FotorSighet

Pelerinajul la Sighet – “un prilej de întâlnire cu Cristos prin martorii autentici ai credinţei, care şi-au petrecut ultimii ani ai vieţii lor în închisoarea din Sighet. Episcopi, preoţi, persoane consacrate şi laici ai Bisericii noastre Catolice au transformat poarta închisorii de la Sighet într-o „poartă a credinţei martirilor şi mărturisitorilor.”

Zilele de 10-12 mai au marcat Pelerinajul la Sighetul Marmaţiei al Acțiunii Catolice, alături de pelerini veniți aici din toată țara.

Delegația ASTRU Cluj, formată din 35 de tineri și doi preoți, s-a alăturat acestui pelerinaj, pornind la drum din Cluj în după-amiaza zilei de vineri. Ajunși seara la Sighet, am întâlnit grupul Acțiunii Catolice Iași, și ne-am unit în rugăciune la biserica parohială „Cristos – Regele Universului” din Sighetul Marmației.

Sâmbătă dimineață am plecat spre oraș pentru a participa la procesiune.  Alături de delegați ai Acțiunii Catolice Iași, ASTRU Eparhial Lugoj și reprezentanți ai AGRU național, am pornit împreună ca și o mare Familie a Acțiunii Catolice în procesiunea care a început la ora 09.00. Până la Cimitirul Săracilor, unde de la ora 10:30 a fost celebrată Sfânta Liturghie Arhierească pontificată de Preafericitul Părinte Cardinal Lucian, toți pelerinii ne-am rugat în memoria Episcopilor morți în faimă de martiri în închisorile comuniste și am cântat, vestind Învierea Domnului nostru Isus Hristos.

După prânzul servit lângă cimitirul Săracilor din bunătatea localnicilor, am vizitat Muzeul Satului Maramureșan, iar apoi am reușit să vizităm Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet. Am făcut o rugăciune pentru cei care au murit în această închisoare, iar apoi individual am vizitat în liniște încăperile muzeului.

La cazare, spre seară, am luat din camere chitarele și cărțile de cântece și am dat ritm serii împreună. Într-un moment al serii s-a alăturat și PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul nostru eparhial, pentru o rugăciune de mulțumire pentru această zi. Preasfinția Sa ne-a oferit și un scurt cuvânt de învățătură despre Spiritul Sfânt, iar apoi ne-am bucurat în continuare de prezența Preasfinției Sale în jurul focului de tabără, pe acorduri de chitară, până seara târziu.

Duminică dimineață am participat alături de comunitate la Sfânta Liturghie la care Pr. Radu Tălpălariu și Pr. Sebastian Peșteșan au concelebrat După prânz am mulțumit gazdelor pentru primirea lor și am plecat spre casă, vizitând pe drum și Cimitirul Vesel de la Săpânța.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru aceste zile frumoase și mulțumim Episcopilor care au murit sub regimul comunist pentru exemplul de credință pe care ni l-au oferit nouă, celor care trăim astăzi în aceste zile în care credința ne este încercată la fiecare pas.

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*