12922291_1282067205156547_981066472_o (1)Pelerinul plecat la Cracovia, membru ASTRU Cluj, vrea să împărtășească cu noi din experiența sa atât de interesantă, prin care a ajuns el să își îndeplnească o dorință arzândă de a fi voluntar pe termen lung într-o țară străină. Ne bucurăm că a  fost de acord să răspundă câtorva curiozități pe care le au tinerii care-l cunosc și cei care vor merge și ei la Cracovia în această vară la întâlnirea mondială a tinerilor cu Papa Francisc. Vă lăsăm să descoperiți singuri ceea ce Paul transmite tinerilor, de departe.

 

Dragă Paul, fiind conștienți că vei petrece un timp mai lung în Cracovia și că ne aștepți pentru a celebra împreună Ziua Mondială a Tineretului la nivel mondial, dorim să îți adresăm câteva întrebări din partea tinerilor de acasă. 

  1. Cum ți-a venit gândul de a pleca din țară pentru a face voluntariat și care au fost etapele prin care ai trecut până să alegi Polonia? 

Povestea este foarte lungă și aș putea să scriu o carte întreagă pe tema acesta.. hmm e chiar o idee buna. O să mă gândesc la asta. Dar revenind la întrebarea ta, dorința mea de a pleca într-o altă țară pentru a face voluntariat a venit atunci când am început să mă gândesc serios la ce vreau să fac cu viața mea.DSC_0597

Am simțit că am nevoie să mă maturizez, să cresc. Dacă aș fi continuat să stau acasă, unde am toate cele necesare și unde mă pot ascunde de toate problemele, nu aveam cum să pot să ajung acolo unde îmi doresc.

Am căutat mai multe posibilități de voluntariat și am fost deschis la tot ce mi-a venit în cale. Nu știam exact care e planul lui Dumnezeu pentru mine, dar mi-am pus încrederea în El. Și, chiar dacă mai bine de un an am primit doar NU-uri, am continuat să fac ceea ce mi-a spus un preot în timpul unei discuții: am continuat să perseverez, să mai încerc. Acesta a fost prima lecție pe care am învățat-o în acest timp de așteptare: să nu renunț, să mai încerc încă și încă și încă odată. 

  1. Când ai decis definitiv să pleci în Polonia și care este motivația din spatele alegerii?

După întâlnirea liderilor pentru ZMT, care a avut loc într-un oraș lângă Cracovia, în vara anului 2015, am știut sigur că Polonia este țara în care trebuie să ajung (inițial am aplicat pentru mai multe proiecte din alte țări precum Italia și UK). Efectiv din interior simțeam o emoție puternică când mă gândeam la Polonia. Știam că trebuie să fiu aici.

Am aplicat pentru a fi voluntar pe termen lung pentru ZMT, dar am simțit, prin faptul că eram mereu amânat, că răspunsul nu este acel DA pe care îl așteptam. Astfel am început să caut locuri de muncă în Cracovia. Am aplicat la mai multe companii, dar nu am primit decât un răspuns, dar și acesta a fost: „am ales să continuăm procesul de recrutare cu alți candidați”. Căutam mereu o posibilitate să merg acolo, în mine simțeam că trebuie să ajung acolo, iar realitatea era mereu o altă ușa închisă, un alt NU spus sub diferite forme. Până când Codruța, într-o zi de început de Ianuarie mi-a trimis o imagine, în care apărea textul: „căutăm voluntar pentru un program EVS în Cracovia pentru 10 luni”. Am aplicat cât de repede am putut. Iar după 2 săptămâni am primit un e-mail la care sincer după atâtea NU-uri nu mă așteptam să îl mai primesc. E-mailul avea în conținutul lui întrebarea: „când ai putea să stabilim un interviu cu tine pe Skype?”  Acela a fost momentul când am știut că merg. Asta era tot ce doream să primesc, șansa unui interviu. Știam că totul se aranjează de la sine după acesta.

