În fiecare an, în emisfera de nord, Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor are loc în mod tradiţional între 18-25 ianuarie. Aceste date au fost propuse în anul 1908 de Paul Watson pentru a acoperi perioada dintre sărbătoarea sfântului Petru şi cea a sfântului Pavel, care au o semnificaţie simbolică. Cu această ocazie Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor al Bisericii Catolice şi de Comisia „Credinţă şi Constituţie” a Consiliului Ecumenic al Bisericilor pregătesc un material care este folosit pentru rugăciunea din această săptămână.
Tema din anul 2015 este: “Isus a spus: «Dă-mi să beau»” (cf. In 4, 1-42). Momentul întâlnirii dintre Isus şi femeia samariteană „ne invită să gustăm apă dintr-o fântână diferită şi la fel să propunem apa noastră. Diversitatea ne îmbogăţeşte reciproc. Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştină este un moment privilegiat pentru a ne ruga, pentru a ne întâlni şi a dialoga. Este o ocazie de a recunoaşte bogăţia şi valoarea prezente în celălalt, cel care este diferit şi de a cere lui Dumnezeu darul unităţii”.
Pasajul evanghelic „afirmă importanţa ca fiecare să cunoască şi să înţeleagă suficient propria sa identitate pentru a evita să perceapă identitatea celuilalt ca pe o ameninţare. Dacă nu ne simţim ameninţaţi, vom putea să-l experimentăm pe celălalt ca fiind complementar: o persoană sau o cultură nu pot să-şi fie suficiente sieşi! Şi prin urmare, imaginea care se degajă din cuvintele „dă-mi să beau” exprimă bine complementaritatea: a bea apă din fântâna altuia este primul mod de a experimenta o altă manieră de a exista. Acest lucru duce la un schimb de daruri care îmbogăţeşte. A refuza darurile celuilalt înseamnă a dăuna mult societăţii şi Bisericii”.
Săptămâna de rugăciune pentru unitatea tuturor creştinilor este ocazia ideală pentru a ne îndrepta privirea către multiplele situaţii în care creştini din mai multe colţuri ale lumii se văd nevoiţi să-şi trăiască credinţa în condiţii deosebite, condiţii care le cer sacrificii, ori suferinţe ieşite din comun.
ASTRU Cluj are pe lângă cele patru direcţii de activitate ale acţiunii catolice – liturgic, formativ, caritativ, cultural-recreativ şi a cincea direcţie – cea ecumenică, care ne invită spre ceilalţi nu pentru a ne pierde identitatea, ci pentru a o îmbogăţi.
Activitățile pe care le propunem grupurilor ASTRU Cluj sunt:
- Discuţie în grup cu tema “Isus a spus: «Dă-mi să beau»” (cf. In 4, 1-42). Se poate lectura în grup întregul text de la In 4, 1-42 şi apoi dezbate pe baza comentariului din documentul ataşat. Se poate de asemenea discuta în grup despre felul în care poate fi promovată unitatea creştinilor pornind de la exemplul personal.
- Participarea la seri de rugăciune organizate în alte Biserici în cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru unitatea creştinilor. În ataşament se găseşte şi broşura oficială a săptămânii.
- Seară de rugăciune ecumenică
- Se pot vizita biserici de alte confesiune creştină din localitate.
- Se pot utiliza materiale primite pentru săptămâna ecumenică în anii anteriori