Schimb de experiență AC România – AC Malta:
Proiectul Engage: „mai mult decât o experiență de neuitat”

În perioada 14-25 august 2019, în Malta, s-a desfășurat proiectul Engage, proiect finanțat prin Programul Erasmus+, destinat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani. Au participat în total 30 de tineri din România și Malta, implicați în Acțiunea Catolică, care, împreună, au făcut o călătorie în timp prin istoria Maltei, observând evoluția și importanța drepturilor omului în timp. Astfel, proiectul a avut ca scop încurajarea participanților în ceea ce privește luarea inițiativei în comunitate, și responsabilizarea lor în misiunea de cetățeni. Din delegația Acțiunii Catolice din România au făcut parte și membri ASTRU Cluj: Maria Jarda, Laura Burcă și Alexandra Paula Bîrta.

În prima zi, după o serie de activități de cunoaștere, tinerii au fost împărțiți pe grupe, iar fiecărei grupe i s-a încredințat o perioadă istorică pentru care avea să pregătească o prezentare. 

În a doua zi, după prezentarea grupei responsabile de perioada Neolitică, s-au vizitat templele „Hagar qim” și “Imnajadra”, care datează din acea perioadă. Apoi, participanții au fost provocați să se gândească și să deseneze pe o tăbliță din ipsos, cu un cui, ce înseamnă comunitatea pentru ei, așa cum oamenii preistorici scriau mesaje pe pereți, pentru a rămâne acolo veșnic.

Pentru a aprofunda perioada în care Malta a fost sub stăpânirea Imperiului Roman, participanții au vizitat în a treia zi orașul Mdina și catacombele Sfântului Apostol Paul, urmând ca seara, în jurul orei 23:00,  să pornească într-o drumeție de aproape cinci ore, care i-a purtat spre Golful Sfântului Paul, unde s-au bucurat de răsărit și au celebrat sfânta Liturghie, mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru tot ce le-a oferit. După o pauză de odihnă binemeritată, tinerii au participat la o activitate, care totodată i-a ajutat să își antreneze spiritul de echipă și să conștientizeze faptul că, oricine are un rol important în comunitatea din care face parte.

În dimineața zilei a cincea, echipe de câte 6 participanți au pornit spre câteva sate din împrejurime cu scopul de a vorbi cu localnicii și de a-i întreba cu ce cred ei ca ajută comunitatea. Apoi, grupurile s-au retras la „Palazz tal inquisitur”, unde au discutat despre situațiile delicate privind respectarea sau nerespectarea drepturilor omului.

Ziua a șasea a început cu sfânta Liturghie, celebrată la Catedrala „Sfântul Ioan” din Valletta și a continuat cu vizitarea fortului „Saint Elmo”, unde s-a desfășurat o activitate despre viața în timpul atacurilor otomane și despre valorile morale esențiale din viața noastră pe care le trăim în comunitate. Apoi, participanții s-au bucurat de mare și de soare pe plaja Mellieha.

În ziua a șaptea atenția a fost îndreptată spre dreptul fiecărui om de a avea o familie. Astfel, după o discuție despre rolul familiei în perioada războiului și despre provocările și oportunitățile care apar odată cu întemeierea unei familii în zilele noastre, tinerii și-au petrecut după-amiaza în familiile participanților maltezi, bucurându-se de o atmosferă primitoare.

Provocarea zilei a opta pentru participanți a fost ca, împărțiți pe naționalități, să scrie și să prezinte o poveste care sa aibă ca personaj principal un cetățean al țării lor, născut într-o anumită perioadă, și care să surprindă condițiile de trai din acea perioadă. A urmat o discuție despre Uniunea Europeană și despre drepturile pe care le are fiecare cetățean al acesteia. Ziua s-a încheiată cu o plimbare în orașul Mdina.

Ziua a noua a fost dedicată pregătirii pentru seara tradițională, activitate care le-a dat șansa participanților să prezinte oamenilor din comunitatea catolică „Iklin” câteva specialități culinare specifice țării lor, dansuri și costume tradiționale.

În ultima zi, tinerii au completati YouthPass-ului, certificatul pe care l-a primit fiecare participant, în urma acestui proiect. Activitățile s-au încheiat cu o serată pe  barcă, la Laguna Albastră.

Tinerii s-au întors la casele lor cu ochii în lacrimi, din cauza dureroasei despărțiri, dar convinși că prieteniile pe care le-au legat în aceste zile vor dăinui pe vecie, și dornici să împărtășească ceea ce au învățat pe parcursul acestui proiect oamenilor din comunitatea din care fac parte.

Pe mine această experiență m-a ajutat să mă dezvolt personal, în relațiile cu ceilalți și să îmi dau seama că oameni din diferite țări pot găsi un mod comun de a comunica și de a lega prietenii.
Alexandra Paula – participant, membru ASTRU Cluj

Am plecat cu așteptări mari spre această experiență și pot să spun că nu am rămas deloc dezamăgită. Am avut parte de oameni minunați și am învățat că trebuie să acord o șansă la orice și oricui, și să renunț la prejudecăți.
Maria – participant, membru ASTRU Cluj

Sursa: actiuneacatolica.ro

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*