Miercuri seara, 2 decembrie 2009, capela Seminarului “Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj Napoca a devenit neîncăpătoare pentru tinerii care s-au adunat să îl asculte pe Pr. Daniel Ange, fondatorul Şcolii Internaţionale Jeunesse Lumiere. Alături de tineri s-a aflat şi Ps. Florentin Crihălmeanu.

Pr. Daniel Ange a început să vorbească tinerilor rostind câteva fraze în limba română. “Sunt emoţionat că întâlnesc din nou Biserica Greco-Catolică, este Biserica inimi mele. Pentru mine Bisericile catolice orientale sunt Bisericiile plenitudinii pentru că ele pun împreună bogăţia tradiţiilor orientale şi fericirea de a recunoşte primatul Sfântului Părinte. Această eroică fidelitate aţi marcat-o prin sângele multor martiril, acesta fiind o mărturie pentru lumea întreagă de fidelitate lui Isus şi Bisericii sale. Voi sunteţi gloria Bisericii. Astăzi avem nevoie de acelaşi curaj pe care Biserica voastră l-a avut în timpul teribilelor persecuţii. Voi sunteţi copii lacrimilor şi iubirii martirilor voştri. Acum martirii voştri vă protojează, vă încurajează şi vă iubesc. Înainte de a vorbi despre cum să-ţi găseşti vocaţia, pentru că mi-aţi cerut să vorbesc despre acestă temă, trebuie să spunem că înainte de toate este această vocaţie fundamentală pentru toţi la Viaţa şi la Viaţa divină.”

Părintele Daniel Ange si-a continuat relatarea in limba franceză, fiind ajutat de Pr. Anton Crişan cu traducerea în limba româna, nu înainte de a-şi cere scuze că nu o vorbeşte.

Pr. Daniel Ange ne-a făcut să conştientizăm că nimeni nu vine pe lume din întâmplare, fiecare e rodul iubirii lui Dumnezeu, şi trebuie iubit ca atare. Trebuie să creştem în umanitate, în iubire. Toţi suntem chemaţi să devenim sfinţi, iar sfinţenia înseamnă bucurie. Să răspândim bucurie în jurul nostru prin felul nostru de a fi, prin viaţa pe care o trăim, şi modul în care o trăim. Şi pentru a putea să ne dăm seama de frumuseţea noastră, trebuie să facem linişte în interiorul nostru pentru a ne descoperi, pentru a ne cunoaşte.

Pr. Daniel Ange ne-a atras atenţia asupra felului în care lumea contemporană a luat-o razna în raport cu valorile evangheliei: violenţa, traficul de fiinţe umane, manipularea genetic, homosexualitatea, avortul, exploatarea copiilor, euthanasia, arătându-ne fotografii ale unor tineri trecuţi la Domnul care au fost violaţi, torturaţi sau ucişi cu bestialitate. Apoi ne-a vorbit cu multă caldută despre tinerii din Scoala Jeunesse Lumière, a căror viaţă pentru un an se bazează pe 4 piloni: rugăciune, formare, viaţa comunitară şi misiune.

Pr. Daniel Ange ne-a impresionat prim modul în care vorbeşte, clar si fără teamă, punând în centru oamenii pe care îi slujeşte şi nu pe sine. Ne-a atras la el cu o fortă care nu e al lui, ci al cuvintelor Evangheliei pe care o trăieşte.

În seara zilei de 3 decembrie, Pr. Daniel Ange a fost invitat în Catedrala „Schimbarea la Faţă” unde a condus Rugăciunea Rozarului şi Adoraţia Euharistica. Meditatiile Rozariului au fost foarte profunde, tinerii la sfârşitul programului au ajuns la concluzia ca au fost printre cele mai profunde meditaţii, pe care le-au trăit meditând Rozariul.

A urmat apoi Adoraţia Euharistică, condusa tot de părintele Daniel Ange, iar părintele Anton Crişan a tradus pentru credincioşii care au umplut cu prezenţa lor Catedrala. Meditaţiile din timpul Adoraţiei Euharistice au fost foarte simple şi în acelaşi timp paterne. Pr. Ange a vorbit despre Pruncul Isus căruia trebuie să îi oferim toate bucuriile, durerile, necazurile şi păcatele noastre, prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria.

În vocea lui se simţea acel dialog personal cu Isus şi aceasta a dat culoare acestui moment de adoraţie, nu doar, prin faptul ca se ruga în limba franceza. La final, a făcut o procesiune în Biserica binecuvântând credincioşii, iar în încheierea Adoraţiei Euharistice a făcut ceva neobişnuit atât pentru tineri şi chiar şi pentru credincioşi. Cu ostensorul în mâini, întors spre toate punctele cardinale l-a rugat pe Isus să binecuvânteze toate popoarele: continent cu continent, ţară cu ţară. A fost un fel de lecţie de geografie pe care însă a oferit-o lui Isus. Cred că în mintea lui avea harta lumii, şi îl ruga pe Isus să binecuvânteze fiecare popor în parte.

La final ne-a spus o poveste, dar o poveste reală din timpul celui de-al doilea război mondial, unde germanii şi francezii au ajuns să colinde pe frontul de lupta aceeaşi colindă pe versuri diferite, concluzionând ca Dumnezeu face minuni pretutindeni.

În incheierea serii de rugăciune, PS Florentin care a fost prezent toata seara împreună cu credincioşii au făcut rugăciunile pentru indulgenţa plenară – fiind prima Joi din lună şi de asemenea rugăciunea pentru preoţi.

La încheierea programului Pr. Daniel Ange a salutat şi binecuvântat fiecare tânăr în parte, în limba română.

Luni, 7 decembrie 2009, un grup de tineri din comunitatea Jeunesse Lumiere s-au aflat la Cluj-Napoca. După ce au participat la Sf. Liturghie în rit bizantin, s-au întâlnit cu grupul de rugăciune „Triumful Inimii Neprihănite a Mariei” pentru un moment de Adoraţie Euharistică. Apoi, în sala de conferinţe „Cardinal Iuliu Hossu” din Pţa Cipariu, s-au întâlnit cu tinerii de la ASTRU Cluj şi tineri din grupul de rugăciune. A fost un moment de cunoaştere reciprocă, în care tinerii din comunitatea Jeunesse Lumiere, s-au prezentat şi au răspuns întrebărilor din parte tinerilor români, urmând ca apoi şi ca tineri români să prezinte ASTRU. S-au cântat colinde, iar seara s-a încheiat cu o agapă fraternă.

IMG_5982IMG_5993IMG_6007

Un comentariu, RSS

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*