Ecouri din rândul tinerilor astriști prezenți la campusul de la Snagov

În perioada 17-21 iulie, la Snagov, a avut loc Campusul Unitar Național, la care au participat copii, tineri și adulți din asociațiile ce formează Federația Acțiunii Catolice din România (ACRO). Din partea ASTRU Cluj au participat șase tineri, trei copii și asistentul spiritual alături de familia sa. Odată ce grupurile din fiecare dieceză și eparhie au sosit în decursul zilei de miercuri, s-a dat startul campusului. În deschiderea acestuia, doamna Anca Frona, președinte al Acțiunii Catolice din România ne-a dorit un călduros “Bun venit!” și ne-a explicat ce reprezintă Campusul Unitar Național – o întâlnire la care putem lua contact cu realitățile celorlalte asociații membre ale ACRO prin membrii care le reprezintă. 

Apoi a luat cuvântul părintele Felix Roca, asistentul general al Acțiunii Catolice. După aceea, vicepreședinții și asistenții spirituali de la cele 3 sectoare: copii, tineri și adulți, au prezentat fiecare pe scurt activitățile ce se vor desfășura în zilele următoare. Împreună cu consilierii, ei ne-au asigurat că va fi un campus de neuitat. Seara a continuat cu Liturghia de deschidere prezidată de părintele Felix Roca alături de ceilalți preoți prezenți alături de noi.

După hrana spirituală primită la Sfânta Liturghie a urmat și cina, hrana trupească. Mai apoi am avut activități de cunoaștere pe sectoare ce au constat în a ne prezenta și a ne exprima așteptările de la campus. Ziua s-a încheiat cu rugăciunea de seară la care ni s-au prezentat viețile a doi dintre episcopii martiri morți în închisorile comuniste, Fericitul Valeriu Traian Frențiu și Fericitul Vasile Aftenie, urmând ca și ceilalți episcopi, alături de Fericitul Vladimir Ghika, să fie prezentați în următoarele zile, în cadrul rugăciunii de dimineață.

În prima sesiune comună din a doua zi, ne-am întâlnit cu toții pentru a petrece un timp alături de nunțiul apostolic în România și Republica Moldova, Mons. Miguel Maury Buendía. Acesta ne-a vorbit despre ce a însemnat pregătirea pentru vizita Papei în România și impresia sa în urma vizitei apostolice. Sfântul Părinte a afirmat pentru prima dată că s-a simțit ca acasă atunci când ne-a vizitat țara. După mărturia nunțiului, fiecare sector a avut ocazia de a delega un reprezentant pentru a adresa câte o întrebare. Din partea tinerilor, unul din membrii ASTRU Cluj i-a adresat nunțiului următoarea întrebare: „Cum s-a simțit Sfântul Părinte la întâlnirea cu tinerii și familiile la Iași?” După acest moment, când ne-am împărțit pe sectoare, cei tineri am avut ocazia de asculta mărturia lui Eduard Gherghelucă, tânărul din Acțiunea Catolică Iași care a vorbit Sfântului Părinte despre tinerii din România. Ne-a oferit și el mărturia sa. Impactul acestei întâlniri cu Sfântul Părinte a fost mare, Eduard fiind marcat de căldură și atenția primită, ca și când ar fi vorbit cu un prieten. În partea de după-masă, am participat la expoziția „Ține de tineri”, în cadrul căreia am avut ocazia să ne informăm despre câteva subiecte de actualitate și despre probleme cu care tinerii se confruntă în viața de zi cu zi: alcoolul, drogurile, pornografia, traficul de persoane, violența în familie. Apoi am vizionat filmul ceh „Podul”, unde s-au regăsit o parte din probleme expuse înainte. De asemenea, filmul a atras atenția asupra momentelor în care trebuie să facem alegeri dificile, ilustrate aici prin alegoria personajului tatălui care și-a sacrificat fiul, cu trimitere la Dumnezeu care l-a dat pe unicul Său Fiu, pentru ca noi să fim răscumpărați. Programul a continuat cu o prezentare despre traficul de persoane, unde am învățat că nu se poate pune un preț fix pe demnitatea vieții umane. Am ascultat și o înregistrare ce conținea mărturia unei fete care a fost vândută de iubitul ei, mărturie care a lăsat o amprentă puternică asupra tuturor. În urma acestei prezentări, ceea ce am învățat este că trebuie să avem mereu grijă de noi și să îi respectăm mereu pe ceilalți, privindu-i ca frați ai noștri.

