
„Fericit este acela care se îngrijește de cel sărman, căci Domnul îl salvează în ziua nenorocirii”. (Ps 41, 1)
În contextul timpului Postului Mare în care ne aflăm, propunem membrilor grupurilor ASTRU Cluj Săptămâna Carității, având ca motto „Fericit este acela care se îngrijește de cel sărman, căci Domnul îl salvează în ziua nenorocirii” (Ps 41, 1). În timpul acestei săptămâni, mai mult decât oricând, ne propunem să ne îndreptăm atenția și privirea spre cei mici, spre cei care au într-adevăr nevoie de ajutorul nostru, punând astfel în practică faptele de milostenie trupească și sufletească. Aşadar, prin faptele şi acţiunile noastre înfăptuite în comunităţile şi grupurile din care facem parte să încercăm împreună să creăm o lume mai bună, avându-L pe Hristos ca model.
Săptămâna Carității, care în acest an se va desfășura în perioada 3 – 9 aprilie 2017, face parte din seria celor patru săptămâni pe care ASTRU Cluj le propune pe parcursul fiecărui an asociativ. Având ca și motto pasajul din cartea Psalmilor „Fericit este acela care se îngrijește de cel sărman, căci Domnul îl salvează în ziua nenorocirii”. (Ps 41, 1), această săptămână dorește să trezească în noi dorința de a fi alături de cei mai mici, de cei care au nevoie de ajutorul nostru. Sfântul Ambrozie spunea „Când un străin bate, caritatea îi deschide ușa ospitalității; odată intrat, îl întâmpină bucuria; odată primit, îl găzduiește omenia; pe cel flămând, îl hrănește bunătatea; pe cel deznădăjduit, îl călăuzește credința, iar pe cel tulburat, dragostea”.
Să învățăm în această săptămână a carității să ne deschidem sufletul, pentru a putea privi mai cu seamă spre persoanele care au nevoie de noi și prin care Hristos dorește să ne întâlnească. Papa Francisc ne amintește: „Inițiativele carității sunt rodul copt al unei Biserici care slujește, care oferă speranță și care manifestă milostivirea lui Dumnezeu. De aceea, iubiți frați și surori, misiunea voastră este mare! Continuați să trăiți caritatea în Biserică și să o manifestați în toată societatea cu entuziasmul iubirii care vine de la Dumnezeu”.
Să dăm viață acestei săptămâni, să ieșim în întâmpinarea lui Isus astfel încât la final să auzim cuvintele Lui: „Veniți, binecuvântații Tatălui meu, moșteniți împărăția care a fost pregătită pentru voi de la crearea lumii, căci am fost flămând și mi-ați dat să mănânc, am fost însetat și mi-ați dat să beau, am fost străin și m-ați primit, gol și m-ați îmbrăcat, bolnav și m-ați vizitat, am fost în închisoare și ați venit la mine.” (Mt 25, 34-36).
Activitățile pe care fiecare grup ASTRU le va desfășura în acest timp au menirea de a păstra vie în inima membrilor ASTRU Cluj atenția fată de cei mai defavorizați.
Ținând cont de experienţa anilor trecuţi și de propunerile făcute de către responsabilii parohiali la ultimele cursuri de formare, am elaborat o listă cu propuneri de activități care pot fi desfășurate în Săptămâna Carității.
Mihai Iosif MORUȚAN
Președinte
Pr Radu Tălpălariu
Asistent spiritual general
PROPUNERI DE ACTIVITĂŢI:
- Lecturarea Mesajului pentru Postul Mare al Papei Francisc și aprofundarea acestuia în grupuri de discuție: http://www.magisteriu.ro/mesaj-cu-ocazia-postului-mare-2017/
- Atelier de creație. Produsele realizate pot fi oferite în schimbul unei donații. Cu donațiile strânse se pot ajuta persoanele nevoiașe.
- Pe parcursul întregii săptămânii se poate deschide un bazar și invitate persoanele din parohie care nu au nevoie de anumite lucruri (în stare bună) să le aducă spre voi, astfel încât aranjându-le și împachetându-le frumos să poată fi oferite, mai departe, către persoanele care au nevoie.
- Vizita la persoanele care se află în centre de plasament, orfelinate sau case de bătrâni.
- Ajutor pentru persoanele în vârstă și singure din parohie la diverse acțiuni: la cumpărături, la aranjat diverse lucruri, etc. sau pur și simplu să le acordăm din timpul nostru pentru a le asculta și a le însenina ziua.
- Celebrarea unei Sf. Liturghii sau o organizarea unei seri de rugăciune pentru cei singuri, abandonați și pentru bolnavi;
- Vizionarea filmului artistic despre viața Sfântului Francisc – Fratele soare, sora lună (http://www.imdb.com/title/tt0069824/) sau urmărirea prezentării PowerPoint despre Fericitul Pier Giorgio Frassati, iar prin discuții ulterioare pe baza acestor materiale se va încerca înțelegerea mai profundă a modului lor de viață;
- În cadrul întâlnirii săptămânale a grupului de tineri puteți să aprofundați viața unui sfânt sau fericit care s-a dedicat ajutorării persoanelor nevoiașe. Ex: Sfânta Tereza de Calcuta, Sfântul Francisc, etc;
- La îndemnul Papei Francisc adresat tinerilor, puteți pune în practică una sau mai multe fapte ale milostivirii.
- Donează haine. Sigur ai pe acasă obiecte de îmbrăcăminte de care nu mai ai nevoie. Fă o bucurie celor nevoiași și dă mai departe ceea ce ai.
- Activități agricole de primăvară. Ajută-ți vecinii, prietenii sau cunoștințele din localitatea ta. Sigur în această perioadă de primăvară e ceva de făcut la fiecare gospodărie. Ajută-i să zâmbească prin implicarea ta.
- Organizarea unor activități culturale în scop caritativ. Concerte, muzică, conferințe, la care se pot strânge fonduri (prin donații) pentru familii nevoiașe.
- Campanie „Un cadou de sărbători” – cadouri oferite persoanelor în nevoie. Enoriașii pot dona alimente, produse de îngrijire personală sau produse de igienizare persoanelor din parohie care nu au posibilitatea de a le achiziționa.