În emisfera de nord, Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor se celebrează în mod tradițional între 18 și 25 ianuarie. Aceste date au fost propuse în anul 1908 de Paul Watson pentru a acoperi în mod simbolic perioada dintre sărbătoarea Catedrei Sfântului Petru și cea a Convertirii Sfântului Paul (conform calendarului romano-catolic), care au o semnificație simbolică. Tema aleasă pentru acest an este „Învățați să faceți binele, căutați judecata” (Isaia 1, 17).

Textul biblic propus spre meditare în  anul acesta este preluat din cartea profetului Isaia (Isaia 1,11-18) și ne atrage atenția cu privire la modul nostru de a trăi credința. Inima noastră ar trebui să vibreze de iubire. Suntem chemați să ne antrenăm inima în iubire, în lucruri bune, în practicarea virtuților și a spiritului fratern.  

Vă invităm să luați parte la jertfa Mielului Dumnezeiesc, El este pâinea vieții, pâinea iubirii. Trăind în profunzime relația cu Cristos prin Euharistie, prin rugăciune și prin sacrificiu, noi ne umplem de Spiritul Sfânt. Când ne împărtășim cu Trupul lui Cristos, noi, de fapt, ne unim cu Sfânta Treime. Și doar mânați de Spiritul Sfânt vom putea trăi în comuniune cu toți frații noștri. 

ASTRU Cluj vă mai propune ca punct de meditație un pasaj din Evanghelia lui Ioan: „Mă rog ca toți să fie una, după cum tu, Tată, ești în mine și eu în tine, ca și ei să fie una în noi, pentru ca lumea să creadă că tu m-ai trimis. Iar eu le-am dat gloria pe care mi-ai dat‑o, ca ei să fie una, după cum noi suntem una.” (Ioan 17, 21-22)

Noi, care facem parte din trupul mistic al lui Cristos, avem o misiune foarte importantă, să facem tot ce este cu putință ca toți creștinii să fie uniți în Isus. Asta este dorința Lui. „Pentru ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis”. Simțim zilnic durerea cauzată din lipsa de unitate, necreștinii se întreabă cum poate fi un singur Cristos și așa multe biserici. Ei nu pot vedea nicio urmă de unitate. Noi suntem chemați să facem voința Lui Dumnezeu, suntem chemați să-L căutăm pe Cristos în fiecare dintre noi. Și cu siguranță îl vom găsi.

Ce putem face să ne apropiem de unirea creștinilor?

  • Să ne rugăm mai mult pentru unitatea creștinilor.
  • Să arătăm iubire față de toți creștinii, indiferent de confesiune.
  • Să ne spovedim și să ne împărtășim cât mai des cu pâinea iubirii și să oferim aceste Sfinte Împărtășanii pentru această intenție (unitatea creștinilor).
  • Să ne rugăm rozariul pentru a-i cere Fecioarei Maria să mijlocească, de la Domnul, toate harurile atât de necesare pentru a trăi în comuniune și iubire, așa cum voiește Dumnezeu. 

ASTRU Cluj are pe lângă cele patru direcții de activitate ale acțiunii catolice – liturgică, formativă, caritativă, cultural recreativă și a cincea direcție – cea ecumenică, care ne invită spre ceilalți nu pentru a ne pierde identitatea, ci pentru a o îmbogăți.

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*