2015_01_afiș săptămâna ecumenismului1 (2)

În fiecare an, în emisfera de nord, Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor are loc în mod tradiţional între 18-25 ianuarie. Aceste date au fost propuse în anul 1908 de Paul Watson pentru a acoperi perioada dintre sărbătoarea sfântului Petru şi cea a sfântului Pavel, care au o semnificaţie simbolică. Cu această ocazie Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor al Bisericii Catolice şi de Comisia „Credinţă şi Constituţie” a Consiliului Ecumenic al Bisericilor pregătesc un material care este folosit pentru rugăciunea din această săptămână.

Tema din anul 2015 este: “Isus a spus: «Dă-mi să beau»” (cf. In 4, 1-42). Momentul întâlnirii dintre Isus şi femeia samariteană „ne invită să gustăm apă dintr-o fântână diferită şi la fel să propunem apa noastră. Diversitatea ne îmbogăţeşte reciproc. Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştină este un moment privilegiat pentru a ne ruga, pentru a ne întâlni şi a dialoga. Este o ocazie de a recunoaşte bogăţia şi valoarea prezente în celălalt, cel care este diferit şi de a cere lui Dumnezeu darul unităţii”.

Pasajul evanghelic „afirmă importanţa ca fiecare să cunoască şi să înţeleagă suficient propria sa identitate pentru a evita să perceapă identitatea celuilalt ca pe o ameninţare. Dacă nu ne simţim ameninţaţi, vom putea să-l experimentăm pe celălalt ca fiind complementar: o persoană sau o cultură nu pot să-şi fie suficiente sieşi! Şi prin urmare, imaginea care se degajă din cuvintele „dă-mi să beau” exprimă bine complementaritatea: a bea apă din fântâna altuia este primul mod de a experimenta o altă manieră de a exista. Acest lucru duce la un schimb de daruri care îmbogăţeşte. A refuza darurile celuilalt înseamnă a dăuna mult societăţii şi Bisericii”.

Săptămâna de rugăciune pentru unitatea tuturor creştinilor este ocazia ideală pentru a ne îndrepta privirea către multiplele situaţii în care creştini din mai multe colţuri ale lumii se văd nevoiţi să-şi trăiască credinţa în condiţii deosebite, condiţii care le cer sacrificii, ori suferinţe ieşite din comun.

ASTRU Cluj are pe lângă cele patru direcţii de activitate ale acţiunii catolice – liturgic, formativ, caritativ, cultural-recreativ şi a cincea direcţie – cea ecumenică, care ne invită spre ceilalţi nu pentru a ne pierde identitatea, ci pentru a o îmbogăţi.

Activitățile pe care le propunem grupurilor ASTRU Cluj sunt:

  1. Discuţie în grup cu tema “Isus a spus: «Dă-mi să beau»” (cf. In 4, 1-42). Se poate lectura în grup întregul text de la In 4, 1-42 şi apoi dezbate pe baza comentariului din documentul ataşat. Se poate de asemenea discuta în grup despre felul în care poate fi promovată unitatea creştinilor pornind de la exemplul personal.
  2. Participarea la seri de rugăciune organizate în alte Biserici în cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru unitatea creştinilor. În ataşament se găseşte şi broşura oficială a săptămânii.
  3. Seară de rugăciune ecumenică
  4. Se pot vizita biserici de alte confesiune creştină din localitate.
  5. Se pot utiliza materiale primite pentru săptămâna ecumenică în anii anteriori

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*