
Mii de oameni au ales să participe, sâmbătă, 24 martie 2018, la ediția din acest an a Marșului pentru Viaţă din Cluj-Napoca. Confesiunea din care fiecare face parte rămâne în plan secundar, s-au reunit la acest marş credincioşi din toate cultele şi confesiunile creştine.
Din Biserica Română Unită au participat, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla PS Florentin, pr. Călin Bot vicar general şi în număr mare, preoți, persoane consacrate și credincioși: parohi cu enoriaşii lor, asociații, fundaţii, tineri, studenții seminariști cu pr. rector şi profesori, elevi ai Liceului „Inochentie Micu”.
Eparhia de Cluj-Gherla a avut o prezenţă semnificativă, cu atât mai mult cu cât manifestarea este o încununare a veghei de rugăciune de 40 de zile pentru viaţă, la care credincioşii greco-catolici de asemenea au participat la Cluj, Gherla și Năsăud toamna trecută și la Cluj și Năsăud în această primăvară.
Totul pentru a fi o prezenţă grăitoare în stradă, pentru a cere mamelor să nu avorteze, prin tăcere rugătoare şi prin mesaje scrise pe bannere, precum: „Alege Viaţa”, „Noi, toţi, am fost la început embrioni”; „Fii o voce pentru cei fără voce”; „Sunt pentru Viaţă”; „Noi suntem Generaţia pentru Viaţă”; Miile de participanţi la această formă de luptă pentru Viaţă, au dorit să proclame valoarea fiecărei fiinţe umane.
Participanţii s-au adunat în Piaţa Unirii, unde, împreună cu organizatorii pe podium se aflau Mitropolitul ortodox al Clujului IPS Andrei Andreicuţ, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin, preoţi protopopi şi pastori de diferite confesiuni.
Manifestarea a început printr-un moment de rugăciune şi binecuvântare, urmat de cântece interpretate de copii și apoi discursuri ale organizatorilor și ale reprezentanților Bisericilor şi impresionante mărturii în apărarea vieţii. S-a făcut invitaţia „să fim parte din ce se întâmplă, să fim o lume pentru viaţă!”.
Redăm câteva fraze semnificative din cuvântările Ierarhilor Bisericilor Ortodoxă şi Greco-Catolică. Mitropolitul ortodox ÎPS Andrei Andreicuţ a pornit de la cuvântul lui Dumnezeu: „Sfânta Scriptură ne spune lucruri esențiale în ce privește Viața. Dumnezeu este viaţa!” a spus Înalt Preasfinţia Sa, amintind porunca „Să nu ucizi!”.
„Trăim într-o lume secularizată și nu se pune prețul care ar trebui să se pună pe Sfânta Scriptură sau pe viața religioasă, în general. Dar noi nu vom conteni să milităm pentru viață”, a spus Mitropolitul ortodox, invitând la conştientizarea importanţei rolului Bisericilor tradiţionale în lupta pentru apărarea vieţii, chiar în lumea actuală secularizată. „Să ne rugăm lui Dumnezeu să dea românilor cel puţin conştiinţa pe care au avut-o înaintaşii noştri”. În acest an jubiliar al Centenarului Unirii, IPS Andrei a reamintit faptul că România nu a fost niciodată atât de mare ca și în 1918, când, „Dumnezeu și-a întors fața către noi. Chiar dacă vremurile merg înainte și lumea se secularizează, vreau să subliniez un lucru foarte important: liderii spirituali care au pregătit Marea Unire, erau toți legați de Biserică. Nu se poate ignora nici azi că Biserica Ortodoxă, alături de Biserica Greco-Catolică, au avut, atunci, la Alba Iulia, liderii în fruntea maselor”.
„Am venit să manifestăm pentru viață. Toate confesiunile creștine ar trebui să pună umărul pentru a sprijini viața, să nu se prăbușească demografic lumea creștină. Altă șansă decât Hristos nu există. Iar Hristos își desfășoară misiunea în Biserica creștină și atunci toți creștinii ar trebui să aibă convingerea că trebuie să apere viața”, a mai afirmat Înalt Preasfinţia Sa.
Episcopul greco-catolic, PS Florentin, a salutat anotimpul reînnoirii naturii, primăvara: „bun venit primăverii mult așteptate, care este semnul vieții pe care Dumnezeu ni-l oferă în fiecare an și îl repetă, pentru ca noi să înțelegem că viața își are originea în El și nu în noi”. Totodată a salutat pe cei prezenţi: „Spun bun venit tuturor acelora care au dorit astăzi să onoreze viața, mulțumesc lui Dumnezeu pentru această zi însorită și pentru viața pe care a primit-o fiecare dintre noi, bine știind că fără o bună decizie a mamelor noastre, niciunul dintre noi nu era astăzi aici”.
Preasfinţia Sa a continuat cu o povestioară despre valoarea ființei și a vieții umane, menționând că persoanele lumii de astăzi nu cunosc valoarea ființei umane: „Cât costă o ființă umană? Ne întrebăm astăzi în fața flagelului distrugerii vieții, al avortului, al eutanasiei, al războiului, traficului de ființe umane, al prostituției și atâtea alte surse de distrugere a vieții. Cat costă o ființă umană? Vrem răspunsul? Să privim atunci la înălțimea Crucii! Costă iubirea acelui Dumnezeu care L-a dat pe Fiul Său, pentru ca, oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică. Mulțumim lui Dumnezeu pentru toți cei care astăzi cunosc valoarea vieții, este sângele lui Hristos. Mulțumim lui Dumnezeu pentru toți aceia care descoperă valoarea vieții, adică pe Hristos.
La ce ne-ar folosi o Românie mare, extinsă, dacă ar fi pustie? În ultimii ani populația României a scăzut cu peste 2 milioane de persoane, și, din nefericire, majoritatea dintre aceștia sunt cei pe care noi îi omorâm. De aceea, dorim să spunem astăzi cu tărie, da vieții, da lui Hristos, Izvorul vieții și, tuturor, sărbători fericite! Hristos a Înviat!”.
Marșul a pornit apoi într-o coloană impresinantă, din Piața Unirii, a continuat pe bulevardul Eroilor, apoi pe strada Dorobanților, strada Pitești, strada 21 Decembrie, pentru ca, mai apoi, să revină în Piața Unirii, cu sentimentul misiunii încheiate în suflete, cu încredere în biruinţa vieţii.
E importantă această manifestare într-o lume în care copiii avortaţi sunt zeci de mii şi milioane. Oameni pe care Dumnezeu i-a rânduit să se nască, să aibă un loc pe lume, sunt ucişi din voia şi cu acceptul propriilor mame… este o sumbră realitate la care oamenii sunt invitaţi să mediteze, acum, în Postul Paştelui, când Domnul păşeşte purtând Crucea grea, spre Dealul Căpăţânii. Crucea Sa este izvorul Vieţii şi prin apa şi sângele din coasta lui Isus, străpunsă de suliţă omenirea a primit o nouă şansă, de purificare, vindecare, salvare. De aceea, încă nu este târziu pentru un „Da” spus Vieţii, împreună cu Preasfânta Fecioară Maria la Sărbătoarea Bunei Vestiri de care se leagă şi Marşul pentru Viaţă. Cuvintele Mamei lui Dumnezeu răsună şi azi proclamând biruinţa Vieţii: „Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!” (Lc 1,38).
V. S. – Biroul Media al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla
Câteva imagini:aici