Luând act de demersurile guvernului României manifestate prin proiectele de Ordonanță de Urgență privind grațierea, respectiv modificarea codului penal, Asociația Tineretului Român Unit – ASTRU Cluj ia o poziție publică, solicitând Guvernului supunerea proiectelor de ordonanțe pentru astfel de propuneri și inițiative legislative dezbaterii publice și parlamentare.
Fiind o asociație catolică, ASTRU Cluj ține cont de învățătura Bisericii Catolice cuprinsă în Catehismul Bisericii Catolice (CBC). Astfel, în contrast cu inițiativa care prevede grațierea condamnaților, Biserica ne spune că „apărarea binelui comun al societăţii cere punerea agresorului în imposibilitatea de a face rău,(…) recunoscând temeiul dreptului şi îndatoririi autorităţii publice legitime de a aplica pedepse potrivit gravităţii delictului”. Mai mult decât atât, pedeapsa are rolul de a contribui la îndreptarea vinovatului, efectul de apărare a ordinii publice şi a siguranţei persoanelor, dar și o valoare de ispășire a greșelii, contribuind la îndreptarea vinovatului. (cf. CBC 2266)
Totodată, pornind de la discursul Papei Benedict al XVI-lea de la închisoarea Rebbibia din Roma (2011), considerăm de extremă importanță îngrijirea spațiilor de deținere a prizonierilor și respectarea demnității lor umane. Pontiful Roman se adresa acestora spunând: Știu că degradarea închisorilor poate să facă și mai amară detenția. Este important ca instituțiile să promoveze o analiză atentă a situației penitenciarelor astăzi, să verifice structurile, mijloacele, personalul, în așa fel încât deținuții să nu ispășească o „dublă pedeapsă”; și este important de promovat o dezvoltare a sistemului închisorilor, care, respectând justiția, să fie tot mai adecvat exigențelor persoanei umane.
În lumina celor de mai sus, considerăm că este de datoria autorităților să se preocupe de situația fiecărei categorii sociale, inclusiv cea a deținuților, dar nu putem fi de acord cu faptul că grațierea acestora poate fi o cale de rezolvare a problemelor existente în penitenciarele din România, ci, mai degrabă se pot găsi metode mult mai potrivite, și care să țină cot și de morala creștină, pentru rezolvarea acestei situații.