SĂPTĂMÂNA ECUMENISMULUI
18-25 IANUARIE 2020
„Ne-au arătat o bunăvoință neobișnuită” (Fap 28,2)

În emisfera de nord, Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor se celebrează în mod tradițional între 18 și 25 ianuarie. Aceste date au fost propuse în anul 1908 de Paul Watson pentru a acoperi în mod simbolic perioada dintre sărbătoarea Catedrei Sfântului Petru și cea a Convertirii Sfântului Paul (conform calendarului romano-catolic), care au o semnificație simbolică.

În fiecare an, pregătirea textelor ce însoțesc celebrările ecumenice este încredințată unui grup dintr-o tara diferită. Textele pentru anul 2020 au fost elaborate de Bisericile creștine din Malta și Gozo, la invitația Consiliului Ecumenic al Bisericilor. Ulterior, broșura a fost redactată în forma finală de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și Comisia “Credință și Constituție” a Consiliului Ecumenic al Bisericilor.

Tema din anul 2020 este „Ne-au arătat o bunăvoință neobișnuită” (Fap 28,2). Ospitalitatea este o virtute extrem de necesară în căutarea noastră de unitate între creștini. Este o practică frumoasă ce ne cheamă la o mai mare generozitate față de cei care sunt în nevoie. Locuitorii insulei, care au arătat o bunăvoință neobișnuită față de Paul și față de însoțitorii săi, încă nu-l cunoșteau pe Cristos, și totuși datorită acestei bunăvoințe neobișnuite acești oameni divizați s-au apropiat unii de alții. Fiind creștini, ne dezvăluim unitatea noastră nu numai primindu-ne unii pe alții – oricât de important ar fi acest lucru – ci și primind cu iubire pe cei care nu împărtășesc limba, cultura sau credința noastră.

Săptămâna de rugăciune pentru unitatea tuturor creștinilor este ocazia ideală pentru a ne îndrepta privirea către multiplele situații în care creștini din mai multe colțuri ale lumii se văd nevoiți să-și trăiască credința în condiții deosebite, condiții care le cer sacrificii ori suferințe ieșite din comun.

ASTRU Cluj are pe lângă cele patru direcții de activitate ale acțiunii catolice – liturgic, formativ, caritativ, cultural-recreativ și a cincea direcție – cea ecumenică, care ne invită spre ceilalți nu pentru a ne pierde identitatea, ci pentru a o îmbogăți.

Anexe: Anexe săptămâna ecumenismului 2020

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*