Faptele de milostenie sunt gesturi pe care Catehismul Bisericii Catolice le indică ca și un mijloc  prin intermediul căruia să urmăm învățătura lui Isus și a Evangheliei. Dar ce înseamnă milostenie? Este un cuvânt care derivă din unirea a două termine latine, miserere (a avea milă) și cor, cordis (inimă).

Deci milostivirea are de a face cu inima omului și cu capacitatea lui de a-l iubi pe cel de lângă el și pe cel care se află în dificultate. Este sentimentul care apropie cel mai mult pe om de Dumnezeu. Și Isus ne indică acest drum și ne spune: „Fiți milostivi precum Tatăl vostru milostiv este”. Faptele de milostenie sunt oportunitatea pe care o avem, de a face ca Evanghelia să pătrundă în inimile noastre.

Faptele de milostenie se împart în Faptele milei trupești și în Faptele milei sufletești. Despre primele ne vorbește pe larg Evanghelia după Matei (citește Matei 25, 31-45) iar despre celelalte, adică cele sufletești, putem găsi indicații printre paginile Sfintei Scripturi, mai ales între cărțile înțelepciunii (din Vechiul Testament).

Acest material este adresat în primul rând animatorilor care animă campusurile estivale din vara anului 2016 (Anul Jubiliar al Milostivirii) în parohiile Eparhiei de Cluj-Gherla, dar se poate folosi și de către cateheți și preoți care doresc să aprofundeze faptele de milostenie trupească și sufletească cu grupul de tineri/copii din parohie. Se poate folosi atât pentru grupuri de copii, cât și pentru grupuri de adolescenți. Materialul de lucru este structurat pe 14 capitole, descoperind fiecare din cele 14 fapte de milostenie și având următorul parcurs: 

  • Un pasaj din Sfânta Scriptură 
  • Explicarea semnificației faptei de milostvire
  • O istorisire care face referire la porunca şi întrebări pentru discuţii;
  • Acţiuni pe care le propunem copiilor/ participanților în ziua respectivă și în altele care urmează;

Broșura mai conține activități recreative, de echipă, competitive, de testare a abilităților etc. și ateliere de lucru  care au scopul de a contribui la formarea și educația integrală a copiilor și tinerilor.

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*