În perioada 24-26 februarie 2023 a avut loc la Centrul Spiritual Manresa cursul de formare pentru responsabilii și educatorii grupurilor ASTRU Cluj cu tema „Puterea Obiceiului în Leadership”, iar motto: „Dezvăluie Domnului lucrarea ta și se vor realiza gândurile tale.”(Prov. 16,3) Au luat parte tineri responsabili și educatori ai grupurilor parohiale din Manastur 1 Vest, Sângeorz-Băi, Herina, Tihău, Andrei Mureșanu, Florești II, Feldru – Valea Secerului și responsabilii grupurilor specializate.

Cursul a început vineri la ora 18:00 cu primirea responsabililor. După primire a urmat cina, apoi cuvântul de „Bun venit!” al lui Emanuel Socaciu, președintele ASTRU Cluj. Responsabilii au avut posibilitatea de se cunoaște mai bine întrei ei prin momentul „Întreabă-mă să te întreb” condus de Diana Crăciun și Cezara Mureșanu. Seara s-a terminat cu un moment spiritual – o jumătate de oră de adorație euharistică-, prin care am mulțumit lui Dumnezeu pentru că suntem din nou împreună.

Dimineața de sâmbătă a început cu Sfânta Liturghie celebrată de asistentul spiritual general, părintele Sebastian Peșteșan. După liturghie a urmat micul dejun, apoi responsabilii au participat la sesiunea susținută de Emanuel Socaciu „Slujește cu fidelitate și pasiune”(Ef 4:15). El ne-a prezentat viziunea și așteptările pe care le are Papa Francisc de la Acțiunea Catolică, moduri prin care suntem de folos Bisericii. A punctat pe ideea de a urma exemplul Sfinților, în special al Sfintei Tereza de Calcutta, pentru că ei au pășit înaintea noastră pe Calea lui Cristos. Ideile au fost întărite cu versete din Sfânta Scriptură. După prânz, am avut bucuria să îi avem în mijlocul nostru pe Preasfinția Sa Claudiu însoțit de vicarul general Vasile Tofană SJ și de părintele Radu Tălpălariu – directorul Biroului pentru pastorația tinerilor și a copiilor. Raluca Iștoan ne-a învățat cum să ne organizăm timpul într-un mod mai eficient și punând activitățile noastre într-un clasament bazat pe importanța și urgența acestora. După o scurtă pauză a urmat sesiunea lui Paul Sopon. El a prezentat câteva metode prin care grupurile pot fi promovate în mediul social. Seara am vizionat un film despre viața sfintei Tereza de Calcutta, urmat de un timp de discuții pe seama acestuia. Ziua s-a încheiat în capela centrului spiritual printr-o adorație euharistică.

Ziua de duminică a început cu Sfânta Liturghie, după care tinerii au participat la o sesiune catehetică condusă de părintele Anton Crișan, intitulată „Rugăciunea ca obicei sau viață de rugăciune”. Prin această cateheză, se încurajează trăirea unei vieți de rugăciune care să aibă momente concrete de „alimentare spirituală”. Ultimul moment important al acestui curs a fost sesiunea de evaluare susținută de Paul Balint și de Teodora Iacobhazi. 

Le mulțumim tuturor responsabililor și educatorilor care și-au arătat disponibilitatea de a participa la acest curs. Le urăm tuturor mult succes în slujirea grupului în rolul de responsabil sau educator.  

Teodora Iacobhazi, secretar ASTRU Cluj

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*