În perioada 18-21 septembrie 2014 a avut loc la Pralea, judeţul Bacău, a treia ediţie a Săptămânii Sociale pentru Studenţi, program de formare pentru mediul universitar organizat de Oficiul Diecezan pentru Pastoraţie Universitară (al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi) şi Facultatea de Teologie Romano-Catolică (din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi). Tema propusă pentru acest an a fost: GENDER. O ideologie care distruge persoana, familia şi societatea. Aspecte moral-sociale.
Ideologia GENDER nu foarte cunoscută în ţara noastră, este o temă de actualitate întrucât multe din ţările Uniunii Europene şi nu numai au adoptat-o, fiind implementată în gândirea oamenilor încă din perioada copilăriei, prin aşa-zisa Educaţie sexuală începută din grădiniţă. GENDER, termen gramatical, iniţial folosit pentru deosebirea genului unui cuvânt, înseamnă „genul social” care poate coincide cu genul biologic, dar nu trebuie. Astfel, politica ideologiei susţine faptul că nu trebuie să mai existe două genuri, ci mai multe: persoane hetero-, homo-, bi- şi transsexuale. Plecată de la ideea egalităţii dintre bărbaţi şi femei, mişcarea doreşte în acest mod să producă „egalitatea” absolută, şi anume, să excludă orice distincţie între cele două sexe (bărbat şi femeie) şi între formele diferite ale sexualităţii.
Tinerii prezenţi au avut ca suport informativ lucrarea REVOLUŢIA SEXUALĂ GLOBALĂ – Distrugerea libertăţii în numele libertăţii, lucrare ce aparţine unei mame catolice germane, Gabriele Kuby, sociolog ce a înfruntat impunerea de către societate a unei normalităţi inventate. În cadrul întâlnirilor s-a vorbit despre perversiune şi legalizarea acesteia (Prof. Ilie Gheorghe Fârte), despre semnele de întrebare pe care GENDER le pune raţiunii (Pr. Iulian Ianuş), despre sexualitatea prezentă în Biblie (Pr. Eduard Pătraşcu) şi despre trăirea sexualităţii atât în calitate de laic, dar şi în calitate de persoană consacrată (Pr. Pius Iancu). Pr. Lucian Farcaş a fost cel care a prezentat tema comună a acestora (ideologia GENDER), iar împreună cu pr. Fabian Doboş au răspuns întrebărilor, nelămuririlor şi curiozităţilor tinerilor.
În cadrul atelierelor, tinerii au dezbătut importanţa implicării Bisericii în evoluţia familiei şi a societăţii, conştientizând necesitatea ca fiecare în parte să aibă un cuvânt de spus, să aibă puterea de „a pune piciorul în prag” pentru a combate (cu paşi cât de mici) evoluţia şi concretizarea acestei ideologii.
Fiecare zi a şederii la Pralea a început cu rugăciunea de dimineaţă, a fost centrată de sfânta Liturghie, seară de seară tinerii adunându-se în jurul sfântului sacrament pentru câteva minute de adoraţie.
Printre tinerii participanţi, membrii ai diferitelor organizaţii din Iaşi (Acţiunea Catolică, Asociaţia Studenţilor Catolici Iaşi, Taize) au fost şi trei reprezentanţi ai ASTRU (Asociaţia Tineretului Român Unit), veniţi de la Cluj.
Pe lângă programul educativ, studenţii au avut parte şi de momente de destindere, participând împreună la jocuri de cunoaştere, de încredere, organizând un meci de fotbal, ultima seară fiind petrecută în jurul unui foc de tabără cu multă voie bună, zâmbete şi râsete.
Mulţumim lui Dumnezeu pentru oamenii frumoşi care au alcătuit grupul SSS din acest an, pentru vremea plăcută şi pentru lucrurile bune care mai sunt încă de descoperit!!
De asemenea, mulţumim organizatorilor şi tuturor celor care s-au implicat pentru buna desfăşurare a acestei ediţii!
Dumnezeu să ne ofere putere pentru a ne încrede în cuvântul şi învăţăturile sale întotdeauna şi necondiţionat!
