SĂPTĂMÂNA ECUMENISMULUI
18-25 IANUARIE 2019
„Dreptatea, numai dreptatea să o cauţi”(Dt 16,20)

În emisfera de nord, Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor se celebrează în mod tradițional între 18 și 25 ianuarie. Aceste date au fost propuse în anul 1908 de Paul Watson pentru a acoperi în mod simbolic perioada dintre sărbătoarea Catedrei Sfântului Petru şi cea a Convertirii Sfântului Paul (conform calendarului romano-catolic), care au o semnificație simbolică. În fiecare an, pregătirea textelor ce însoţesc celebrările ecumenice este încredinţată unui grup dintr-o ţară diferită.

Textele pentru anul 2019 au fost elaborate de creștinii din Indonezia, la invitaţia Consiliului Ecumenic al Bisericilor. Ulterior, broşura a fost redactată în forma finală de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor şi Comisia “Credinţă şi Constituţie” a Consiliului Ecumenic al Bisericilor. Tema din anul 2019 este „Dreptatea, numai dreptatea să o cauţi” (Dt 16,20).

Înainte ca poporul lui Dumnezeu să intre în ţara pe care Dumnezeu i-a promis-o, a reînnoit adeziunea sa la alianţa pe care Dumnezeu a făcut-o cu el. Textul biblic se găseşte într-un capitol care are ca temă centrală sărbătorile pe care poporul alianţei trebuia să le celebreze. Pentru fiecare sărbătoare poporul a fost instruit: „Să vă bucuraţi la sărbătoare tu, fiul tău şi fiica ta, slujitorul tău şi slujitoarea ta, levitul, străinul, orfanul şi văduva care sunt înăuntrul porţilor tale” (Dt 16,14; cf. şi 16,11).

Săptămâna de rugăciune pentru unitatea tuturor creștinilor este ocazia ideală pentru a ne îndrepta privirea către multiplele situații în care creștini din mai multe colțuri ale lumii se văd nevoiți să-și trăiască credința în condiții deosebite, condiții care le cer sacrificii ori suferințe ieșite din comun.

ASTRU Cluj are pe lângă cele patru direcții de activitate ale acțiunii catolice – liturgic, formativ, caritativ, cultural-recreativ și a cincea direcție – cea ecumenică, care ne invită spre ceilalți nu pentru a ne pierde identitatea, ci pentru a o îmbogăți. 

Propuneri de activități pentru grupurile ASTRU:
Vă îndemnăm cu drag să vă gândiți la acțiuni care vi se potrivesc la nivel de grup, sau să luați în considerare idei care vin de la membrii grupului de care aparțineți în momentul în care veți decide ce veți face pe perioada acestei săptămâni. Mai jos veți găsi câteva propuneri de activități pe care puteți să le luați în considerare sau, după caz, puteți să propuneți voi alte activități grupului din care faceți parte.

Copii:
– Rezolvarea unui puzzle cu chipurile sfinților Petru și Pavel (a se vedea Anexa 8)
– Propuneți copiilor să vizitați împreună una sau mai multe biserici de alte confesiuni.
– Invitați copiii să compună rugăciuni proprii pentru unitatea creștinilor, pe care aceștia să le rostească de-a lungul întregii săptămâni.

Tineri:
– Discuţie în grup cu tema „Dreptatea, numai dreptatea să o cauţi” (Dt 16,20). Se poate lectura în grup întregul text de la Cartea Deuteronomului 16,11-20 şi apoi dezbate pe baza comentariului din Anexa 3.
– Vă sugerăm să ascultați câteva cântece ale unor formații religioase sau cântăreți de alte confesiuni; o listă de melodii poate fi găsită în Anexa 11
– Propuneți o întâlnire cu tema “Ecumenismul” (aici se poate folosi materialul despre mișcarea ecumenică – Anexa 1 – și discuta despre importanța dialogului interconfesional și ajunge la câteva concluzii);
– Invitați tinerii să viziteze biserici de alte confesiuni. Puteți face acest lucru ca și grup;
– Compuneți rugăciuni proprii, la nivel individual sau de grup, pentru unitatea creștinilor pe care să lă rostiți de-a lungul întregii săptămâni.
– Sugerați ca la nivel individual, împreună cu un prieten de altă confesiune tinerii din grup să rostească rugăciunea „Tatăl nostru” sau să povestească între ei pe baza unui verset biblic referitor la unitate. (Ioan 17, 20-23; 1Ioan 2, 1-2; Romani 10, 12; Ioan 3, 16;)
– În cadrul unei întâlniri puteți aprofunda viețile sfinților apostoli Petru și Pavel (Săptămâna Ecumenismului e cuprinsă între sărbătorile celor 2 sfinți în calendarul latin: Catedra Sfântului Apostol Petru – 18 ianuarie și Convertirea Sfântului Pavel – 25 ianuarie) – vedeți Anexa 9
– Cunoașteți anumiți Sfinţi şi Fericiţi care şi-au dat viaţa pentru unitatea Bisericii – ex. Fericita Gabriela a Unităţii sau Fericitul John Henry Newman (vedeți Anexa 4a și 4b)
– Realizați o activitate de grup având ca temă: Uniţi în Hristos sau Legături Armonioase (vedeți Anexa 5a și 5b)
– Lecturați împreună ca și grup sau individual, acasă, documentul din Conciliul Vatican II – Unitatis redintegratio: Decret despre ecumenism (vedeți Anexa 10)
– Propuneți un timp de o oră de rugăciune specifică comunității Taize (vedeți Model rugăciune Taize – Anexele 6 & 7)

În comuniune de rugăciune,
Pr. Sebastian PEȘTEȘAN                                                    
Asistent spiritual         

Rosana BĂLĂNESCU
Președinte

Anexe: Anexe Săptămâna Ecumenismului 2019

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*