În perioada 18-25 ianuarie 2017 la nivelul grupurilor parohiale și specializate ASTRU Cluj s-au desfășurat actvități în cadrul Săptămânii Ecumenismului. Tema propusă pentru aceste zile a fost „Reconciliere – iubirea lui Hristos ne constrânge” (cf. 2Cor 5,14-20), urmând tema octavei de rugăciune propusă la nivel mondial pentru unitatea creștinilor.

Grupul parohial ASTRU, „Sf Gheorghe” Sângeorz-Băi 

În săptămâna ecumenismului, 18-25 ianuarie 2017, tinerii din ASTRU și copiii din ASTRU Junior din Parohia „Sfântul Gheorghe” din Sângeorz-Băi s-au rugat împreună pentru unitate. S-au întâlnit duminică, 22 ianuarie și luni, 23 ianuarie, pentru un program în comun, dar fiecare a contribuit și cu rugaciunea lui personală.
Duminică, tinerii și copii din grupul parohial s-au întâlnit la biserica parohială pentru un moment de adorație, dar înainte de acesta au ascultat o meditație despre ecumenism și au împărtășit pe baza ei. În ziua următoare, tinerii și copii au condus rozariul și au răspuns la Sfânta Liturghie care a fost oferită pentru unitatea creștinilor.
Această săptămână ne-a făcut să medităm mai mult la nevoia de unitate și la faptul că noi trebuie să ajutăm la construirea ei.

Jarda Maria Francesca, educator ASTRU Junior
Barbu Denisa și Jarda Florina Ioana, responsabili de grup

Grupul parohial ASTRU Sf Ap Petru & Pavel Beclean

Tinerii din Parohia „Petru și Pavel” –Beclean, s-au întâlnit în data de 20 ianuarie 2017 la Oratoriul Bisericii Greco-Catolice- Beclean. În jurul orei 18:00 , câțiva membrii ASTRU împreună cu Pr.Alin Cîndea au participat la activitățiile pregătite.
Seara a început cu rugăciunea ASTRU și Tatăl Nostru. După aceea le-au fost prezentate materialele pregatite de cei de la ASTRU-Cluj, ne-am  jucat câteva jocuri (Legături armonioase și Uniţi în Cristos) și am vizonat filmul „Freedom Writers”.
De asemenea, seara s-a încheiat cu un șir de rugăciuni și gănduri bune spuse de către toți participanții. A fost o seară minunată!

Alexandra Mesaroș,
responsabil grup parohial

Grup parohial ASTRU „Sf. Treime” Feldru

Sâmbătă, 21 Ianuarie 2017, Parohia „Sfânta Trieme” Feldru a organizat o întâlnire cu copiii, împreună cu sora Maria unde am desfășurat diferite activități precum:
-repetarea atât a rugăciunilor începătoare cât și a poruncilor cu copiii;
-am aflat ce este ecumenismul și am discutat despre anumite persoane care și-au dedicat viața ecumenismului;
-am jucat niște jocuri la dorința copiilor;
-la final am avut un quiz cu întrebări despre ecumenism unde copiii au fost premiați.

Maria Ileni,
responsabil grup parohial

Grup parohial „Adormirea Maicii Domnului” Felru – Valea Secerului

În cadrul săptămânii ecumenismului am reușit să ne întâlnim și să povestim despre ecumenism. Timp de o oră am discutat, fiecare dintre noi  exprimându-și părerea și ceea ce înțelege el prin ecumenism. Am povestit și despre sora Maria Gabriela și despre Cardinalul John Henry Newman (câteva aspecte despre viața fiecăruia).

Daniela Vesa
responsabil grup parohial

Grup parohial „Coborârea Spiritului Sfânt” – M1V

Cu ocazia Săptămânii Ecumenismului, în parohia „Coborârea Spiritului Sfânt” M1V, în cadrul întâlnirii de cateheză, a fost abordat acest subiect al ecumenismului. Întâlnirea a început cu o rugăciune a Fericitului John Henry Newman, urmată de o prezentare despre acesta și despre Fericita Maria Sagheddu, realizată de către responsabilii parohiali. Întâlnirea a continuat cu ascultarea mesajului Papei Francisc pentru „Conferința penticostală și carismatică” din Texas și cu niște discuții conduse de părintele Mihai Kiss, despre alte confesiuni. O idee importantă este aceea că trebuie să încercăm să îi cunoaștem pe ceilalți care fac parte din alte confesiuni și să nu îi judecăm. Astfel, putem afla care sunt diferențele între diferite confesiuni și putem căuta să le arătăm înțelegere mai întâi. De altfel, putem chiar noi să avem de învățat de la ei și astfel poate fi o relație în care ne ajutăm unii pe alții, fără a ține cont de aceste elemente diferite. Întâlnirea s-a încheiat cu o rugăciune a Fericitului John Henry Newman.

Responsabilii parohiali,
Capan Matei
Capan Teodora

Grup specializat ASTRU Liceeni

În cadrul Săptămânii Ecumenismului, părintele asistent spiritual general, Radu Tălpălariu, a ajutat grupul de liceeni să aprofundeze cunoștințele lor despre diferitele denominațiuni din Cluj, cât și despre diferitele forme de celebrare liturgică.
Un gând în urma întâlnirii este: Precum Dumnezeu a reconciliat lumea cu Sine prin jertfa lui Hristos, la fel suntem și noi invitați să renunțăm la noi înșine și la prejudecățile noastre pentru a facilita reconcilierea cu frații noștri.

Grup specializat ASTRU Studenți

Marți, 17 ianuarie 2017, în cadrul întâlnirii săptămânale a grupului de studenți ASTRU Cluj l-am avut ca invitat pe pr. Sebastian Peşteşan. Fiind cu o zi înainte de începerea Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor, am propus ca tema de discuție din cadrul întâlnirii să fie despre diferențele dintre noi și alte confesiuni și ce am putea face pentru unitate. Întâlnirea a început cu un scurt moment de rugăciune. Pr. Sebastian ne-a prezentat evoluția diferitelor religii şi evenimentele majore din cadrul Bisericii, urmând ca fiecare să împărtăşească informații sau experiențe. De asemenea am aflat care sunt confesiunile existente în Cluj-Napoca, precum şi unde am putea găsi bisericile/locurile de rugăciune.

Ingrid Dul,
Responsabil Grup ASTRU Studenți

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*