Papa Francisc s-a adresat tinerilor printr-o scrisoare, astăzi, 13 ianuarie 2017, cu ocazia prezentării Documentului Pregătitor pentru cea de-a cincisprezecea Adunare Generală a Sinodului Episcopilor. Noua adunare sinodală cu tema „Tinerețea, credința și discernământul vocational”, va avea loc în octombrie 2018 la Roma.

Redăm mesajul integral mai jos:

Dragi tineri,

Am bucuria de a vă anunța că în octombrie 2018 se va celebra Sinodul Episcopilor ce va avea tema „Tinerii, credința și discernământul vocațional”. Am dorit ca voi să fiți în centrul atenției pentru că vă port în suflet. Chiar astăzi este prezentat Documentul Pregătitor, pe care vi-l încredințez ca „busolă” de-a lungul acestui întreg drum.
Îmi aduc aminte de cuvintele pe care Dumnezeu le adresa lui Abraham: „Ieși din țara ta și din neamul tău și din casa tatălui tău spre țara pe care ți-o voi arăta.” Aceste cuvinte vă sunt și vouă adresate astăzi: sunt cuvintele unui Tată care vă invită să ieșiți pentru a vă avânta spre un viitor necunoscut, dar care va aduce împliniri certe, spre care vă conduce El însuși. Vă invit să ascultați vocea lui Dumnezeu care răsună în inimile voastre prin suflarea Spiritului Sfânt.

Când Dumnezeu i-a spus lui Abraham „ieși!” ce voia să îi spună? Cu siguranță nu să se îndepărteze de ai lui sau de lume. A fost o invitație puternică, o provocare, pentru ca el să lase totul și să pornească spre un nou ținut. Care este pentru noi astăzi acest nou ținut, dacă nu o societate mai dreaptă și mai frățească pe care o doriți cu ardoare și pe care doriți să o construiți până la marginile pământului? Dar astăzi, din păcate, „ieși!” ia și un alt sens, acela al tergiversării, al nedreptății și al războiului. Printre voi, numeroși tineri au fost supuși unui santaj al violenței și constrânși să părăsească tara lor natală. Strigătul lor urcă spre Dumnezeu, precum cel al lui Israel, sclav al opresiunii Faraonului (cf. Ex 2, 23).

Doresc de asemenea să vă readuc aminte de cuvintele pe care Isus le adresează într-o zi unui discipol care îl întreabă: „Învățătorule, unde locuiești?”. El îi răspunde: „veniți și vedeți!” (In 1, 38-39). Isus își întoarce acum privirea și spre voi și vă invită să mergeți acolo unde locuiește El. Dragi tineri, ați întâlnit această privire? Ați auzit această voce? Ați simțit această ardoare de a porni la drum? Sunt sigur că și de pare că vacarmul și confuzia domnesc în această lume, această chemare continuă să rezoneze în inima voastră pentru a o deschide către bucuria completă. Acest lucru va fi posibil, în măsura în care, de asemenea, cu sprijinul unor îndrumători experimentați, veți întreprinde un traseu al discernământului pentru a descoperi planul lui Dumnezeu pentru viața voastră. Chiar și atunci când drumul vostru este marcat de nesiguranță și de cădere, Dumnezeu, bogat în milostivire își întinde mâna pentru a vă ridica din nou.

La Cracovia, cu ocazia deschiderii ultimei ediții a Zilei Mondiale a Tineretului, v-am întrebat în repetate rânduri: „putem schimba lucrurile?”. Iar voi ați strigat împreună un „Da!” răsunător. Acest strigăt se naște din inimile voastre tinere care nu suportă nedreptatea și care nu se pot conforma unei culturi a risipei sau unei indiferențe globalizate. Ascultați acest strigăt care vine din străfundurile voastre. Chiar dacă simțiți, precum a simțit și profetul Ieremia, lipsa de experiență cauzată de faptul că sunteți tineri, Dumnezeu vă încurajează să mergeți acolo unde vă trimite: „Nu te teme […] căci eu sunt cu tine ca să te scap” (Ier 1,8).

O lume mai bună se construiește și datorită vouă, datorită dorinței voastre de schimbare și datorită generozității voastre. Nu vă fie teamă să ascultați de Spiritul Sfânt care vă sugerează alegeri îndrăznețe, nu stați pe gânduri când conștiința vă cere îndrăzneala de a-l urma pe Învățătorul. Biserica însăși dorește să asculte vocea, sensibilitatea și credința voastră; să ia act de îndoielile și criticile voastre. Faceți auzit strigătul vostru, lăsați-l să rezoneze în comunitățile voastre și faceți-l să ajungă la păstori. Sf. Benedict recomanda stareților să se consulte și cu cei tineri înainte de a lua orice decizie importantă, deoarece „adesea Dumnezeu revelează celui mai tânăr ceea ce este cel mai bine.” (Regula Sf Benedict III, 3).

Astfel, de asemenea, prin acest drum al Sinodului, frații mei Episcopi împreună cu mine dorim să devenim tot mai mult colaboratori ai bucuriei vostre (cf. 2 Cor 1, 24). Vă încredințez Mariei din Nazaret, o tânără ca și voi către care Dumnezeu și-a întors privirea plină de iubire, ca ea să vă ia de mână și să vă conducă spre bucuria unui „iată-mă!” total și generos (cf. Lc 1,38).

Cu paternă afecțiune,

FRANCISC

Din Vatican, 13 Ianuarie 2017

Sursa: fr.radiovaticana.va

Traducere: Mihaela Sopon

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*