Dragi prieteni,

Mai mult decât o luna a trecut deja de la Întâlnirea de la Poznan. Cum mulți nu au avut posibilitatea sa ia parte la pelerinaj in acest an, ne-am gândit ca va vom scrie câteva rânduri astfel încât să simțiți si voi ca ați participat. Întâlnirea in sine a fost una speciala. La plecarea autocarelor, in ultima zi, atât de mulți participanți din Romania ne-au spus ca a fost cea mai frumoasa întâlnire de când vin ei!

Si motivul pentru aceasta? Ospitalitatea poporului polonez, cred. Înainte ca întâlnirea sa înceapă toți frații, surorile si voluntarii deja sosiți la Poznan au fost invitați sa sărbătoreasca Ajunul Crăciunului împreuna cu diferite familii. A fost o frumoasa experiența pentru noi – vreau sa spun ca am simțit cum va fi întâlnirea înainte ca ea sa înceapă. Aparent aceasta tradiție a ospitalității este atât de puternica, încât ei spun ca, daca dușmanul ar veni la uşă trebuie sa îţi arunci sabia (asta ne arata cat de vechi este obiceiul) si sa îl primești si pe el.

Întâlnirea in sine s-a desfăşurat foarte lin si calm, dar acesta a fost cu adevărat un rezultat al implicării tinerilor din oraș, care au desfășurat o munca asidua – atât de mult au așteptat si au solicitat aceasta întâlnire de atât de multa vreme.

In Scrisoarea din China scrisa de fratele Alois pentru acest an, el ne invita sa reflectam toți asupra libertății noastre – 20 de ani după schimbările care au avut loc din ’89 in Romania si in alte parți. Aceasta a fost si tema întâlnirii pe tari.

Întâlnirea pentru Romania a fost cu adevărat frumoasa. Mai intima decât de obicei, si deschisa, apropiata, spontana. Au fost atât de mulți tineri, care au dorit sa vorbească, sa ne vorbească despre ce-si amintesc, despre ce-au simțit si despre cum au trăit acești douăzeci de ani de libertate.

O tânără din Iași ne-a împărtăşi foarte frumos gândurile sale, adresând tuturor următoarea întrebare: "Cum crezi ca va arata Romania in zece ani? Așa cum te vezi tu arătând in zece ani, cum te vezi tu in zece ani. A fost interesanta întrebarea si răspunsul de asemenea pentru ca nu am fost învăţaţi sa ne întrebam in acest fel, sau sa ne planificam viața in acest fel. Din acest punct de vedere avem de invitat."

Au fost si tineri participanți care au spus in cuvinte sincere ce simțeam cred ca toți despre Întâlnirile Europene organizate de Taizé: Un tânăr din București reflectând asupra experienței pe care a avut-o privind cum tinerii din Poznan s-au implicat in organizarea acestei întâlniri, a menționat faptul ca tinerii in general ar trebui sa învețe ce înseamnă voluntariatul, ce înseamnă sa îţi oferi serviciile fără sa soliciți nimic in schimb, sa faci diferite lucruri dezinteresat. De asemenea a mai spus ca trebuie sa învăţăm sa găsim singuri soluții la problemele pe care le întâmpinam, la încercările la care suntem supuși, fără sa așteptam ca cineva sa ne dea soluția. Ar mai fi necesar sa ne schimbam mentalitatea, modul in care privim lucrurile. Nimeni nu spune ca este lucru ușor, dar cu siguranța merita încercat. De noi depinde așadar cum va arata Romania si lumea in zece ani, nu?

O minunata surpriza a fost atunci când Consulul Onorific al României la Poznan s-a prezentat. Trăieşte la Poznan de 30 de ani. Exista acolo, in aceasta regiune si o mica comunitate de romani pe care a reușit sa ii aducă împreuna. A fost foarte incantata sa vadă un așa mare grup de creștini din Romania arătându-si credința lor in Dumnezeu laolaltă cu alți tineri din Europa.

Curând, un nou an de întâlniri va porni in Taizé. Speram sa va vedem pe mulți dintre voi aici, sau in Romania in anul care vine, sau in Olanda pentru Întâlnirea Europeana din iarna viitoare, la finele anului 2010. Va păstram pe toți in rugăciunile noastre, încrezători ca Dumnezeu are grija de noi toți. In aceste vremuri de greutate știm ca el ne pregătește, ne întăreşte in felul sau tainic pe care nu îl percepem, pe care nu îl vedem, care nu este evident: “Chiar de voi umbla prin mijlocul umbrei morții, nu mă voi teme de rele, ca Tu cu mine ești …" Ps. 22

Așteptând sa va vad pe cat mai mulți dintre voi in lunile care urmează,

ai voştri întru Hristos,

Fratele James, Fratele Kilian şi întreaga Comunitate din Taizé.

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*