SĂPTĂMÂNA ECUMENISMULUI – 18-25 IANUARIE 2022

„Am văzut steaua lui la răsărit și am venit să-l adorăm.”
(Mt 2,2)

Dragi membri,

În emisfera de nord, Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor se celebrează în mod tradițional între 18 și 25 ianuarie. Aceste date au fost propuse în anul 1908 de Paul Watson pentru a acoperi în mod simbolic perioada dintre sărbătoarea Catedrei Sfântului Petru și cea a Convertirii Sfântului Paul (conform calendarului romano-catolic), care au o semnificație simbolică.
În fiecare an, pregătirea textelor ce însoțesc celebrările ecumenice este încredințată unui grup dintr-o tara diferită. Textele pentru anul 2022 au fost elaborate de Consiliului Bisericilor din Orientul Mijlociu, la invitația Consiliului Ecumenic al Bisericilor. Tema din anul 2022 este „Am văzut steaua lui la răsărit și am venit să-l adorăm.”(Mt 2,2). Conform Evangheliei după Sfântul Matei (2,1-12), apariția stelei pe cerul Iudeei reprezintă un semn mult așteptat al speranței, care îi conduce pe magi și, într-adevăr, toate popoarele pământului la locul unde adevăratul Rege și Mântuitor este revelat. Această stea este un dar, o indicație a
prezenței iubirii lui Dumnezeu față de întreaga omenire. Pentru magi era un semn că s-a născut un rege. Cu razele sale, ea conduce omenirea către o lumină mai mare, Isus, noua lumină care luminează fiecare om și care ne introduce în gloria Tatălui și în splendoarea sa iradiantă. Isus este lumina care a venit în întunericul nostru când, prin Spiritul Sfânt, s-a întrupat în Fecioara Maria și s-a făcut om.
Săptămâna de rugăciune pentru unitatea tuturor creștinilor este ocazia ideală pentru a ne îndrepta privirea către multiplele situații în care creștini din mai multe colțuri ale lumii se văd nevoiți să-și trăiască credința în condiții deosebite, condiții care le cer sacrificii ori suferințe ieșite din comun.
ASTRU Cluj are pe lângă cele patru direcții de activitate ale acțiunii catolice – liturgic, formativ, caritativ, cultural-recreativ și a cincea direcție – cea ecumenică, care ne invită spre ceilalți nu pentru a ne pierde identitatea, ci pentru a o îmbogăți.


Propuneri de activități pentru grupurile ASTRU:

Vă îndemnăm cu drag să vă gândiți la acțiuni care vi se potrivesc la nivel de grup, sau să luați în considerare idei care vin de la membrii grupului din care faceți parte în momentul în care veți decide ce veți face pe perioada acestei săptămâni. Mai jos veți găsi câteva propuneri de activități pe care puteți să le luați în considerare sau, după caz, puteți să propuneți voi alte activități grupului de care aparțineți.

În comuniune de rugăciune,

Pr. Sebastian PEȘTEȘAN
Asistent spiritual general

Teodora Ana CAPAN
Președinte

ANEXE: Saptamana Ecumenismului 2022

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*