În perioada 10-12 februarie 2017 a avut loc la Centrul Manresa cursul de formare pentru  responsabilii grupurilor ASTRU Cluj cu tema „Responsabili pe calea sfințeniei”, iar motto-ul „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața (In 14,6)”. Au luat parte tineri responsabili și educatori ai grupurilor parohiale din Mănăștur 1 Vest, Dăbâca, Livada, Gherla, Năsăud, Feldru Centru, Feldru – Valea Secerului, Sângeorz-Băi și Maieru și responsabilii grupurilor specializate

Cursul a început vineri la ora 18:00 cu primirea responsabililor, care au venit cu mult entuziasm din grupurile lor. După primire a urmat cina, apoi momentul de „Bun venit” în care pr. Olivo Bosa, directorul Centrului Spiritual Manresa care ne-a prezentat regulile casei și ne-a amintit că în orice lucru sau activitate pe care o facem să nu uităm să îl punem pe Dumnezeu pe primul loc, apoi a urmat  și un cuvânt de deschidere din partea președintelui asociației, Mihai-Iosif Moruțan. În ultima parte a serii, prin  momentul „Cărți de vizită” coordonat de Maria-Emilia Beța, participanții au avut ocazia să cunoască mai bine tinerii din grupurile asociației din care fac parte și să interacționeze între ei. Programul zilei s-a încheiat cu rugaciunea de seară în cadrul căreia i-am mulțumit Domnului pentru timpul pe care îl petrecem împreună.

Dimineața de sâmbătă a început cu deșteptarea tinerilor responsabili care a fost una antrenantă. Sfânta Liturghie a fost celebrată de către PS. Florentin Crihălmeanu, îmreună cu Pr Radu Tălpălariu și diaconul Marius Cîmpean. La cuvântul de învățătură PS Florentin, pornind de la pasajul evanghelic al zilei, ne-a vorbit despre cele două imagini: cea a cărturarilor și cea a văduvei sărace. Diferența dintre cele două imagini este atitudinea personajelor în fața lui Dumnezeu. Această imagine ne interesează și pe noi, deoarece suntem credincioși și  vrem să ne apropiem de Dumnezeu cu umilință. În final preasfinția Sa, a dorit să ne amintească să învățăm să ne umplem viața cu Dumnezeu:„Caută-L pe Dumnezeu în tot ce plănuiești și Îl vei găsi în tot ceea ce faci”.

Sesiunile de formare au început cu sesiunea catehetică „Mamă, de ce trebuie să merg la Liturghie” susținută de dl. Radu și d-na Oana Capan în care participanților li s-a răspuns la câteva întrebări legate de importanța participării la Liturghie. Sesiunea a început printr-o activitate pe grupe, în care fiecare grup a fost invitat să găsească soluții la unele probleme de actualitate care ar putea justifica dorința lui Dumnezeu de a se întrupa și de a se oferi ca hrană pentru noi.

După o scurtă pauză, în care am sărbătorit pe unul dintre responsabilii din grupului parohial Manăștur 1 Vest, a urmat sesiunea „Lider cu responsabilitate”susținută  de Paul-Cristian Sopon, care ne-a reamintit că în fiecare dintre noi se află un lider și că modul de a ne percepe pe noi înșine ne infuențează felul în care ne raportăm la ceilalți. Participanții au fost rugați să răspundă la câteva întrebări pentru a vedea cât de bine se cunosc pe ei înșiși, dar și pe cei din jur, iar la final aceștia au ajuns la conluzia că trebuie să se cunoască mai bine pe ei pentru a-i înțelege cu adevărat și pe cei cu care intră în contact.

Partea a doua a zilei a început cu un atelier de confecționare a mărțișoarelor intitulat „Vine, vine primăvara!” coordonat de Alexandra Coșbuc. Tinerii noștri și-au pus imaginația și creativitatea în funcțiune și au realizat diferite modele de mărțisoare.

Un nou moment de reuniune și muncă în echipă, ce a purtat titlul „Avionul prăbușit”, a fost coordonat de Mihai-Iosif Moruțan. Această activitate a avut ca scop formarea unei singure echipe în care membrii sunt capabili să răspundă la nevoile celor din jur. Participantii s-au cunoscut mai bine, au învățat să coopereze pentru a ajunge la finalul jocului și au conștientizat că, chiar dacă au un defect pot să îi ajute pe ceilalți prin calitățile pe care le au.

Rugăciunea de seară a fost un moment de adorație în fața Preasfântului Sacrament în capela Centrului Manresa, fiind animată de către Roxana și Emilia Beța care au creat atmosfera potrivită de rugăciune, cu ajutorul instrumentelor și vocilor lor. Rugăciunea a fost condusă de tinerii participanți.

Seara s-a încheiat cu diferite jocuri de gândire și atenție, multă voie bună și râsete, fiind un moment de destindere și de interacțiune între tineri înainte de somn.

Ziua de duminică a început cu Sf. Liturghie celebrată de Asistentul Spiritual General ASTRU Cluj, părintele Radu Tălpălariu, care a adresat tinerilor un cuvânt de învațatură legat de evanghelia zilei, despre Tatăl milostiv și cei doi fii ai săi, spunându-le  că nu trebuie să fie sclavi,  precum fiul cel mare care consideră că totul i se cuvine, ci să fie fii mereu recunoscători față de Tatăl. După micul dejun tot părintele Radu Tălpălariu a fost cel care ne-a ajutat să descoperim aspecte ale vieții unor sfinți care să ne ajute să mergem ca responsabili pe calea sfințeniei. A urmat apoi evaluarea, care a fost una interactivă, coordonată de Rosana Bălănescu și Ana-Maria Bîrta.

Mulțumim tuturor responsabililor care și-au dedicat timp din weekend-ul lor de vacanță pentru a acumula mai multă experiență, astfel încât, odată ajunși în grupurile parohiale, să fructifice tot ce au primit în aceste zile în cadrul cursului de formare.

Ana Maria Bîrta,
secretar ASTRU Cluj

Mai multe imagini: Curs responsabili 10-12 februarie 2017

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*