Impresii:
„Experienţa Pralea a fost minunată! În aceste patru zile, nu numai că am luat parte la misiunea Bisericii, cunoscând ceea ce ne oferă prezentul prin GENDER, dar mai presus am reuşit să conştientizez cât de mult are nevoie Biserica de martori vii ai credinţei creştine catolice! Pe scurt au fost zile pline de har”. (Mihai Şona, student la Facultatea de Teologie Greco-Catolică UBB Cluj-Napoca, Seminarul Teologic Eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”; membru ASTRU Cluj)
„Timpul petrecut la Săptămâna Socială a Studenţilor a fost minunat. Am avut ocazia să aflu o mulţime de lucruri noi, pe care probabil nu le-aş fi aflat cu atâta uşurinţă în orice alt context. Am cunoscut o mulţime de oameni frumoşi cu care vreau să păstrez legătura. Nimic nu e mai frumos decât atunci când tineri se unesc în numele Domnului pentru a da mărturie de credinţă. Cu ajutorul acestei experienţe le putem demonstra celor din jur că o tinereţe frumoasă este una petrecută în unire cu Cristos. Domnul să ne aibă în pază pe toţi!” (Mariana Mişca, studentă la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca; membră ASTRU Cluj)
„Dacă ar fi să găsesc câteva cuvinte care să descrie această experienţă acelea ar fi: noutate, emoţie, prietenie, familie, Dumnezeu. De ce aceste cuvinte? Ei bine, noutate pentru că aici am aflat lucruri noi despre o temă foarte importantă, emoţie pentru că ni s-au împărtăşit lucruri frumoase, prietenie pentru că mi-am făcut noi prieteni, familie pentru că am încercat să formăm una, «familia academică», Dumnezeu pentru că el a făcut totul cu toţi, El a fost prezent în toate momentele. Mulţumesc Domnului şi organizatorilor pentru invitaţie, şi invit şi eu pe cât mai mulţi să participe la aceste activităţi. Vă vor ajuta cu siguranţă!” (Valentin Jitaru, student la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii din cadrul Universităţii Tehnice „Ghe. Asachi”, Iaşi; vicepreşedinte ASCI)
„A fost o experienţă a săptămânii sociale cu adevărat frumoasă şi rodnică dar mai ales cu o temă interesantă şi actuală, «GENDER», trebuie să continuăm să rămânem în credinţa lui Dumnezeu aşa cum am fost învăţaţi şi să nu lăsăm această ideologie să ne influenţeze sau să ne schimbe. Suntem creaţi de Dumnezeu ca bărbat şi femeie pentru a ne uni şi a forma o familie împreună cu copii, şi nu trebuie să schimbăm noi ceea ce Dumnezeu a lăsat”. (Adriana Bejan, masterandă la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe social-politice din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza”, Iaşi; membră ASCI)
„Au fost zile rodnice din toate punctele de vedere: tema de mare actualitate ce stârneşte interesul, grup de oameni frumoşi ce au făcut atmosfera plăcută iar zona a făcut peisajul complet. Temperatura ne-a creat puţine probleme la început, dar am reuşit sa ne adaptam uşor, uşor, că doar suntem studenţi”. (Otilia Hugeanu, studentă la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii tehnice „Ghe. Asachi”, Iaşi; membră AC)
„Zilele petrecute împreună cu ceilalţi studenţi la Pralea au fost momente de bucurie, indignare şi reflecţie. Am aflat ce înseamnă ideologia «gender», prin care Judith Butler, iniţiatoarea acesteia, îşi propune subminarea identităţii de gen a bărbatului şi a femeii şi, în acelaşi timp a heterosexualităţii. Aceste idei au fost analizate din perspectiva Bisericii, a filozofiei şi din punct de vedere social. Împreună cu partea euharistică şi momentele sociale, de destindere au fost zile fructuoase”. (Monica Hugeanu, studentă la Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universităţii de Medicină şi farmacie „Gr. Popa”, Iaşi)
„Este prima dată când particip la un asemenea eveniment, se înţelege aşadar că impresiile sunt multe, aşa ca voi fi cât mai succint. Tema abordată, «Gender – mainstreaming», este una nouă pentru mine, dar am înţeles, în mare măsură, ce urmăreşte: distrugerea persoanei şi a familiei. În ceea ce priveşte prelegerile, cea a domnului profesor Fârte m-a impresionat pentru că a spus lucrurilor pe nume cu un curaj mai rar întâlnit astăzi, bineînţeles nici celelalte nu au fost mai prejos”. (Laurenţiu Diac, student la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza”, Iaşi; membru ASCI)
Flavia Farcaș
Sursa: ercis.ro