Așa a și fost, la o lună mai târziu eram pe drum spre Cracovia cu o valiză plină de haine și mintea plină de milioane de întrebări fără răspuns referitoare la noua experiență. 

  1. Care au fost impresiile tale în prima săptămână, legate de orașul în care ai ajuns și în care vei locui în următoarele luni?

12948439_1282067198489881_1906636668_oAm avut peripeții încă din prima seară.  În seara în care am ajuns aici nu se găsea cheia de la apartamentul unde urma să fiu cazat, motiv pentru care am experimentat ospitalitatea familiilor poloneze, și căldura acestora pentru că unul dintre coordonatori m-a luat să dorm împreună cu familia lui. Am fost impresionat de numărul uriaș de participanți la Sfânta Liturghie. Adică serios, Duminică seara la Liturghia pentru tineri de la ora 20:20 din biserica Dominicană este aproape imposibil să îngenunchezi datorită înghesuielii. Sunt enorm de mulți participanți la Liturghie, dar ce e și mai fascinant e că toți sunt tineri!

Altfel e un oraș turistic, cu un număr uriaș de turiști. Efectiv nu te poți simți străin aici, când auzi atâtea limbi. E ca și cum a-i fi la un eveniment multicultural.

  1. Poți descrie în câteva cuvinte tinerii polonezi? Cum crezi că vor întâmpina pelerinii pentru celebrările ZMT? 

Tinerii din Cracovia sunt extrem de încântați de faptul ca urmează să fie gazdele a milioane de tineri din toată lumea. Sunt efectiv atât de entuziasmați că te molipsești chiar și dacă nu ai nici o idee despre ce eveniment e vorba. E amuzant să îi auzi cum discută după diferite evenimente mai mari care au loc acum și cum compară numărul de oameni care a participat acum cu cei care vor veni în vară. Mereu sunt cam așa: „Vai, îți dai seama tot câmpul acesta va fi plin, deci este genial, vom fi doar noi tinerii”.

Desigur, am avut ocazia să cunosc tineri și din alte orașe, aceștia au în interior o frică legată de eventuale atacuri teroriste, dar toate acestea dispar când începem toți să ne rugăm pentru pace. Echipa ce pregătește acest superb eveniment se roagă zilnic de la ora 15:00 (16 ora noastră) Rozariul Divinei Milostiviri pentru pace și pentru ca acest eveniment să nu aibă nici un fel de întâmplări neplăcute.

  1. Ai putea să ne descrii activitatea ta pe timpul unei zile obișnuite? 

O zi obișnuită începe cu trezirea de dimineață. De la ora 9 până la ora 15 lucrez pentru proiectul EVS cu care am venit, și anume lucrez cu persoane adulte, cu handicap mental. După ora 15 fug să prind tramvaiul de 15:11 pentru a ajunge la ora 16 la centrul ZMT unde lucrez în echipa de design și comunicare, până la ora 19:30 când merg la biserică la Liturghie. După ora 20 mai fac cumpărături și ajung la cazare pe la ora 20:45 când termin ce mai am de lucru pentru ZMT dacă nu am apucat să finalizez înainte de Liturghie. Le trimit pe mail colegilor documentele până mi se încălzește mâncarea sau până se termină de fiert. Mănânc, socializez cu prietenii de acasă și mă pun la somn după rugăciunea de seară.  E un program lung, dar care în această lună, am simțit că m-a schimbat foarte mult.

  1. Cum îți imaginezi Cracovia în luna iulie când vor fi sute de mii de tineri pe străzile orașului? 

Am fost în Madrid la ZMT în 2011 și atunci le cam compar. Sincer e amuzant, chiar weekend-ul trecut mă plimbam cu voluntarii ZMT pe străzile centrului istoric și ne distram imaginându-ne cum fiecare străduță e plină de tineri, de tineri ce dansează salsa și samba în mijlocul străzii, tineri ce cântă, tineri ce se roagă, tineri ce sau pe jos pe o bucată de carton și joacă jocuri sau doar socializează, zeci de limbi, zeci de naționalități. Doar bucurie, rugăciune și cânt.

