
În perioada 21 – 23 februarie la Centrul Manresa din Cluj-Napoca a avut loc cursul de formare pentru responsabilii și educatorii grupurilor parohiale și specializate ASTRU Cluj cu tema Responsabil unic și irepetabil și motto: „Cine este chemat la o slujbă, să se țină de slujba sa, cine învață pe alții să se țină de învățătură” (Romani 12, 7). La acest curs au participat 17 responsabili ai grupurilor ASTRU Cluj.
Am început programul de vineri cu cină, urmată de sesiunea „Bate 5-ul!” Tinerii au fost captivați de activitățile pe echipe pregătite de Rosana Bălănescu și Paul Balint, activități care au destins atmosferă și ne-au readus împreună după lunile în care nu ne-am văzut. La final, i-am mulțumit Domnului pentru că ne-a readus împreună și i-am cerut să ne deschidă inimile și mințile pentru a învăța cât mai multe în acest weekend.
Am început ziua de sâmbătă cu un moment de rugăciune, urmat de sesiunea „Discipol de la 1 la 21”, în cadrul căreia am aflat mai multe despre ce înseamnă să fii responsabil. În primul rând, este important să definim relația pe care o avem cu Isus, să reflectăm asupra locului pe care îl are Cristos în viața noastră. El trebuie să fie modelul nostru de viață, de la care să învățăm cum să ne trăim viața. Această relație presupune un angajament din partea noastră, de a nu ne purta doar ca niște fani ai lui Isus, ci ca adevărați discipoli care adoptă stilul de viață al Învățătorului și care îi urmează învățăturile și le transmit mai departe.
Dl Radu și dna Oana Capan au ajutat tinerii să înțeleagă modul în care discipolii rabinilor se raportau la învățătorii lor în vremea lui Isus, lucru pe care suntem invitați să-l facem și noi urmându-l pe Isus. Patru ajutoare pe care de care ne putem folosi astăzi sunt urmarea învățăturii Bisericii, conform catehismului, a aparține unui cerc de prieteni care să ne ajute să creștem în iubirea de Dumnezeu și de aproapele, apropierea frecventă de sfintele sacramente și acordând prioritate rugăciunii în viața personală (consecvența bate intensitatea) ascultându-L pe Dumnezeu. care ne vorbește.
Sf Liturghie a fost celebrată la amiaz de către Pr Radu, consilier pentru tineret și de Pr. Gabriel Manu, asistent spiritual al grupului ASTRU Liceeni. Părintele Radu, în predica sa a subliniat necesitatea de a analiza modul în care ne relaționăm față de Domnul – Cum îl așteptăm? Avem o relație sinceră cu El sau nu? Vorbim cu Dumnezeu sau despre Dumnezeu? Ne lăsăm pradă idolilor care ne depărtează de Domnul? Dumnezeu pretinde ca relația să plece din suflet, să fie una sinceră. Dacă eu sunt conștient ca Dumnezeu mă iubește, că El urmărește creșterea mea, atunci urmăresc să înțeleg care e dorința sa legată de mine și nu urmăresc doar să obțin ceea ce vreau eu, nu aștept doar să-mi soluționeze Domnul problemele în modul dorit de mine.
După masa de prânz, programul a continuat cu o sesiune practică, coordonată de Teodora Capan și Mihai Moruțan, în cadrul căreia responsabilii au învățat, prin teatru, mai multe despre organizarea unui eveniment. Împărțiți în două echipe, fiecare a avut de pus în scenă un eveniment sau un moment dintr-un eveniment ASTRU, având mai multe cerințe pe care să le respecte. Printre rolurile pe care au trebuit să și le împartă între ei, au avut de integrat și roluri ale membrilor din Consiliul de Conducere. Această activitate a avut ca scop să îi ajute pe responsabili să înțeleagă care sunt pașii necesari organizării unui eveniment și cum lucrează cei din Consiliu.
Înainte de cină, tinerii prezenți la curs au avut posibilitatea de a se grupa în jurul consilierului ales în toamnă pentru a discuta despre experiențele proprii ca responsabili și despre situațiile cu care se confruntă în viața grupurilor reprezentate. Au putut să lanseze întrebări, să ceară recomandări și să petreacă un timp împreună într-un cadru informal. Sesiunea de seară a zilei de sâmbătă l-a avut ca invitat pe Paul Sopon, care i-a încurajat pe tineri să privească dincolo de ce cred ei că sunt în stare și să își dea o șansă – să descopere instrumentele de la îndemâna lor, să fie creativi în găsi modalități de a realiza ce își propun și să ceară ajutorul prietenilor sau persoanelor care se pricep. Accentul a fost pus pe realizarea de afișe, poze și articol, în vederea promovării unui eveniment, fiind încurajați să dea frâu liber imaginației și să se gândească la mesajul pe care doresc să îl transmită.
Seara s-a încheiat cu un moment de Adorație, în cadrul căruia am meditat asupra unor texte în ton cu tema cursului și ne-am rugat împreună.
***
Duminică dimineață, după Sfânta Liturghie, l-am ascultat pe părintele Sebastian Peșteșan, asistentul spiritual general ASTRU Cluj, vorbindu-ne despre rolul unui asistent spiritual într-un grup ASTRU. În calitate de preot, în primul și în primul rând el este un instrument al lui Dumnezeu, un îndrumător spiritual. În cadrul unui grup de tineri, el este acolo să îi formeze, să le ofere un model, să îi ajute pe tineri să înțeleagă ce rol are Biserica în viața și în vocația lor. Asistentul spiritual poate creeze unitate în cadrul unui grup, însă nu el este cel care organizează activitățile grupului. Sigur că este frumos atunci când preotul vine cu inițiative, dar în cazul grupurilor, majoritatea preoților au și alte datorii, lucru care nu le permite să vină ei cu idei de activități și să organizeze ei diverse evenimente. Totuși, acest lucru nu ar trebui să îi împiedice pe tineri să meargă ei la preot, să vină ei cu idei care să îl implice și pe el, fără a se lăsa descurajați dacă lucrurile nu ies așa cum au sperat. Preoții își doresc să fie cu tinerii și se bucură atunci când aceștia sunt implicați în comunitate. Am încheiat acest curs cu un moment de evaluare a fiecărei sesiuni.
Mai jos sunt câteva impresii ale participanților:
Mi-a plăcut mult că am fost primiți cu căldură, iar zâmbetele și buna dispoziție nu au lipsit. Am avut ocazia de a învăța lucruri folositoare, de a vorbi cu un membru din Consiliu despre elemente ce țin de misiunea de responsabil și am aflat mai multe despre rolul unui asistent spiritual și relația pe care o are el cu un responsabil al unui grup. Întristat deoarece acest curs de responsabili s-a terminat, dar fericit pentru că am legat noi prietenii și am înmagazinat noi cunoștințe, am plecat acasă pentru a transmite mai departe ceea ce am învățat, având în gând faptul că ne vom revedea curând.- A.C.
Album foto: Curs pentru responsabili „Responsabil unic și irepetabil”