct de postul naţional de televiziune TVR1, în toată ţara, fiind astfel o rugăciune în comuniune cu toată ţara cutremurată şi îngenuncheată de incendiul teribil din acel club din Bucureşti în care, în mod nedrept şi crud, forţa răului a frânt destinele atâtor tineri.

În lumina credinţei creştine momentul spiritual-artistic din Teatrul clujean evocă faptul că Mântuitorul a murit din nou împreună cu ei, poartă împreună cu cu ei chinurile lor şi prin Isus înviat din morţi ei devin motiv de solidaritate între oameni, de invocare a puterii lui Dumnezeu în România şi în afara ei – în lumina credinţei, focul mistuitor aducător de moarte devine flacără a speranţei că puterea lui Dumnezeu învinge moartea şi poate transforma un rău mare într-un bine şi mai mare!

Pentru toţi cei care au trecut la cele veşnice: Odihna cea veşnică dă-le-o lor, Doamne şi Lumina cea fără de sfârşit să le strălucească lor, să se odihnească în pace, din mila lui Dumnezeu!

Sursa: V.S. Biroul de Presă al Episcopiei de Cluj-Gherla

DSC_0027 (1)

DSC_0026

DSC_0030 (1)

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*