Vineri dimineața am început activitatea de după micul dejun cu o întâlnire cu Preasfinția Sa, Mihai Frățilă, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de București, care ne-a vorbit despre episcopii martiri. Ne-a invitat să îi privim ca pe niște modele demne de urmat, care au avut curajul de a fi fideli credinței și lui Dumnezeu. Apoi, în cadrul programului pentru sectorul tineri, ni s-a vorbit despre exortația apostolică a Sfântului Părinte, „Christus vivit”, concentrându-ne pe câteva fragmente. În cele nouă capitole, acest document este adresat în special nouă tinerilor, amintindu-ne că suntem importanți, că noi nu suntem viitorul Bisericii, ci prezentul acesteia, un „acum” al lui Cristos. Papa Francisc ne îndeamnă pe noi, tinerii, să privim tinerețea noastră ca pe un dar pe care să îl fructificăm, să dăm din timpul nostru și să fim creștini autentici, plini de bucurie. În partea de după-amiază, am participat la o activitate de tip escape room bazată tot pe tema celor șapte episcopi martiri. Programul s-a încheiat cu o seară tradițională, în care am avut ocazia să gustăm din bucatele aduse din diverse zone, care au fost apreciate și de un juriu ce a declarat zona Ardealului drept câștigătoare. Am avut parte și de momente de dans, iar participanții și-au pus în valoare talentele prin momente muzicale, de dans și piese de teatru.

În dimineața zilei de sâmbătă am luat parte cu toții la procesul de planificare strategică al ACRO, fiind implicați activ. Ne-am putut exprima liber, lucrând în echipe. Am venit cu idei de activități pe care am dori să le vedem realizate în Acțiunea Catolică în următorii 10 ani, concentrându-ne pe diverse obiective. Ne-am folosit creativitatea și abilitățile inginerești în crearea unui prototip din piese Lego, în încercarea de a ilustra, pe echipe, câte o idee aleasă din multele propuse, iar la finalul activității am prezentat construcția și ideea din spatele ei cu ajutorul unui material video în care ne-am dovedit abilitățile de filmare, montare și editare video. După prânz am avut un alt atelier, de data aceasta cu tematică ecologică, în cadrul căruia toți participanții am realizat diverse obiecte din sticle de plastic, CD-uri uzate, sfoară și alte materiale, care mai apoi au fost scoase la licitație. Ziua s-a încheiat cu o serată, iar în cadrul concursului de talente două membre ASTRU Cluj prezente la campus, au participat cu un moment de dans, respectiv un moment de recitare de compoziție poetică proprie.

Într-un final a venit și ultima zi din acest campus care, spre deosebire de celelalte, a fost mai scurtă. Chiar și așa, a fost o zi foarte importantă. După gustarea de dimineață, a urmat o ultimă întâlnire cu tinerii și consilierii ACRO, unde ne-am exprimat opiniile despre zilele petrecute la Snagov, am împărtășit idei și am stabilit fiecare ce avem de învățat din viața Fericiților Martiri pentru care ne-am rugat în decursul zilelor de campus. Am participat apoi la Sfânta Liturghie în rit latin împreună cu preoții care ne-au însoțit și călugării care ne-au găzduit. Cu părere de rău, după masa de prânz ne-am luat rămas bun de la tinerii cu care am legat noi prietenii și de la consilierii ACRO și asistenții spirituali. A urmat apoi să ne îndreptăm fiecare către casele noastre, mai bogați sufletește și, desigur, mai fericiți.

Așadar, afirmăm cu convingere că în aceste zile de campus am trăit momente minunate și am cunoscut oameni extraordinari cu care am legat prietenii strânse și am învățat atât împreună, cât și unul de la altul din fiecare moment petrecut împreună. Au fost zile și clipe de care ne vom aduce aminte des, dar mai ales în care ne-am întărit mult credința și încrederea în Dumnezeu.

Din partea tinerilor astriști participanți,
Teodora Capan, Ionuț Vranău,
și Paul Francisc Balint

Activitățile interesante, voia bună și oamenii geniali au făcut ca acest campus să rămână în inima mea. – David Sopon

A fost o experiență frumoasă, în care am văzut încă o dată ce cool este să fii catolic. Am învățat multe lucruri noi, m-am apropiat mult de Dumnezeu și am legat niște prietenii incredibil de valoroase. – Teodora Capan

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*