Dragi tineri și copii astriști,

ne pregătim de Sărbătoarea adeziunii, care va avea loc în data de 5 decembrie. Poate că ne întrebăm de ce trebuie să trecem prin acest moment an de an, mai ales dacă avem deja o anumită vechime în asociație. Experiența noastră în ASTRU Cluj ar putea să ne facă uneori să trecem cu vederea peste importanța momentelor acestora care par ceva repetitiv.

Dacă ne oprim puțin asupra acestui moment de reînnoire sau, după caz, depunere a adeziunilor, este destul de clar ce înseamnă pentru membri noi. Este momentul în care fac primul pas în asociație, fie că vorbim de tineri sau de copii. Este începutul unui drum nou, un drum care este ghidat de tema care se propune în anul asociativ, un drum pe parcursul căruia apar diverse oportunități de a crește și de a învăța și se leagă noi prietenii. Sărbătoarea adeziunii este momentul în care cel nou își ia în mod oficial angajamentul care i-a fost făcut cunoscut anterior. Dar cum rămâne cu cei care își reînnoiesc adeziunea? Ce înseamnă pentru ei această ceremonie? Majoritatea dintre noi ne găsim în această situație, fie că e suntem membri de 2 ani, de 5 ani, de 10 ani sau chiar mai mult. În ciuda repetitivității aparente a acestui moment, acesta are relevanță și pentru noi, așa cum are și pentru cei proaspăt intrați în această familie: să ne ofere un nou început. Deși rânduiala în sine are aceeași structură, noi suntem diferiți de la an la an. Fiecare an asociativ aduce alte oportunități, alte experiențe, alte prietenii. Iar pentru a putea spune, de la an la an, că suntem altcineva, că suntem o versiune mai bună a noastră, este bine să ne amintim de unde am plecat, să ne amintim de ziua când am făcut și noi acest prim pas, am dat răspunsurile poate mai timid la început, dar pe măsură ce timpul a crescut, a crescut și curajul nostru de a ne asuma tot mai mult angajamentul și de a-l pune în practică în viața de zi cu zi.

Pe lângă acest aspect al semnificației pe care o are această sărbătoare, există și un aspect care se aplică tuturor, indiferent de vârstă și experiență. Sigur, ideea că fiecare dintre noi este special și are un rol în asociație este o idee pe care am auzit-o des și poate să sune deja clișeic, dar ea rămâne în continuare valabilă. A face parte dintr-un grup unde nu simțim că aducem un plus de valoare este o experiență aproape inutilă. Până la un anumit nivel, ne putem simți atrași să participăm la o întâlnire, două, trei…dar de multe ori aici se poate opri drumul nostru, dacă nu reușim să vedem atât impactul pe care îl are asociația asupra noastră, cât și cel pe care îl avem noi. Desigur, este nevoie de timp; nu ne putem aștepta ca schimbări profunde să se întâmple în termen de câteva zile sau săptămâni, dar avem nevoie să vedem că ceea ce dăruim și ceea ce primim se concretizează în ceva ce putem vedea, auzi, atinge sau simți. De aceea este important acest moment al angajamentului. Pentru că este o invitație pentru fiecare de a ne menține cu perseverență pe drumul pe care l-am ales, pentru ca apoi, la un moment dat, să ne putem uita înapoi și să vedem roadele, să le putem gusta, să auzim fiecare „Mulțumesc!” pe care l-am adresat sau ne-a fost adresat sau fiecare întrebare de genul „Ești bine? Te pot ajuta?” pe care am adresat-o sau care ne-a fost adresată și, nu în ultimul rând, să putem simți în inima noastră că am fost transformați de toate momentele în care am primit și am dăruit ceva, de toate momentele în care am fost noi înșine și am contribuit fiecare cu talanții primiți.

Tot cu această ocazie a sărbătorii adeziunilor, nu uitați, dragi membri, că noi, cei din Consiliul de Conducere, suntem la un pas distanță, gata să vă răspundem la întrebări, să vă oferim sprijin și răbdare, să vă ajutăm să vă deschideți, făcând și noi la fel față de voi. Suntem aici pentru a crește alături de voi, pentru a ieși din zona de confort împreună cu voi, pentru a face lucrurile altfel. Prin urmare, haideți să vedem această sărbătoare ca pe un moment în care, privind la tot ce a fost, cu bune și rele, să le încredințăm Domnului, cerându-i să fie alături de noi și în acest an. Să îl lăsăm pe Dumnezeu să ne conducă pașii pe acest drum și să ne deschidă ochii pentru a vedea măreția timpului prezent.

Teodora Capan
Președinte

Pr Sebastian Peșteșan
Asistent spiritual general

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*