Asociaţia Tineretului Român Unit – ASTRU Cluj în colaborare cu Departamentul pentru tineret din cadrul Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolice de Cluj-Gherla organizează luni, 3 mai 2010, începând de la ora 19, o seară de rugăciune ecumenică Taizé, cu participarea tuturor grupurilor Taizé din municipiul Cluj-Napoca şi a Fratelui James, responsabil pentru România în cadrul comunităţii Taize.

Programul care se va desfăşura la Capela Sf. Iosif din cadrul complexului catedralei în construcţie din Piaţa Cipariu, va cuprinde cântece Taizé, lecturi biblice, meditaţie şi un cuvânt din partea Fratelui James. La sfârşitul rugăciunii, tinerii participanţi sunt invitaţi să rămână la o discuţie împreună cu ceilalţi tineri şi cu Fratele James.

Această vizită a Fratelui James face parte din vizita anuală pe care doi fraţi din Taizé o fac în lunile aprilie-mai în România  în pregătirea grupurilor care vor petrece vara în comunitatea Taizé. Anul acesta vizita a început în 27 aprilie la Topoloveni, Argeş, a continuat în 29 aprilie la Caransebeş şi în 30 aprilie la Timişoara. În luna mai fraţii vor merge la Galaţi, Cluj-Napoca, Braşov, Târgu Mureş, Zalău, Odorhei, Oradea, Sibiu, Târgu Jiu şi Bucureşti.

Astăzi, Comunitatea din Taizé reuneşte mai bine de o sută de fraţi, catolici şi de diverse origini protestante, provenind din circa treizeci de ţări. Prin însăşi existenţa sa, comunitatea este o „parabolă a comunităţii” ce doreşte ca prin viaţa proprie să fie un semn concret al împăcării între creştinii divizaţi şi între popoarele separate.

Cu trecerea anilor, numărul tinerilor care merg la Taizé a continuat să crească. Ei sosesc de pe toate continentele pentru a lua parte la întâlnirile săptămânale. Surorile Sf. Andrei, o comunitate catolică internaţională întemeiată acum şapte secole, Surorile Ursuline poloneze şi Surorile Sf. Vincenţiu de Paul şi-au asumat o parte din sarcinile privind primirea tinerilor.

Responsabilii ai Bisericii vin de asemenea la Taizé. Astfel, comunitatea i-a întâmpinat pe Papa Ioan Paul al-II-lea, trei Arhiepiscopi de Canterbury, Mitropoliţi Ortodocşi, paisprezece Episcopi luterani din Suedia şi numeroşi pastori din lumea întreagă.

Din 1962 încoace, fraţi şi tineri trimişi de Taizé au continuat să meargă, cu o mare discreţie, în ţările din Estul Europei pentru a-i vizita pe cei care au fost izolaţi între propriile frontiere.

Pentru detalii şi informaţii:

– Codruţa Fernea, Preşedinte ASTRU Cluj – tel. 0744.164669
– Pr.Cristian Goia, Consilier eparhial pentru tineret – tel. 0729. 884.887

Asociaţia Tineretului Român Unit-ASTRU Cluj şi Departamentul pentru Tineret din cadrul Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla sunt structuri care lucreză împreună pentru bunul mers al activităţilor propuse tinerilor şi copiilor la nivel eparhial, completându-se şi sustinându-se reciproc.

Asociatia Tineretului Român Unit – ASTRU Cluj

ASTRU Cluj este o asociaţie de laici care se angajează la realizarea scopului apostolic general al Bisericii, în mod liber, în formă comunitară şi organică şi în directă colaborare cu ierarhia Bisericii.

Scopul asociaţiei este esenţialmente religios vizând apostolatul şi cuprinde: evanghelizarea, sfinţirea oamenilor şi formarea creştină a conştiinţelor în aşa fel încât să impregneze cu spirit evanghelic diferitele comunităţi şi medii.

ASTRU Cluj propune tinerilor greco-catolici din Eparhia de Cluj-Gherla diverse activităţi structurate astfel: latura liturgică – zile de reculegere, lectio divina, pelerinaje; latura ecumenică – seri de rugăciune Taize, întâlniri ecumenice; latura formativă – campusuri, cursuri, conferinţe, revista IDentitate, întâlniri în cadrul Departamentului pentru tineret, participări la întâlniri şi cursuri de formare naţionale şi internaţionale; latura caritativă – ajutorarea copiilor străzi, vizite la bătrâni; latura cultural-recreativă – excursii, vizionarea de filme educative. Între activităţile propuse tinerilor la nivel eparhial, un loc important ocupă celebrarea Zilei Mondiale a Tineretului, Săptămâna Tânărului Greco-Catolic, Întâlnirea eparhială a tinerilor, şi  Întâlnirea eparhială a copiilor.

Departamentul pentru Tineret, Episcopia Greco-Catolica de Cluj-Gherla

Departamentul pentru tineret funcţionează în cadrul Episcopiei de Cluj-Gherla, fiind coordonat, din luna decembrie a anului 2004, de pr. Cristian Goia, consilier  eparhial cu problemele tinerilor. Din Departament fac parte şi preoţii responsabili cu pastoraţia tineretului în protopopiatele eparhiei şi preşedinţii asociaţiilor de tineri care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Eparhiei.

Departamentul pentru tineret se implica în realizarea pastoraţiei tinerilor Bisericii locale, prin definirea, actualizarea şi implementarea planului pastoral pentru tineri, având în vedere formarea spirituală, morală, culturală şi intelectuală a tinerilor, ţinând cont de rit, de necesităţile timpului şi locului sau utilităţii lor, precum şi de coordonarea responsabililor cu pastoraţia tinerilor din eparhie.

Între scopurile propuse: promovarea  iniţiativelor eparhiale şi protopopiale în favoarea tinerilor; facilitarea relaţiilor între asociaţiile, mişcările şi grupurile de tineri din Eparhie, precum şi între acestea şi Episcopie; coordonarea legăturii cu organismele pastorale similare din alte eparhii şi dieceze, naţionale şi internaţionale; organizarea şi promovarea activităţilor pentru tineri la nivel eparhial; reprezentarea tinerilor din Eparhie la nivel naţional şi internaţional.

Un comentariu, RSS

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*