  1. Împărtășește-ne, te rog, trei lucruri care te-au surprins în mod plăcut din ce ai trăit până acum. 

IMG_20160402_201612În mod plăcut!? Categoric a fost numărul impresionant de tineri prezenți la Liturghie. Un alt lucru a fost entuziasmul și bucuria voluntarilor veniți din toată lumea să facă parte din echipa de coordonare a evenimentului ZMT și amploarea pregătirilor din punct de vedere al infrastructurii orașului  pentru acest eveniment.

  1. Vrei să transmiți un mesaj tinerilor de acasă care se pregătesc de pelerinajul spre Cracovia?

NU vă uitați UMBRELELE si pelerinele! NU, aici nu plouă ca în România o zi întreagă sau câteva zile consecutiv. Sunt ploi scurte, dar bogate. Chiar si cardinalul ne spunea că vremea super uscată, de care am avut parte în vara trecută, nu e tipică pentru această zonă, aici de regulă plouă din când în când. Vremea va fi superbă, dar e important să fim pregătiți. Și nu vă gândiți că „vai… nu mai merg nicăieri pentru că va ploua…”  În Madrid, datorită faptului că nu plouat, pompierii veneau cu autospecialele și stropeau mulțimile de pelerini ca să răcorească atmosfera. Iar voluntarii aruncau cu pungi cu apă în pelerini ca să îi răcorească. Atunci cred că a fost cea mai mare bătaie cu apă la care am participat. Dar aici dacă va ploua, aștept cu nerăbdare să văd milioanele de tineri dansând în ploaia caldă de vară.

Dar de ajuns despre ploaie, că poate va fi la fel de cald și uscat aerul ca anul trecut.

Vreau să vă spun că acest eveniment nu este doar un concert, și nici doar un festival de tineri, nu este nici doar un pelerinaj, nu e doar o excursie turistică și nici doar o tabără. ACESTA ESTE CEL MAI MARE EVENIMENT AL ANULUI!

Nici un concert din Europa după anul 2000 nu a strâns un număr atât de mare de participanți. Nicio tabără nu a fost atât de amuzantă și interesantă. În nicio excursie în care ați fost nu ați văzut câte veți vedea acum în Cracovia unde veți intra peste tot GRATUIT alături de tineri din peste 100 de țări din lume de la care puteți afla lucruri pe care cu siguranță nu le cunoșteați despre acea țară. E precum un atlas viu. Aici veți putea lua parte la cel mai mare festival pentru tineri din Europa (nu spun din lume pentru că la acest nivel nu am toate informațiile). Nu a mai existat o pregătire atât de mare pentru ca toți tinerii care vin aici să plece îmbogățiți spiritual cum e pregătirea pentru acest eveniment. În fiecare clipă în care vă doriți veți avea posibilitate de spovadă, adorație, și Liturghie în toate limbile națiunilor  participante. Tot ce trebuie e să decideți ce căutați, de ce vreți să veniți? Să urmăriți cu atenție informațiile de pe site-ul oficial și de pe paginile de Facebook, iar atunci când ajungeți aici doar să întrebați voluntarii unde găsiți ceea ce căutați și veți ajunge în fiecare din aceste locuri dorite de voi.

Depinde doar de voi cu câți prieteni noi vă veți întoarce acasă. Îmi amintesc că în Madrid mi-am propus să am peste 100 de adrese de e-mail de la oameni noi. Desigur că nu am avut cum să țin legătura cu toți, dar cu un număr relativ mare cu care țin legătura și sunt nerăbdător să îi reîntâlnesc în mai puțin de 100 de zile (unii voluntari vin mai repede).

Vă aștept pe toți cu dor să vă revăd,

Paul-Cristian SOPON

DSC_0600-1 (1)

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*